Ana Sayfa / Genel / HTŞ ne, lideri kim, nasıl bir örgüt?

HTŞ ne, lideri kim, nasıl bir örgüt?

HTŞ açılımı ne, HTŞ ne demek, HTŞ kimlerden oluşuyor ve HTŞ lideri kim, Suriye’de HTŞ kaç askeri bavaşçısı ve cihatçısı var? HTŞ hangi mezhepten, HTŞ’yi kimler kurdurdu kiler destekliyor. HTŞ türkiye için tehdit mi, bize nasıl bakıyorlar? HTŞ, CIA ve Mossad tarafından mı kuruldu liderleri kim Müslüman mı?

HTŞ hakkına tüm merak edilenler. Suriye’de Esad’a karşı ayaklanan HTŞ örgütünün açılımı ne, kimlerden oluşuyor arkalarında hangi ülke var? HTŞ, İsrail ve ABD yanlısı mı, İran’a karşılar mı birçok sorunun yanıtı. Suriye’nin kuzeyinde hükümet güçleri ile muhalif güçler arasında son yılların en şiddetli çatışmaları yaşanıyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), muhalif cihatçı grup Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve müttefiklerinin ülkenin ikinci büyük şehri Halep’in “büyük bölümünün” kontrolünü sağladığını öne sürdü.

Rusya’nın 2016’dan bu yana ilk kez Cumartesi gecesi Halep’in bazı bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini de kaydetti.

Bu açıklamanın ardından Suriye ordusu, karşı saldırı hazırları için Halep’ten “geçici olarak birliklerini çektiğini” duyurdu.
Çatışmalar nasıl başladı?
27 Kasım Çarşamba günü başlayan çatışmaların ardından Rusya ve Suriye hava kuvvetleri, HTŞ liderliğindeki güçlerin Suriye’nin kuzeyindeki mevzilerine saldırılar düzenledi.

Saldırılar, bu grupların Suriye devletinin kontrolündeki Halep’in kuzeybatısında bazı köy ve kasabaların kontrolünü ele geçirmesinin ardından yapıldı.

Ankara kaynakları ise Suriye ordusunun bölgeye saldırılarının son dönemde arttığını, “Suriyeli muhalif grupların” buna yanıt olarak Halep istikametinde sınırlı bir operasyon başlattığını söyledi.

İstihbarat kaynakları, sınırlı planlanan bu operasyonun, “rejim unsurlarının bulundukları bölgelerden kaçmaya başlamaları ile genişlediğini” ifade etti.

HTŞ liderliğindeki güçler de son haftalarda Rus ve Suriye hava kuvvetlerinin güney İdlib’deki sivillere yönelik artan saldırılarına yanıt verdiklerini söyledi.

HTŞ, kendi mevzilerinin yakınına asker yığan Suriye ordusunun olası bir saldırısını önlemeyi amaçladığını da belirtti.

Suriye ordusunun konuyla ilgili açıklamasında, “geniş bir cephede büyük bir saldırı” başlatan “teröristlerin” ağır kayıplar verdiği belirtildi.

Suriye ordusu toprak kazanmak ve çatışmayı bastırmak için Rusya ve ismi açıklanmayan “dost güçlerle” işbirliği yaptığını söyledi.
Kremlin’den ‘anayasal düzeni yeniden tesis’ çağrısı
Rus haber ajansı Interfax’a göre Kremlin, Suriye hükümetini en kısa sürede Halep’in kuzeyinde anayasal düzeni yeniden tesis etmeye çağırdı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov çatışmaları Suriye egemenliğine yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi.

İran basını, üst düzey bir İranlı generalin Halep’te cihatçılar tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

Reuters’a konuşan BM’nin İnsani Yardımdan Sorumlu Suriye Krizi Koordinatörü David Carden, sekizi çocuk 27 sivilin çatışmalarda öldüğünü açıkladı.

Carden, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri endişeyle izlediklerini; siviller ve sivil altyapının Uluslararası İnsani Hukuk kapsamında korunması gerektiğini vurguladı
Türkiye ne diyor?
Ankara kaynakları, komşu İdlib bölgesinde Rusya’nın hava, Şam’ın kara saldırılarının son dönemde arttığının altını çiziyor.

