Ana Sayfa / Kime Ait / Kentsel dönüşüm yeni destek

Kentsel dönüşüm yeni destek

Kentsel dönüşüm desteği nasıl alınır kaç para? Kentsel dönüşüm devlet desteği ve kredi üst limiti ne kadar bilgisi.

Kentsel dönüşüm kira yardımı alma yolları ve limitleri. Kentsel dönüşüm yeni destek ve kredi limiti. Pandemi süreciyle başlayan enflasyon sıkıntıları boyunca devlet sosyal yardım projeleri ve düşük oranlı faizlerle vatandaşlarına destek olmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak hükümetten bir hamle daha geldi…

Hükümet ev almak isteyen vatandaşlara destek olmaya devam ediyor. Kentsel dönüşümü hızlandırma çalışmaları dur durak bilmeden devam ederken bu yöndeki çalışmalarda vatandaşa da destek olunuyor. Buna göre kredilerdeki limitler arttırıldı. İşte detaylar…

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “6306 Sayılı Kanun ile beraber Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”la birlikte hükümet kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşlarına destek olmayı sürdürüyor. Buna göre gerçek ya da tüzel kişi fark etmeksizin afet riskli olduğu tespit edilen konutunu veya işyerini kendi gücü oranında yapmak istemeleri halinde bankalardan kullanmak isteyecekleri kredilerdeki faiz desteğine yönelik esaslar açıklandı.

Sabah Gazetesi’nde yer verilen habere göre kredi üst limitleri güçlendirme kredisi için 160 bin liradan 240 bin liraya, konut yapım ve edinme kredileri ile işyeri yapım kredisi 400 bin liradan 600 bin liraya kadar arttırıldı. Buna ek olarak faizlerde de artırım yapıldı. Güçlendirme ve konut yapım ve edinme kredilerinde faiz oranı 400 baz puandan 600’e, işyeri yapım ve edinme kredileri ise 300 baz puandan 450 puana çıktı.

KONUT KREDİSİ VADESİNDE 10 YIL SÜRE

Kredi faizlerinde devlet desteği de sağlanacak. Örnek olarak aylık yüzde 1.5 oranlı kredi kullanıldığında bunun yüzde 0.50’lik kısmı bakanlıkça karşılanacak. Faiz desteği sağlanan konut kredileri için vade en fazla 10 işyerleri için ise 7 yıl olarak belirlendi. Bu ve bunun gibi desteklerin yanında kredi çekenlere ödeme fırsatları da sunuluyor. Eşit taksitlerle ödeme fırsatının yanında 2 yıla kadar ödemesiz imkanlarda bulunmakta. Toplam faiz desteği tutarlarına da düzenleme geldi. Buna göre bir hak sahibinin alabileceği toplam kredi tutarı 2 Milyon TL’den 3 milyon TL’ye kadar çıkartıldı.

KREDİ KULLANIM KOŞULLARI

Kredi alınabilmesi için alanın riskli bir konumda yer alması ve riskli yapı olması gerekiyor.

Faiz desteği sağlanabilmesi için yıkım kararı alınmasından en fazla 1 yıl geçmiş olmadan başvuru yapılması gerekiyor.

Krediden yararlanacak olan kişilerin riskli görülen yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı ya da sınırlı ayni hak sahibi, konutu riskli olarak belirtilen ve farklı bir konut almak isteyen kişiler faydalanabilir.

Hak sahiplerinin alınan krediyi geri ödememeleri durumunda faiz desteği sonlandırılacaktır.

KİRA YARDIMLARINDA DA ARTIŞ SAĞLANDI

Dönüşüm desteği adı altında sağlanan yardımlarda da büyük oranda artışlar sağlandı. Buna göre il il değişmekle birlikte 1000-1500 TL arasında kira yardımı yapılacak. Kiracılar da yardımdan faydalanacak ve buna göre kiracılara da defaten 2000-3000 TL arasında bir destek verilecek. Sınırlı ayni hak sahiplerine verilecek olan destek ise 5000-7500 TL ararsında değişiyor.

İKİ FARKLI DESTEK DAHA

Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen kredi ve kira yardımlarının yanında verilecek diğer yardımlar ise şunlar;

Evini kendisi dönüşütürmek isteyen vatandaşlara KDV %1 olarak uygulanacak,

Yenilenecek binaların riskli yapı tespit raporu bulunuyorsa bu yapıların yenilenmesindeki harç bedelleri alınmayacak.

İlginizi Çekebilir

Erdal Alkış neci, nereli ve kim?

Erdal Alkış aslen nereli, yaşı, eğitimi ve kimdiri. TFF Başkan adayı olan isimler kimler. Erdal …

Sınırsız Hosting