Ana Sayfa / Kime Ait / İl il yurt ve pansiyon fiyatları

İl il yurt ve pansiyon fiyatları

Üniversite öğrencileri için barınma sorunu büyüyor. Büyükşehirlerde yurt ve pansiyon fiyatları daire fiyatlarını eçti yıllık. Çanakkale’de pansiyon ve yurt fiyatları da tırmandı üstelik pansiyonlarda kalacak öğrenciler için akşam yemeği de kaldırıldı. ÇOMÜ öğrencisi olacaklar için Çanakkale’de yurt ve pansiyon bulmak neredeyse imkansız yıllık fiyatları daire fiyatlarına yakın. Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin kalacak yer bulma sorunları yeniden gündeme geldi. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları kapasitelerinin yetersiz olması, başvuruların yıl içinde, öğrenimin başlamasının ardından netleştiği ortamda birçok öğrenci ve ailenin tercihi ya da zorunluluğu özel yurtlar oluyor. Ankara’daki özel yurt fiyatları değerlendirilince ‘yıllık 40 bin ile 120 bin TL’ arasında değişmekte.

Üniversite öğrencileri için yurt ve pansiyon fiyatları yıllık arttı. Çanakkale gibi öğrenci şehirlerinde ise pansiyon ve yurt fiyatları katlandı. Milyonlarca öğrencini heyecan ile beklediği üniversite yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesiyle birlikte öğrenciler ve ailelerinin en önemli gündemi barınma ihtiyacının nasıl karşılanacağı oluyor. ‘Barınamıyoruz’ diyen öğrencilerin eylemleriyle yurt fiyatlarındaki fahiş tutarlar ve kiralık ev ücretlerinin yüksekliği muhalefetin de gündem konusu oldu.

Muhalefetin ‘İktidarımızda bir yıl içinde yurt sorunu çözülecek’ vaadinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak yurtların kapasitesinin artırılması ve lojmanların da yurt olarak kullanılması için çalışma başlattı.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan ve Nur Kaplan’ın haberine göre Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtların kapasitesinin yeterli olmadığı, başvuruların yıl içinde, öğrenimin başlamasının ardından netleştiği ortamda birçok öğrenci ve ailenin tercihi ya da zorunluluğu özel yurtlar olduğu belirlendi. Ankara’da farklı üniversite ve semtlerde bulunan özel öğrenci yurtlarını arayarak yurtların koşullarını ve fiyatları kurumlar ile yapılan görüşmelerde öğrenildi.

YEMEK FİYATI ‘ENFLASYON’ ORANINDA DEĞİŞECEK
120 bin TL’yi bulan ücretlerin olduğu özel yurtlarda yemek ücretleri de enflasyona endekslenmiş durumda. Ankara’da, ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne yürüyerek 10 dakika mesafede bulunduğunu belirten Balgat semtindeki özel bir erkek öğrenci yurdu ile görüşen gazeteciler 1 ile 4 kişilik olmak üzere farklı oda seçeneklerinin olduğunu belirten yurt yetkilisi tek kişilik oda fiyatının taksitli olarak ödendiği takdirde 87 bin 750 TL, peşin olarak ödendiği takdirde ise 76 bin 500 TL olduğunu öğrendi.
Dokuz ay kalınabilen tek kişilik odanın aylık ödemesi neredeyse asgari ücretin iki katı yani 9 bin 750 TL. Aynı yurtta iki kişilik oda ücretleri taksitli 63 bin peşin ise 54 bin, dört kişilik oda ücretleri ise taksitli 47 bin 250 peşin ise 40 bin 500 TL.

Söz konusu ücretlerde kahvaltının dahil olduğunu, akşam yemeklerinin ise ‘isteyenlere ücreti karşılığında’ sağlandığını belirten yurt görevlisinin aktarımına göre yemek ücretinde de değişen bir tarife söz konusu. Yıllık akşam yemeği ödemesinin sene başında peşin yapılırsa 15 bin TL olduğunu, ay ay yemekten yararlanmak isteyenler için ise başlangıç fiyatının bin 500 TL olarak belirlendiğini söyleyen yetkili şunları söyledi:

“Takdir ederseniz enflasyonla birlikte gıda fiyatları da artabildiği için biz de aylık ya da üç aylık periyotlarda yemek hizmetimizin fiyatını enflasyon oranında değiştireceğiz. Bu artışlardan etkilenmek istemiyorsanız yemek ücretini sezonluk verip satın alabilirsiniz.”

Tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler tarafından yoğun şekilde arandıklarını belirten yurt yetkilisi, indirim uygulanıp uygulanamayacağı konusunda ise “Bizde indirim yok. Bu sezonluk fiyatlar. Eşit hizmete eşit fiyat politikası uygulayan bir firmayız” ifadelerinde bulundu.

