Ana Sayfa / Yaşam / İran nasıl bir ülke, neden karıştı

İran nasıl bir ülke, neden karıştı

İran’daki olayların gerçek nedeni ne, neden isyan çıktı ve İran 2-3 ocak ölen sayısı. İran nasıl bir ülke, etnik yapısı nasıl ve halk nasıl yaşıyor bilgileri. İran’da protestolar başladı ve ardından hangi ülkeler var olaylar nasıl gelişti nasıl son bulacak bilgisi. İran’daki ayaklanma ile Türkiye’deki gezi olayları arasındaki benzerlikler ve aktörlerin durumu bilgisi. 

İran’da ne oluyor, İran’daki gösterilerin amacı ne, halk neden protesto eylemlerinde bulunuyor sorusu. İran’ı ABD ve İsrail mi karıştırdı İran’daki isyan ile Türkiye’Deki gezi olayları arasındaki benzerlik neler bilgisi. İran’in yapısı, İran’da yaşayan etnik unsurlar, İran nasıl bir ülke bilgisi.

En son sayımlara göre İran nüfusu ne kadar? İran nasıl yönetiliyor? İran nüfusunu hangi gruplar oluşturuyor?

İran, resmî adı İran İslam Cumhuriyeti, Güneyde Basra Körfezi ve Umman Körfezi, kuzeyde ise Hazar Denizi ile çevrilidir. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahip olan İran’ın başkenti Tahran’dır. Resmî dili Farsça olan İran Anayasasının 12. maddesine göre ülkenin resmî dini İslam resmî mezhebi İsnâaşeriyye Şiiliği’dir.

İran, MÖ 4000’lere dayanan tarihi ve var olan yerleşmeleriyle dünyadaki en eski sürekli uygarlıklardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Tarih boyunca İran Avrasya’daki merkezî konumu nedeniyle jeostratejik öneme sahip olmuştur ve bir bölgesel güçtür.

İran BM, Bağlantısızlar Hareketi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve OPEC üyesidir. İran siyasal sistemi 1979’da kabul edilen anayasaya göre oluşturulan birkaç karmaşık yönetim yapısına göre işlemektedir. En yüksek devlet makamı şimdiki Ayetullah Ali Hamaney’in üstlendiği İran dinî liderliğidir (Velayet-i Fakih).

İran, uluslararası enerji güvenliği ve dünya ekonomisinde geniş petrol ve doğal gaz kaynakları sonucu önemli bir konuma sahiptir.

İRAN KÜLTÜRÜ

İran’ın kültürü İslâm dini ve geleneksel Türk, Fars ve Arap kültürü etrafında biçimlenmiştir. Buna karşın, İran’ın çeşitlilikler içinde yüksek bir kozmopolit toplum ve canlı bir kültüre sahiptir. İslâm etkisi Türk, Fars ve Arap kültürünün müzik, giyim, mutfak ve yaşam tarzında görülebilmektedir.

İRAN NÜFUSU

Temmuz 2015 verilerine göre 81.824.270‘luk nüfusa sahip olan İran, hem etnik hem de mezhepsel bakımdan büyük çeşitlilik göstermektedir. Genel nüfusun %60’ı İrani denilen karakteristiğe sahiptir. Ülkenin kuzeybatısında, “İran Azerbaycanı” olarak adlandırılan bölge ve etrafında; Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin Ahar, Bunab, Merend, Sarab, Shabestar, Tebriz; Batı Azerbaycan Eyaleti’nin Hoy, Maku, Miyandoab, Nakadeh, Salmas, Takab, Urmiye; Erdebil Eyaleti’nin Erdebil, Meskinşehr, Parsabad; Hamedan Eyaleti ve Zencan Eyaleti’nde yaşayan Türkler İran’da Farslarla beraber en büyük etnik topluluktur.

Azeriler dışında Kaşkaylar, Fars Eyaleti: Abadeh, Faraşbend, Firuzabad, Kazerun, Semirom ve Şiraz’da, Türkmenler ise Gülistan Eyaleti’nde Bender-i Türkmen’de ve Günbed-i Kavus yaşamaktadır.

Bunun dışında Bahtiyarîler ve Belûciler gibi Fars kökenlilerden başka etnik topluluklar da ülke nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturur. Çoğunluğu Sünni olan ve Irak sınırına yakın bölgede yoğun olarak yaşayan Kürtler de 5.000.000 yaklaşan nüfuslarıyla önemli bir etnik topluluktur. Kürtler, resmi mezhebin Caferîlik olması sebebiyle sisteme entegre olamamışlardır.

İlginizi Çekebilir

Borsa intihar ettirdi

İstanbul’da bir kişi borsada battı intihar etti. borsa intiharları artmaya başladı. Borsa İstanbul’da batanlar yüksek …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting