Gemi kaptanı ve tekne kaptanlığı için ne gerekiyor, ehliyeti nereden nasıl alınır., kaptanlık eğitimi nasıl çok soruluyor. Engin denizlere açılmak büyük büyük gemileri kumanda etmek birçok insanınhayali. Peki kaptan nasıl olunur kaptanlık sertifikası almak için ne gerekiyor eğitimleri nasıl bilgisi. kaptanlık sertifikası için sınavlar ne zaman yapılıyor ve gemi kaptanlığı maaşları nasıl?
Gemi kaptanlı3ı için sertifika nasıl alınır nereden alınır sorusu. Kaptan olmak birçok insanın hayali. Gemi kaptanlığı için gerekenler ve eğitim durumu bilgileri. İşte açık denizlere inmek isteyen kaptan adaylarının bilmesi gereken tüm bilgiler. Kaptan farklı boyutlarda ve farklı amaçlar için kullanılan gemilerin yönetilmesinde ve gideceği yere ulaştırılmasında görevli olan kişilere denmektedir. Deniz ulaşımının gelişmesi ile birlikte kaptanlara olan ihtiyaç her geçen gün artarken bir yandan da turizm ve eğlence sektöründeki ilerlemelerle kaptanlık önemli bir hale gelmiştir. Kaptanlık mesleği uzak mesafe ve yakın mesafe kaptanlığı olmak üzere iki farklı kola ayrılmaktadır. Ayrıca kaptanlar kendi içerisinde yönettikleri gemi türüne göre de ayrılabilmektedir.
Kaptanların görevleri gemileri yönetmek ve gidecekleri istikamete ulaştırmakla sınırlı değildir. Geminin hız ayarlamasını yapmak, rotasını belirlemek, mürettebat ile ilgilenmek ve güvenlik çalışmaları yapmak, geminin bakım ve onarımlarını yapmak, hava koşullarına uygun bir şekilde hareket etmek gibi görevleri de bulunmaktadır. Kaptan olmak isteyenlerin ise bu görevleri dikkate alarak karar vermesi gerekir.
Kaptan Olmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Lisans Mezuniyeti
Kaptan olmak isteyen kişilerin Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi almaları gerekir. Eğitim boyunca kaptanın neler yapacağı ve hangi eğitimlerle hizmete dâhil olacağı üzerinde durulmaktadır. Teorik bilgilerin yanı sıra pratik bilgilerin de verildiği lisans eğitimi sonrasında kişiler kariyerlerini ilerletmek için çeşitli alanlarda çalışabilmektedir.

Staj Şartı
Kaptan olmak isteyen kişilerin lisans eğitiminden sonra belirli bir süre staj yapmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde kendilerini geliştiren kaptan adayları stajda mümkün olduğunca kendilerini geliştirmelidir. Kişisel gelişim, insanlarla ilişkiler, deniz hayatı ve daha pek çok konuda staj dönemini verimli geçirmek gerekir.
Kaptanlık Unvanı
Kaptan olmak isteyen kişiler staj döneminin ardından edindikleri bilgileri uygulamak ve kaptan unvanı alabilmek için sınava girmeleri gerekir. Deniz Müsteşarlığı tarafından gerçekleştirilen Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı üzerinden geçer not alınması halinde kişilere ‘’kaptan’’ unvanı verilmektedir.
Kaptanlık İş İmkanları Nelerdir?
Kaptan unvanı alan kişiler devlete bağlı olarak gemilerde kaptanlık yapabilmektedir. Askeriyeye bağlı olarak kaptanlık yapılabildiği gibi yük gemilerinde ya da çeşitli görevlerde kaptanlık yapılabilmektedir. Ayrıca özel sektör içerisinde turizm, eğlence ve ticaret gibi nedenlere bağlı olarak kaptanlık yapılabilir.
Kaptanlık Maaşları Ne Kadardır?
Kaptanlık maaşları günümüzde en az 5000 TL ile başlamakta ve 20.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir. Kaptanların alacakları ücretler ise uzun mesafe ve kısa mesafe kaptanlığına göre değişebilmektedir. Bunun yanı sıra mesleki yeterlilik ve rütbeye ek olarak kaptanın tecrübesine göre de maaşlar değişebilmektedir. Yıllık olarak yapılan zamlarda kaptanlık maaşlarını etkilemektedir.