Evet Jeoloji makalelerimiz sizden gelen yoğun istek ve teşekkür üzerine devam ediyor. Öğrenciler jeoıloi konusunu gerçekten önemsiyor ve derslerinde daha fazla görmek istiyor. Jeoloji yerkabuğunun özelliklerini araştıran, jeo’nun potansiyelinin farkında olan, yapısal parçalarının nelerden oluştuğunu konu alan bilim dalına jeoloji denilmektedir. Yerkabuğunda gerçekleşen süreçlerin hepsi aslında ilk basta olduğu gibidir.
Jeoloji bilimi aslında sanıldığından çok daha fazla önemlidir. Netice de evrende aynı şekilde oluşmadı mı? İşte bunun gerçekleşmesine neden olan etken nedir? Jeolojide buna sebep olan jeolojik iç kuvvetler nelerdir? Çevremizdeki çukurlar, dağlar, yükseltiler, aslında sürekli bir değişim içindedir. Normalde nasıl oluyor diye hayretlere düşülen bu duruma neden olan etken ise yerin altında gizlidir. Yerin altındaki bu güç ise magmadan gelen güç olup, jeolojinin iç kuvvetlerini oluşturmaktadır.
Jeolojik iç kuvvetler orojenez, epirojenez, depremler ve volkanizma gibi iç kuvvetlerdir. Bu iç kuvvetler yerkabuğunun hareket ederek yeniden şekillenmesine neden olan hareketler olup, yer kabuğu hareketleri ya da tektonik hareketler olarak isimlendirilmektedir. Tektonik hareketlerin kaynağı olaraksa bilim adamları magma adında bir yapıdan bahsetmektedir. Yerkabuğunda bulunan mantonun altındaki akıntıların sebep olduğu enerji nedeniyle yer kabuğu hareketlenir ve tektonizm gerçekleşmektedir.
Yerkabuğunun hareket etmesi levhaların hareketine sebep olur ve levhalar ya uzaklaşır ya da yakınlaşırlar. İşte bu şekilde uzaklaşan levha hareketine örnek olarak Atlas Okyanusu’nda bulunan ve ortaya kesimlerde oluşan sırtlar verilebilirken, levhaların birbirine yaklaşarak hareket etmesi sonucunda oluşan yapılara ise tortul tabakaların kıvrılarak meydana getirdiği sıra dağlar örnek verilebilmektedir ve iç kuvvetlerle oluşurlar.