Ana Sayfa / Gündem / Hollanda’nın Srebrenitsa ayıbı

Hollanda’nın Srebrenitsa ayıbı

Hollanda, Srebrenitsa katliamı ile ilgili kendini akladı. Lahey Temyiz Mahkemesi bir skandala imza atarak, Hollanda’nın, Srebrenitsa soykırımında 300 Boşnak erkeğin öldürülmesinden “kısmen suçlu” olduğu kararına vardı. Mahkeme verdiği kararla Srebrenitsa’da soykırıma uğrayan 10 bin Müslümanı adeta görmezden geldi. Srebrenitsalı savaş mağdurları da kararı haksızlık olarak niteleyerek, ‘Evet, suçluyuz’ demelerini bekliyorduk ama bu olmadı, diyerek tepki gösterdiler.

Srebrenitsa katliamı ile ilgili Hollanda’nın skandal tavrı bir kez daha ortaya çıktı. Hollanda’da Temyiz Mahkemesi skandal bir karara imza atarak, Srebrenitsa’da 1995 yılında yaklaşık 300 Boşnak erkeğin ölümünden Hollanda hükümetinin “kısmen sorumlu” olduğuna hükmetti. Lahey Temyiz Mahkemesi, 2014’te bölge mahkemesi tarafından verilen Boşnak erkeklerin ölümünden Hollanda hükümetinin kısmen suçlu olduğu kararını onadı. Mahkemede hakim Gepke Dulek, Hollanda askerlerinin 300 Boşnağı askeri kamptan çıkardığını ve bu kişilerin kamptan çıkarılmasıyla ellerinden “hayatta kalma şansının” alındığını bildirdi. Mahkeme, kurban yakınlarının talep ettiği tazminatın yüzde 30’unun karşılanacağına karar verdi. Srebrenitsa’da 10 bin Müslüman, Sırp birliklerince soykırıma uğratılmıştı. Srebrenitsa, II. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük soykırım olarak tarihe geçti.

10 bin Müslümanın sorumluluğunu alamadılar

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, Temyiz Mahkemesinin kararını “haksızlık” olarak nitelendirerek, “Bugün büyük bir haksızlığa uğradım. Bu yalnızca beni değil, tüm Müslümanları ilgilendiren bir karar. Suçlu oldukları halde, 10 bin Müslüman’ın sorumluluğunu alamayanların kararı” şeklinde konuştu.Subasic, mahkemenin, kurban yakınlarının talep ettiği tazminatın yüzde 30’unun karşılanacağına ilişkin verdiği kararı da değerlendirerek, “Tıpkı annelerin onlara karşı dava açmasının kayıt altına alındığı gibi onların da suçlu olduğu kayıt altına alınacak” ifadesini kullandı. Srebrenitsa Soykırımı’nda, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollanda taburunda görevli babası Mevludin Pasic’i kaybeden Almedina Pasic de kararın “yetersiz” olduğuna dikkat çekerek, “Daha fazlasını bekliyordum. Yıllar sonra çıkıp ‘Evet, suçluyuz’ demelerini bekliyordum, ama bu olmadı. Biz yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Savaşta şehrin güvenliğinden sorumlu Hollandalı Komutan Karremans (sağdan ikinci) kendisine sığınanları ve şehri Sırplara teslim etmiş, Ratko Mladiç (en sol) komutasındaki Sırp ordusu kente girdikten sonra katliama başlamıştı.
Savaşta şehrin güvenliğinden sorumlu Hollandalı Komutan Karremans (sağdan ikinci) kendisine sığınanları ve şehri Sırplara teslim etmiş, Ratko Mladiç (en sol) komutasındaki Sırp ordusu kente girdikten sonra katliama başlamıştı.
2014’te verilen karar onaylandı

Srebrenitsa Anneleri Derneğinin Hollanda aleyhine 2007 yılında açtığı davanın sonucunda Lahey Bölge Mahkemesi, 2014 yılında Srebrenitsa’nın işgali sırasında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görev yapan Hollandalı tabura sığınan 300 sivil Boşnak’ın Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda’yı kısmen suçlu bulmuştu. Kararın ardından Srebrenitsalı kurban yakınlarının avukatı Semir Guzin kararı temyize götüreceklerini söylemişti. Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995’te Sırp General Ratko Mladiç’in başında olduğu Sırp birliklerince işgal edildi. BM bünyesinde görev yapan Hollandalı askerlere sığınan çok sayıda Boşnak, Hollandalı askerler tarafından Sırplara teslim edilmişti. Sırplara teslim edilen Boşnakların önemli kısmı götürüldükleri ormanlık alanlarda ve depolarda katledilmişti. Srebrenitsa’da yaşananlar Avrupa Parlamentosu ve BM tarafından daha sonra soykırım olarak kabul edildi. Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, “Bosna Kasabı” olarak bilinen eski Sırp lider Karadzic’i 40 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

İlginizi Çekebilir

Cübbeli Ahmet yoğun bakımda mı?

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi yoğun bakımda. korona aşısı övücüsü Cübbeli Ahmet’in aşı kaynaklı kalp …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting