Ana Sayfa / İlginç / Hayvan sınıflandırılması (bilgikahini)

Hayvan sınıflandırılması (bilgikahini)

Dünya üzerinde yaşayan canlılardan biri olan hayvanlar da kendi içlerinde sınıflandırılır. Özellikle öğrenciler hayvanların neye ve nasıl sınıflandırıldığı yönündeki ödevlerde zorluk yaşar. Hayvanları inceleyen bilim dalına zooloji denilmekte olup, hayvanlar âlemi tüm canlılarda olduğu gibi tür, cins, familya, takım, sınıf, şube, alem şeklinde hayvan sınıflandırması içermektedir. Hayvanlar âleminde türe ait olan adlandırma ise sistematik sınıflandırmanın tür ve cins basamakları kullanılarak yapılmakta olup, ilk sırada cins adı, ikinci sırada ise tür adı belirtilmektedir. Aslında bu adlandırma tüm canlı türlerinde geçerli olan iki ad ilkesinden gelmektedir.

İnsan ve hayvan. İnsan araştırmaya yönelik çabalarını sürdürüyor. Bu makalemizde hayvanların nasıl sınıflandırıldığını, hayvan sınıflandırılmasındaki kriterleri ele alacağız. Bilgikahini olarak en güncel bilgileri ve yeni bilimsel araştırmaları sizler için takip etmeye devam ediyoruz. Hayvanların sınıflandırmasında âlemden tür basamağına kadar olan geçişlerde karakterler özelleşir ve tür basamağı sadece bir canlı gurubunun fertleri için kullanılmaktadır. Türlerin benzerlikleri ile cinsler, cinslerin benzerlikleri ile familyalar familyaların benzerlikleri ile takımlar ortaya çıkmakta olup, bu durum âleme kadar uzanmaktadır. Örneğin Felis catus evcil kedilerin bilimsel adı iken, bu ad içerisinden kedinin ait olduğu cins adı bulunabilmektedir. Felis cins adını belirtirken, catus kedinin türünü belirtmektedir. Cins basamağından sonra familyalar oluşmakta olup, benzer cinslerin oluşturduğu topluluktan ibarettir. Âlemlerse tüm canlı grubu için kullanılan bir kavram olup, hayvanlar âlemi genel olarak omurgalı ve omurgasızlar olarak ikiye ayrılarak incelenmektedir. Öte yandan hücrelerinin durumuna göre de hayvanlar âleminde omurgalı ve omurgasızlar tek hücreli hayvanlar, sürüngenler ve çok hücreli hayvanlar olmak üzere alt âlemlere ayrılmaktadır.
Âlemden alt alemlere ve daha sonra şubeden türe doğru geçişlerde benzerlikler giderek artarak hayvanların sınıflandırmaları yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Ücretsiz Avrupa turu başvuru

Ücretsiz Avrupa turu gençler için başvuru yeri ve şartları. kimler ücretsiz Avrupa turuna başvuru yapabilir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting