Ana Sayfa / İlginç / Gram Boyama Nedir?

Gram Boyama Nedir?

Bilimin geldiği ileri teknoloji boyutunu anlayabilmek için mikrobiyolojiyi iyi anlamak gerekiyor. Gram boyama tabirini hiç duydunuz mu? Bilim insanları mikroorganizmaları incelerken birçok teknikten yararlanıyor. Mikroorganizmaların incelenebilmesi için besiyerinde üretilerek örnekler alınması daha sonra örneklerden preparatlar hazırlanması gereklidir. Farklı şekillerde preparat hazırlama ve boyama yöntemleri bulunmakta olup, her preparat metodu belirli kurallar dahilinde hazırlanmaktadır. Gram boyama da bu preparat hazırlama tekniklerinden birisi olup, bakterilerin gram negatif-pozitifliğinde etkili olan boyama yöntemlerinden birisidir. Ayrıca gram boyama ilgilendiği bakteri grubunun genişliğinden ötürü en sık kullanılan boyama türlerindendir. Gram boyama Danimarka’lı bakteriyolog Christian Gram tarafından 1884’de geliştirilmiş olup, Gram’ın adıyla “gram boyama yöntemi” olarak anılmaktadır.

Bilim ve tekonolojide sınırlar aşılıyor. Mikrop, mikroorganizma, sağlık. bilim ve yaşam. Bunların hepsi de aslında iç içe geçmiş bilimsel gerçeklerdir. Gram boyama yönteminde kullanılan farklı boya türleri bulunmakta olup, bunlar kristal viole ve zıt boyalar olan sulu fuksin ve safranin gibi boyalardır. Boyanın emilimini sağlamak için lugol kullanılmakta olup, renksizleştirme işlemi için ise etil alkol kullanılmaktadır.
Gram boyama için ilk olarak örnek preparat üzerine tespit edilir ve daha sonra kristal boyası ile preparat boyanır. Bu işlemin ardından lugol dökülerek boyanın her yere dağılması yani tüm bakterilerin boyayı alması amaçlanır. Ardından etil alkol ile preparat yıkanır. Bu işlemin ardından bazı bakteriler boyayı bırakırken bazı bakteriler boyayı bırakmaz. Boyayı bırakan bakterileri ayırt edebilmek için zıt boya ile preparat boyanır ve inceleme aşamasına geçilir.
Gram boyama sonunda mor renkteki(ilk boyayı alan bakteriler) pozitif grubu oluştururken, diğer zıt boyayı alan gurup(negatif) ise kırmızı renkte görülmektedir.

İlginizi Çekebilir

Ücretsiz Avrupa turu başvuru

Ücretsiz Avrupa turu gençler için başvuru yeri ve şartları. kimler ücretsiz Avrupa turuna başvuru yapabilir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting