Ana Sayfa / Kime Ait / Kolon kesildiği nasıl anlaşılır

Kolon kesildiği nasıl anlaşılır

Binada kolan kesildiğini anlama yolları, kesilen kolan nasıl anhlaşılır, kolon kesilmesi nelere yol açar, kolon kesildiği nasıl anlaşılır nereye bakmak lazım sorusu. Son deprem sonrası kolon kesilmesi önem kazandı hangi binada kaç kolon kesildiği nasıl anlaşılır soruluyor. 

Kolon kesilmesi nasıl anlaşılır, binada kesilen kolon var mı yok mu nasıl belli olur nerelere nasıl bakmak gerekir.

Meydana gelen depremler ve ardında bıraktığı enkazlar sonucunda, yapılarda kolon kesildiği ve bu sebeple yıkımların gerçekleştiği gündem konusu oldu. Peki kolon kesilmesi, yapıyı ne derecede etkiler ve bir yapıda kolon kesildiği nasıl anlaşılır?

Alt kısımları dükkan, galerici, mobilya mağazası vb. alanların olduğu yapılarda daha geniş ticari alanlar elde etmek için dükkan sahiplerinin kolon kestikleri, son depremde tekrardan gündem konusu oldu. Ölümlü enkazların yaşanmasıyla beraber, apartman sakinleri bu konunun kapsamlı bir biçimde araştırılmasını talep ediyorlar.

Kolon Kesilmesi Binayı Nasıl Etkiler?

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Yüksel konu hakkında şu açıklamaları yaptı:

“İnşaat mühendisleri, yapının mimari projelere uygun olacak şekilde uygun yerlere gerekli olduğu miktarda kolon yerleştiriyor. Hesaplar da bu kolonların bulunması durumuna göre yapılıyor. Yani bunlardan biri ortadan kaldırılırsa yapılan hesap modeli de tamamen değişiyor ve yapı o yükleri taşıyamaz hale geliyor. Önemli bir etki olan ve sistemin gerçek kapasitesini ortaya çıkaracak olan deprem yüklemesi söz konusu olduğunda kolonların eksikliği durumunda yapının da göçmesi kaçınılmaz.”

Yapıda Kolon Kesildiği Nasıl Anlaşılır?

Kolonlar süreklilik teşkil eden elemanlardır. Yani bir kolon zeminden veya varsa bodrumdan başlayarak en üst kata kadar süreklilik gösteren bir elemandır. Bu şekilde şüpheli kolon için kontrol yapılır da bahsedilen kolon, zemin katta görülmez ise o kattaki kolon kesilmiş demektir.

 

İlginizi Çekebilir

Yiğit Akü kime ait, sahibi

Yiğit akü kime ait, sahibi, Yiğit Aküne zaman nerede kuruldu. Borsa İstanbul Yiğit Akü hisseleri …

Sınırsız Hosting