Ana Sayfa / Genel / Kabil Taliban’ın eline geçti

Kabil Taliban’ın eline geçti

Taliban, Afganistan’nın tamamını ele geçirdi başkent kabil artık Taliban’ın elinde. Afganistan’daki Türk askeri ne olacak. kabil havalimanındaki Türk askeri ne olacak soruları. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın her yönden başkent Kabil’e girmeye başladığını açıkladı.

Kabil düştü. Taliban güçleri Kabil’e girdi. Kabil’deki Türkler ne olacak, Afganistan’daki Türk askeri çekildi mi, çekilecek mi sorusu. Afganistan’da, yabancı güçlerin çekilmeye başlamasının ardından, mayıstan bu yana saldırılarını arttırarak sürdüren Taliban, ülke sınır geçişlerinin tamamını ve vilayetlerin büyük çoğunluğunu ele geçirdi.

Ülkedeki son gelişmelerin özeti:

İlerleyişini sürdüren Taliban’ın başkent Kabil’e ulaştığı belirtildi
BM verilerine göre son bir ayda bin kadar kişi hayatını kaybetti
On binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı
Taliban şu an 34 vilayetin 28’ini kontrol ediyor, 6 vilayet hükümet kontrolünde
Çok sayıda ülke, Afganistan’daki personelini tahliye ediyor.

TALİBAN ANLAMI, TALİBAN NE, TALİBAN KELİME ANLAMI
Arapça talib (öğrenci) kelimesinin çoğulu Taliban (öğrenciler) adını benimseyen örgüt, ülkenin güneyinde Molla Ömer Ahund liderliğinde yaklaşık 50 medrese öğrencisiyle birlikte 1994’te kuruldu. Kuruluş felsefesini de Afganistan’da İslam’a dayalı bir yönetim getirmek olarak tanımladı…
Taliban, başkent Kabil’e ulaştı
Yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmeye başlamasıyla ülkenin büyük kısmında kontrolü ele alan Taliban, başkent Kabil’e ulaştı.
Hhaber ajanslarına konuşan 3 Afgan yetkili militanların her yönden Kabil’e girmeye başladığını öne sürdü. Taliban ise militanlara şiddetten kaçınmaları talimatı verdiklerini ve kenti güç kullanarak almayı planlamadıklarını belirten bir açıklama yayınladı.
Açıklamada, ‘mücahitlere kent kapılarında durmaları talimatı’ verildiği belirtildi. Barışçıl bir geçiş dönemi için görüşmelerin sürdüğü ve savaş planı yapılmadığı öne sürüldü.
Ancak görgü tanıkları kentten silah sesleri duyulduğunu aktardı.
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, şu ana kadar şiddetli bir çarpışma yaşanmadığını da aktardı.
Taliban 34 vilayetten 28’ini ele geçirdi, büyük kentlerden sadece Kabil hükümetin elinde kalmıştı.
ABD ise kabil’de bulunan diplomatların tahliyesine devam ediyor.
10:17
Taliban, Afganistan sınır geçişlerinin tamamını kontrolü altına aldı
Taliban, başkent Kabil’in batısında bulunan Vardak vilayetinin merkezini de ele geçirdi. Son günlerde birçok vilayeti ele geçiren Taliban, Afganistan’ın sınır geçişlerinin tamamında da kontrolü sağladı.
Hükümetin elinde tek büyük kent olarak Kabil kalırken, burada bulunan havalimanı da ülkeden güvenli çıkış için tek yol kaldı.
ABD’ye ait helikopterler ise kabil’de bulunan diplomatların tahliyesine devam ediyor.
10:09
Afgan askerler Özbekistan’a sığındı
Taliban saldırısından kaçan 84 Afgan asker, Afganistan sınırını geçerek Özbekistan’a sığındı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Afganistan sınır koruma birliklerinde görevli 3’ü yaralı toplam 84 askerin dün gece sınırı ihlal ederek Özbekistan’a geçtiği kaydedildi.

Özbek makamlarından tıbbi yardım isteyen Afgan askerlerine gerekli tıbbi ve gıda yardımının sağlandığı, geçici olarak bir yere yerleştirildikleri ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Tirmiz-Hayratan Köprüsü’nün Afganistan kısmında sınırı geçmek isteyen Afgan hükümetine bağlı güçlerin toplandığı, Afganistan vatandaşlarına insani yardımın yapılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğü vurgulandı.
Gazne şehrinde Taliban bayrakları dalgalanıyor
Amerika Birleşik Devletleri’nin askerlerini çekmesi ile karşı saldırıya geçen Taliban hızla başkente yaklaşıyor. Taliban Kabil dışında hükümetin elinde kalan son kritik şehir olan Celalabad’ı savaşmadan ele geçirdi.
Pakistan sınırında önemli bir sınır geçişi yakınlarında bulunan şehirin düşmesi ile Kabil’in doğu ile bağantısı da kesilmiş oldu.
Böylece ülkedeki 34 vilayet başkentinden sadece Kabil ve 7 şehir merkezi hükümetin kontrolünde kaldı
Taliban, Mezar-ı Şerif’i de aldı
Afganistan’da ülke genelinde saldırılarını hızlandıran Taliban, Belh vilayetinin merkez kenti Mezar-‘ı Şerifi de ele geçirdi.
Başkent Kabil’e doğru hızla ilerleyen Taliban, cumartesi günü birçok ilçeyi de kontrolü altına aldı. Belh Milletvekili Abbas İbrahimzade, Mezar-ı Şerif’in de hükümet kontrolünden çıktığını duyurdu.
Ülkenin dördüncü büyük kenti olan Mezar-ı Şerif Özbekistan sınırına 50 kilometre mesafede bulunuyor.
Taliba, bugün Paktika ve Logar vilayetlerini de ele geçirmeyi başardı.

İlginizi Çekebilir

Süper Lig 36. hafta maçları aynı saatte

Süper Lig’deki tüm maçlar aynı gfün aynı saatte oynanacak. 12 Mayıs Süper Lig maçları pazar …

Sınırsız Hosting