Ana Sayfa / Manşet / Kılıçlı hutbe anlamı, manası, tarihçesi

Kılıçlı hutbe anlamı, manası, tarihçesi

Kılıçla hutbe ne anlama geliyor manası anlamı ve amacı? Hutbede kılıç manası. Ayasofya’da cuma namazı hutbesini okuyan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hutbeyi elinde kılıçla okudu ve kılıç geleneği gündem oldu. Geçmişte daha fazla uygulanan bu gelenek bazı camilerde yaşatılmaya devam ediliyor. Kılıç geleneği sembolik olarak farklı anlamlar içeriyor. Hutbede kılıç geleneğinin tarihi ise şu şekilde…

Hutbede kılıç geleneği tarihçesi, anlamı ve manası. Ayasofya Camii’nde ilk cumada kılıçlı hutbe okundu. DİB Başkanı Ali Erbaş, elinde kılıçla çıktı hutbeye. Cuma namazı ve bayram namazı hutbelerinde bazı camilerin kılıç geleneği bulunuyor. Kılıç geleneğinde kılıcın hangi elle taşınacağı ve tutulacağı dahi ayrı bir anlam içeriyor.

HUTBEDE KILIÇ GELENEĞİ NEDİR?

Kılıç geleneği sembolik anlamlar içerir. Sağ ele alınan Kılıç, “kullanma” niyetini ortaya koyuyor ve düşmanı korkutmayı amaçlıyor. Hutbelerde kılıç sol ele alınıyor. Bu da, dosta güven verme amacını taşıyor.

ÇOK AZ SAYIDA CAMİDE GELENEK SÜRÜYOR

Kılıç geleneği, kuşanma anlamında olmasa da asırlardır sembolik olarak yaşatılıyor. Edirne’deki Eski Cami’de cuma günleri ve bayram namazlarında hutbeye kılıçla çıkılıyor. Padişahların kılıç kuşanma merasimleri, onların yönetimi devraldıkları, hükümdarlıklarını ilan ettikleri anlamına geliyor. Osmanlı imparatorluğunda devlette hükümranlığın alameti olarak görülen kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı mekanlar zaman zaman camiler oluyor.

AYASOFYA CUMA’YA HANGİ SİYASİLER KATILDI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne geldi

Erdoğan’ı alanda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş karşıladı.

Erdoğan’ın yanısıra açılışa katılan bazı isimler şöyle:

* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

* Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

* TBMM Başkanı Mustafa Şentop

* İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

* Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

* Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

* Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar.

AYASOFYA’NIN AÇILIŞI

Ayasofya’daki ilk cuma programı Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile başladı.

İlginizi Çekebilir

ABD’li bankalardan TL tavsiyei

TL değerlenmeye başladı ABD’li iki dev banka uzun vadeli TL yatırımı önerdi. TL dolar karşısında …

Sınırsız Hosting