Ana Sayfa / Sağlık / Kan dopingi nasıl yapılır?

Kan dopingi nasıl yapılır?

Sporcular için kan dopingi nasıl yapılır, doping yasak değil mi soruları. kan dopingi yapan ünlü sporcular ve doping şekilleri. Avusturya’da kan dopingi yapan klinik ve çetesi. 

Kan dopingi ne nasıl yapılır ve sporcular neden kan dopingi yaptırır sorusu. Kan dopingi, bir kişinin kırmızı kan hücre kütlesini arttırmak amacıyla, (Bu durumda kaslara daha fazla oksijen taşınacak, dayanıklılık ve performansta artış oluşacaktır) belirli bazı teknik ve maddeleri kötü amaçla kullanılmasıdır.

Kan dopingi yapmak için yaygın olarak kullanıldığı bilinen üç madde veya metot vardır ki bunlar; eritropoetin (EPO), sentetik oksijen taşıyıcıları ve kan naklidir. Her üçü de WADA Yasaklı Madde ve Metotlar Listesi’ne göre yasaktır.

EPO

EPO, doğal olarak insan vücudu tarafından üretilen bir peptid hormonudur, böbreklerden salgılanır ve kemik iliğine etki ederek kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi fonksiyonunu uyarır. Kırmızı kan hücrelerindeki yükselme, kanın vücut kaslarına taşıdığı oksijen miktarını ve vücudun laktik asidi tamponlama kapasitesini de arttıracaktır.

SENTETİK OKSİJEN TAŞIYICILARI

Hemoglobin tabanlı oksijen taşıyıcıları (HBOC) ya da perflorokarbonlar (PFC) gibi saflaştırılmış proteinler veya kimyasallar, oksijen taşıma kapasitesine sahip sentetik maddelerdir.

Bazı durumlarda örneğin; acil kan verilmesi gereken hallerde kan yok ise, hastanın kanı ile verilecek kan arasındaki uyumu belirleyecek zaman yok ise veya kan enfeksiyonu riski yüksek ise sentetik oksijen taşıyıcıları tedavi açısından çok yararlı olmaktadır. Ancak, doping yapmak için kötü amaçlarla kullanımı ise birçok yan etki ile birlikte kalp-damar hastalığı riski taşımaktadır.

KAN NAKLİ

Doping amacıyla iki şekilde, otolog kan ya da homolog kan kullanılarak nakil yapılmaktadır.

Otolog kan ile yapılan dopingde, kişinin kendi kanı alınır, dondurularak veya soğukta saklanır; gerekli olduğu zaman, aynı kişiye nakil yapılır.

Homolog kan ile yapılan dopingde, aynı kan grubuna mensup başka bir kişiden alınan kan, diğer bir kişiye verilir.

Doping amacıyla kan nakli kullanımının tarihi çok eskiye dayansa da; son yıllarda yeniden gündeme gelmesi ve kullanılmasının sebebi ise, büyük olasılıkla, etkili EPO tespit metotlarının keşfedilmesi ve uygulanmaya başlanmasıdır.

İlginizi Çekebilir

Kelebek hastalığı belirtileri neler

Lupus hastalığı, kelebek hastalığı nasıl belirti verir kelebek hastalığı için hangi branşa gitmeli, hastanelerin hangi …

Sınırsız Hosting