Ana Sayfa / Ekonomi / Halkbank ABD’de haklı bulundu

Halkbank ABD’de haklı bulundu

Halkbank hisseleri 3 Ekim BİST tavan oldu. ABD’de Halkbank davası Türkiye lehine sonuçlanacak gibi. ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın İran yaptırımlarını deldiğine yönelik suçlamaya yönelik itirazını ele almaya karar verdi. Karar sonrası bankanın hisseleri tavan yaptı.

Borsa İstanbul Halkbank hisseleri neden tavan oldu sorusu. ABD Yüksek Mahkemesi, İran’a yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank’ın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında ABD’de yargılama yapılamayacağı” itirazını inceleme kararı verdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre; yasa kapsamında federal yargının diğer ülkeleri ve sahip oldukları şirketleri yargılayamayacağını savunan Halkbank, temyiz mahkemesine başvurusunun reddedilmesini ardından Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu. ABD 2. Temyiz Mahkemesi FSIA kapsamında Halkbank koruma altında olsa bile “Bankaya karşı suçlamaların ticari faaliyet istisnası kapsamına girdiğine” hükmetmişti. Yüksek Mahkeme’nin itirazı ne zaman değerlendireceği henüz bilinmiyor.

HİSSELER TAVAN YAPTI

Kararın ardından Halkbank hisseleri bugün yüzde 10’a yakın değer kazandı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

2019’da federal savcılar, “ambargo altındaki İran’ın 20 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz gelirini aklamasına yardımcı olduğu” suçlamasıyla Halkbank’a dava açmıştı. Bu paranın en az 1 milyar dolarının ABD’nin mali sisteminde aklandığını iddia ediliyor.

Savcılar, Halkbank’ı, petrol gelirlerini altına ve ardından nakde çevirerek İran’ın çıkarına olacak şekilde kullanılmasına yol açmakla ve bunu yaparken de kazancı meşru göstermek için sahte gıda ticareti belgeleri oluşturmakla suçluyor.

Halkbank için hazırlanan iddianamedeki suçlamalar, İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab’ın 2016’da tutuklanmasıyla duyulan bir soruşturmadan kaynaklanıyor.

Zarrab suçlamaları kabul etmiş ve 2017’de ABD’de gözaltına alınan dönemin Halkbank Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’yı suçlamıştı.

Atilla, yaptırımların delinmesi sürecinde rol oynadığı gerekçesiyle yargılanıp 28 ay tutuklu kaldıktan sonra 2019’da Türkiye’ye dönmüş ve Borsa İstanbul’a genel müdür olarak atanmıştı. Atilla, bu görevinden de Mart 2021’de istifa etmişti.

İlginizi Çekebilir

Buğday alım fiyatı 2024

Çiftçiler 2024 buğday alım fiyatını beliyor. Bu yıl buğday kilo fiyatı ne olacak, devlet buğdayı …

Sınırsız Hosting