Ana Sayfa / Gündem / Karaköy Ermeni Kilisesi yandı

Karaköy Ermeni Kilisesi yandı

Karaköy’de bulunan Ermeni kilisesinde yangın çıktı. Karaköy’deki Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi’nde yangın çıktı. Olay yerine çevredeki ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekiplerin müdahalesi sürüyor.

İstanbul’da kilise yangını. Karaköy’deki Ermeni kilisesinde bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Köhne vaziyette bulunan kilisenin yanması dikkat çekti. Karaköy Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi’nde henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın başladı. Yangına çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sürüyor.

ERMENİ KİLİSESİNİN TARİHÇESİ

Surp Pırgiç Ermeni Katolik Kilisesi

1830 yıllarında yapılan bu kilise o zamanın sultanı II.Mahmut’un gayrimuslimlere yeni kilise yapımındaki desteğinden nasibini almıştır…Surp Pırgiç Kilisesi, Türkiye’de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesi Karaköy semtinde bulunan bir kilisedir.II.Mahmud 6 Nisan 1830 tarihinde bir ferman yayınlar ve bu fermanla “Katolik Milleti” adıyla ayrı bir cemaat oluşturur. Kilise Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Katolik Ermenilerin, Sultan II. Sultan II. Mahmud’un verdiği 7 Ekim 1831 tarihli fermanla İstanbul’da inşa ettikleri ilk kilisedir.12 Mayıs 1832’de Başpsikopos Andon Nuriciyan ve Nazır Agopos Çukuryan tarafından temeli atılmıştır. İsa’nın sünnet gününde ibadete açılmıştır.13 Ocak 1834)Kilise Ermeni Katolik cemiyetinin bağışlarıyla kâgir olarak inşa edilmiştir

Kilisenin içinde Lübnan Emiri Beşar Şıhabi’nin mezarı yer almaktadır.Kilisenin yapımı sırasında Karaköy’de ortaya çıkan veba salgınına karşın 25 Mart günü sokaklarda Meryem ana resmi dolaştırılmıştır. Bu eylem vebanın düşmesine etki yapınca Sultan II.Mahmut tarafından kiliseye elmas taşlı bir hediye verilmiştir.[3] Halen kilisede muhafaza edilen ikona Paskalya döneminde nişanın üzerine koyulmaktadır.Bu olay o tarihten beri Paskalya yortusunun ertesinde “Ölüler günü” olarak 25 Mart’ta kutlanmaktadır.

Yüksekliği 10,uzunluğu 45 ve genişliği 31 arşındır.Kilise basamaklarla avluya açılmaktadır. Yapının kare payelerle vurgulanan girişi anıtsaldır. Payeler düzgün kesme taştan yapılmıştır. Kilise kaba taş molozlarla inşa edilmiştir.Kârgir binanın ana mihrabı dışında dört küçük mihrabı daha bulunmaktadır.Yapının batısındaki narteks üç bölümden oluşur. Naos üç nefli haç şemasındadır. Kilise dış cephesindeki yarım yuvarlak kemerli pencereler ve anıtsal giriş hareketliliği dışında sade bir tezyinata sahiptir.[

İlginizi Çekebilir

Cübbeli Ahmet yoğun bakımda mı?

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi yoğun bakımda. korona aşısı övücüsü Cübbeli Ahmet’in aşı kaynaklı kalp …

Sınırsız Hosting