‘TEK KİŞİLİK ODA 120 BİN TL’
Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve TED Üniversitesi’nin fakültelerine yakın konumda bulunan semtlerden olan Kolej’de özel bir kız öğrenci yurdundan da fiyat aldık. Yurt yetkilisi odalarda televizyon ve buzdolabı gibi eşyaların olduğunu, açık büfe kahvaltı ve 4 çeşit seçenekli akşam yemeğinin fiyatlara dahil olduğunu belirtti. Ücretlerin dokuz aylık 49 bin TL’den başlayarak 120 bin TL’ye kadar devam ettiğini söyleyen görevli, tek kişilik oda fiyatlarının 85 binden başlayarak 90 bin, 100 bin, 120 bin TL’ye kadar devam ettiğini söyledi. İndirim konusunda ise peşin ödemelerde yüzde 5 indirim yapabileceklerini belirtti.“ERKEN GELİRSENİZ İYİ OLUR”
Gazi Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi’ne yakın konumda bulunan Bahçelievler’deki bir erkek öğrenci yurdu ise fiyatlarının 45 bin ile 75 bin TL arasında değiştiğini, 4 kişilik odanın 45 bin TL, tek kişilik odanın ise 75 bin TL olduğunu söyledi. Yurt bulma konusunda ‘acele edin’ telkini yapan yetkili “Şu sıralarda rahatlıkla oda bulabilirsiniz ama biraz geçtikten sonra istediğin semtte, istediğin oda olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Yine aynı konumdaki özel kız öğrenci yurdunda ise fiyatlar erkek yurduna göre bir miktar daha yüksek. Tek kişilik oda fiyatının 80 bin lira, 5 kişilik oda fiyatının ise 40 bin TL olduğunu söyleyen yetkili ücrete yemeğin de dahil olduğunu belirtti. ‘Erken gelirseniz iyi olur’ diyen yetkili bu sözlerini “Yerler full kapasiteye yaklaştı. Senelerdir bu işi yapıyorum. 10 gün sonra gelirseniz yer bulmama ihtimaliniz çok yüksek.

Yakın zamanda gelin ya da mümkünse uzaktan kayıt yapın” ifadeleriyle sürdürdü. “Yurdu görmeden nasıl kayıt yaparım” sorusu üzerine ise yetkili, “Görüntülü arayayım, videolarını atayım. Odayı size gösterip içinize sinerse depozito gönderebilirsiniz. Kaydınız oluyor. Geldiğiniz zaman evrakları düzenliyoruz” açıklamalarına yer verdi.

‘KYK YURDU ÇIKARSA KALAN AYLARA YÜZDE 30 ÖDEME’
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin bulunduğu Cebeci Kampüsü yakınlarındaki özel bir erkek yurduyla da konuştuk. Yurdun son derece ‘nezih’ olduğunu belirten yetkili, 4 kişilik odanın 45, 3 kişilik odanın 55, tek kişilik odanın ise 70 bin TL olduğunu söyleyip ekledi “Prensip olarak birinci sınıftan öğrencileri kaydederim. Şu anda kalan çocuklarım, mezunlarım var, devam eden çocuklarım var. Nezih bir ortam. Kavga yok, siyaset yok, içki yok, sigara yok” dedi.

İndirim konusunda yardımcı olup olamayacağını ‘Anneniz, babanız ne iş yapıyor’ sorusunun ardından yanıtlayan yetkiliye bu kez, öğrenim sırasında KYK yurdunun çıkarsa yurt ücretinin kalanını ödeyip ödemeyeceğimizi sorduk. Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ni hatırlatan yetkili, 15 Eylül tarihinden sonra yurttan ayrılma halinde kalan aylara ait barınma hizmet ücretinin yüzde 30’unun alınacağını ifade etti.

‘1 EYLÜL’DE FİYATLAR GÜNCELLENEBİLİR’
Ankara’da öğrenci yurtlarının yoğun şekilde bulunduğu bir diğer merkez, üniversitelerin hazırlık ve bazı fakültelerinin bulunduğu Gölbaşı ilçesi. Bir kişilik oda fiyatının 58 bin, 6 kişilik oda fiyatının ise 35 bin lira olduğunu söyleyen kız öğrenci yurdu yetkilisi, kayıtların ‘KYK sonucunu bekleyenler’ nedeniyle yavaş ilerlediğini söyledi. Söz konusu ücretlerin ‘erken dönem fiyatları’ olduğunu belirten yetkili 1 Eylül itibarıyla fiyatların güncellenebileceğini belirterek erken kayıt önerisinde bulundu.

İlginizi Çekebilir

Cübbeli Ahmet yoğun bakımda mı?

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi yoğun bakımda. korona aşısı övücüsü Cübbeli Ahmet’in aşı kaynaklı kalp …

Sınırsız Hosting