Ana Sayfa / Ekonomi / Gram altın satışı yasaklanacak mı?

Gram altın satışı yasaklanacak mı?

Gram altın alım satımı yasaklanacak mı., darphane artık gram altın basmayacak mı? Türkiye’de altın alım satımına yasak mı gelecek, gram altın sonrası çeyrek altın satışı da yasaklanacak mı? Gram altın sahiplerini endişelendiren yeni k… Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz aylarda 0.25 ve 0.50 gramlık altınların basımını yasaklarken, yeni yılın başlamasıyla birlikte bu altınların dolaşımdaki payı neredeyse sıfıra indi. Uzmanlar, emtialara yönelik yeni kısıtlamaların gelebileceğine işaret ederek, altın birikimi yapanları uyardı.

Gram altın yasaklanıyor mu, gram altın artık alınıp satılamayacak mı merak ediliyor. Türkiye’de altın alım satımına kısıtlama mı getirilecek uzmanlar ne diyor. Türkiye, geçen yıl tarihi seviyelerde altın ithalatı yaparak son 50 yılın rekorunu kırdı. Ancak, yaşanan ekonomik model değişikliği sonrasında aylık altın ithalatını azaltma eğiliminde. Şirketlerin yanı sıra iç piyasada da altın talebini azaltacak yeni önlemler alınıyor. Yeni ekonomi yönetiminin ilk adımlarından biri, çeyrek ve yarım gram altınların basımına yasak getirmek oldu.

YASAK GRAM ALTIN ÜRETİMİNE SIÇRAYABİLİR!

Ekonomist İslam Memiş, gram altının 2 bin lirayı geçmesiyle vatandaşların küçük ölçekli birikimlerde veya düğün gibi etkinliklerde tercih ettiği çeyrek ve yarım gramlık altınların geçerliliğinin sona ermesine büyük tepki geldi. Memiş, ilerleyen süreçte bu kararın kapsamının genişletilerek 1 gramlık altınlar için de geçerli olabileceğini öne sürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizlerini artırması ve bankalara TL mevduat faizlerini yükseltme talimatı vermesiyle, yatırımcıların döviz, altın ve gümüş gibi emtialardan uzaklaşması amaçlanıyor. Ancak, enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmesi nedeniyle Türk lirasından kaçış devam ediyor.

Özellikle “yastık altı altın” olarak bilinen yönteme olan ilginin arttığı görülüyor. Vatandaşlar, yüksek enflasyon nedeniyle birikimlerini Türk lirası olarak saklamak istemiyorlar. Bu durum, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın altın üretimine ilişkin kısıtlamaları artırabileceği endişesine neden oluyor. Ekonomist İslam Memiş, sektörde bu konuda ciddi bir rahatsızlık olduğunu belirtiyor.

ALTINLA ÇALIŞAN SEKTÖRLER KISITLAMALARDAN RAHATSIZ

Türkiye’de etkinlik gösteren mücevher üreticileri, altın üretimi ve ithalatına yönelik alınan kararlara ek olarak üzerlerindeki baskının artırılmasının mücevher sektöründe kullanılan parçaların ithalatını daha zor hale getirebileceğini ifade ediyor. Bu durumun üretimde bir krize neden olabileceği uyarısında bulunuyorlar.

resim-2024-02-22-203519335.png

ARTAN TL MEVDUATI ALTIN İTHALATINA DARBE VURABİLİR

Resmi Gazete’de yayımlanan ve döviz tevdiat hesapları için yüzde 8 mecburi karşılık getiren uygulamanın ardından piyasalardan çekilecek likidite nedeniyle mevduat faizlerinin yukarı yönlü hareket edeceğini öngören ekonomistler, Türk Lirası’nın cazibesinin artması durumunda altın ithalatında bazı düşüşlerin yaşanabileceğine işaret ediyorlar.

İlginizi Çekebilir

Göbekle gelen servet

Yasin cengiz, göbeğini sallayarak servet sahibi oldu. sosyal medya fenomeni Yasin cengiz bir göbek sallama …

Sınırsız Hosting