Ana Sayfa / Gündem / İkizler meteor yağmuru zamanı

İkizler meteor yağmuru zamanı

Meteor yağmuru nasıl oluşur, hangi yerlerden görülebilir ve ikizler yani Geminid meteor yağmuru nedir yılın hangi zamanlarında meydana geliyor bilgisi bugün en çok aranan kelimelerden oldu. 

Uzay, evren ve göktaşları. Dünyaya ulaşan meteorlar ve yılın belli dönemlerinde görülen meteor yağmurları insanoğlunun hep ilgisini çekmiştir. Bugün Geminid yani ikizler meteor yağmuru en çok aranan kelimelerden biri oldu. Meteor yağmuru nedir, nasıl oluşur ve bilimsel açıklamasını sizler için derledik.
GEMİNİD (İKİZLER) METEOR YAĞMURU NEDİR?

“Meteor yağmurlarının kralı” olarak bilinen Geminid, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşuyor. Gemidler her yıl en iyi meteor yağmurlarından biri olarak kabul edilir, çünkü bireysel meteorlar parlaktır ve zirve gökyüzünde meteor akışını saatte 120 meteor gibi yüksek oranlarda görebilir. Bilinen kayıtlara göre, Geminid meteor duşu neredeyse 200 yaşında.
Meteor yağmuru, meteorların dünya atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden doğan kızışmasıdır.

Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir. Gerçekte bu zerrelerden bazıları bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Buna karşılık, ağırlığı tonları bulan bazı meteorlar da vardır. Meteorların çoğu dünyanın atmosferinden geçerken ısının etkisiyle tamamen yok olur. Sadece büyük meteor parçaları dünyaya ulaşabilir.

Bilim insanları her gün ve gece binlerce meteorun düştüğüne inanmaktadırlar. Ancak dünya yüzünün büyük bir bölümü suyla kaplı olduğundan,dünyaya kadar ulaşabilen meteorların çoğu okyanuslara ve göllere düşerler.

Meteorlar gökyüzünde tek ve belirli bir yönde hareket halinde görülebilir. Fakat genellikle binlerce meteor bir aradadır. Dünya güneşin çevresinde turunu yaparken,bu meteor guruplarına yaklaşabilir. Atmosferin üst tabakalarına temasla çok kızışan meteorlar da bize bir “meteor yağmuru” görünümü verir.

İlginizi Çekebilir

Muhammed Muhbir neci, nereli ve kim?

Muhammed Muhbir aslen nereli, yaşı, eğitimi ve imdir bilgileri. İran geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir hakkında …

Sınırsız Hosting