Kaynaklar, muhalif grupların bu saldırılara karşı başlattığı “sınırlı operasyonun” Esad’a bağlı unsurlarının bölgeden kaçmaya başlaması ile genişlediğini savunuyor.

İstihbarat kaynakları, İdlib’deki muhaliflere karşı saldırıların, onların olası bir operasyonunu önlemeye yönelik gerçekleştirildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını söylüyor.

Bu kapsamda Türkiye’nin “İsrail’in saldırganlığı ile bölgede yükselen tansiyonu daha da arttırmamak için” muhalif grupların düzenleyeceği operasyonları bugüne kadar engellediği belirtiliyor.

Bunun yanında Türkiye, Suriye ordusunun saldırıları konusunda uluslararası platformlardan “herhangi bir adım atılmamasından” şikayetçi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli de 29 Kasım Cuma günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İdlip’e yönelik son dönemdeki saldırıların, Astana mutabakatlarının ruhuna ve işleyişine zarar verecek boyuta ulaştığı ve ciddi sivil kayıplara yol açtığı konusunda gerekli uyarıları çeşitli uluslararası platformlarda yaptıklarını” belirtti.

Keçeli, X hesabından yaptığı açıklamada, “Nitekim, son günlerde yaşanan çatışmalar, bölgedeki gerginliğin istenmeyen şekilde artmasına sebep olmuştur” derken, “mevcut istikrarsızlık ortamından istifade etmeye çalışan Tel Rıfat ve Münbiç’teki terör gruplarının sivil halkı ve Türkiye’yi hedef alan saldırılarındaki artışı da dikkatle izlediklerini” kaydetti.

Saldırılar, Rus ve İran basınında nasıl yankılandı?
İran’da, Devrim Muhafızlarına yakın medya saldırıların amacının Hizbullah’ı zayıflatmak olduğu yorumunu yaptı. Saldırılarla ilgili İsrail ve ABD’yi suçladı.

Rusya’da ise Kremlin yanlısı bazı Telegram kanalları Türkiye’yi isyanı kışkırtmakla suçladı.

Devlet yanlısı bazı Rus yorumcular, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçmenine sunmak üzere “küçük, muzaffer bir savaş” başlatmayı amaçladığını, aynı zamanda Rusya’nın bölgedeki varlığını sınırlamayı hedeflediğini söyledi.

Yorumcular Moskova’nın “Ukrayna’ya odaklandığını ve mevcut koşullar altında Türkiye ile karşı karşıya gelmesinin pek olası olmadığı” görüşünü dile getirdi.
Htş terör örgütü mü?
Suriye’deki ABD büyükelçiliği Mayıs 2017’de HTŞ’nin Mart 2017’de terör örgütü olarak belirlendiğini doğruladı.
Htş’nin lideri kimdir?
Ahmed Hüseyin el-Şara
veya tanınan adıyla Ebu Muhammed el-Cevlani, silahlı İslamcı grup Şam Fethi Cephesi’nin kurucusu ve lideri olan, daha sonra Şam Fethi Cephesi’ni bir araya getirdiği muhalif gruplarla genişleterek kurduğu Tahrir el-Şam .
HTS’nin açılımı nedir?
Suriye ordusuna saldırı başlatan terör örgütü Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ), Halep ve İdlib’teki 24 köy ve noktayı daha denetimine aldı
Heyet Tahrir El-Şam veya Tahrir El-Şam (HTŞ), 2017 yılında El-Nusra Cephesi (ENC) ile diğer bazı grupların birleşmesiyle oluşmuştur. Suriye’nin kuzeybatısındaki toprakların bir bölümüne hakim olan HTŞ, El Kaide’ye bağlı kuruluşlarından biri olarak Esad rejimini devirip yerine Sünni bir İslam devleti kurarak gücünü arttırmayı amaçlamaktadır. HTŞ kuruluşundan bu yana birçok ABD vatandaşını rehin almıştır. Suriye muhalefetinden ayrı aşırılık yanlısı bir unsur olan HTŞ, yerel yönetim ve dış komplolar üzerinde çeşitli ölçülerde etkili olmaya devam etmektedir.

İlginizi Çekebilir

İBB Genç Üniversiteli Eğitim Desteği başvuru

İBB, Genç Üniversiteli Eğitim Desteği nasıl alınır, ne zaman nereye nasıl başvuru yapılır bilgisi. İstanbul …

Sınırsız Hosting