Ana Sayfa / Sağlık / Köpeklerde en sık görülen hastalıklar

Köpeklerde en sık görülen hastalıklar

Köpek hastalıkları ve en tehlikeli köpek hastalığı. Köpek aşı zamanları aşılı köpekte görülen hastalıklar. Evcil hayvan bakımı ve tedavileri. Bazı hastalıkların semptomlarını tanımak, bir köpeğin sağlığını korumak ve hatta hayatta kalabilmesini sağlamak için çok önemlidir.

Köpek hastalıkları ve en sık rastlanan köpek hastalıkları. Köpeklerde görülen 8 hastalık ve tehlikeleri. Evcil hayvan sahiplerinin köpek hastalıkları hakkında bilgi sahibi olması ve bu hastalıklara karşı önlem alması gerekir. Tehlikeli hastalıkların semptomlarını fark edip, köpeğimizi derhal bir veterinere götürürsek, erken teşhis sayesinde köpeğimizin iyileşme şansını arttırabiliriz. Bu yazımızda, köpeklerde en çok görülen hastalıklar hakkında bilgi vereceğiz.

Köpeklerde Sık Görülen Hastalıklar
Köpeğinizin bir rahatsızlığının olup olmadığını anlamanız için alışkanlıklarındaki değişikliklere dikkat etmeniz gerekir.

Bazı semptomlar, kusma ya da ishal gibi gözle görülmez; bunun yerine bazen yorgunluk, halsizlik, yeme alışkanlıklarında değişim gibi belirtilere rastlanabilir. Köpeklerde en çok görülen hastalıklar şunlardır:

1. Kulak İltihabı

Kulak iltihabı en çok İspanyol Cocker ve Bloodhound gibi uzun kulaklı köpek ırklarında görülür. Fakat sürekli ıslanan veya nemli kalan köpekleri de etkileyebilir.

köpeklerde görülen hastalıklar

Eğer köpeğiniz sürekli kulaklarını kaşımaya çalışıyorsa ve kafasını sürekli sallıyorsa ya da evcil hayvanınız size yaklaştığında kulaklarında kötü kokan sarımsı bir sıvı tespit ederseniz, muhtemelen kulaklarında iltihap vardır.

  1. Köpek Gençlik Hastalığı
    Neyse ki, bu hastalığın aşısı var. Fakat oldukça bulaşıcı olan bu hastalık aşılanmamış veya henüz birkaç haftalık olan köpekler için ölümcül olabilir.

Köpeklerde gençlik hastalığı bazı zamanlar teşhis edilemez, bu yüzden bu hastalığa bin semptomu olan hastalık da denilir: Öksürük, hapşırma, salya akması, ateş, ishal ve kaslarda seyirmeler bu hastalığın belirtilerinden bazılarıdır.

  1. Uyuz
    Bir tür deri hastalığı olan uyuz, kedilerde, köpeklerde ve hatta insanlarda görülebilir. Uyuz, akar denilen mikroskobik bir parazitin cilde nüfuz edip alt deriye bulaşmasıyla oluşur.

Köpeklerde sık rastlanan iki tür uyuz vardır: Birincisi başka bir hayvanla temas sonucu oluşan sarcoptic uyuz, ikincisi ise bağışıklık sistemi ve genetikle bağlantılı olan demodectic uyuzdur.

hasta köpek

4. İç Parazitler

Köpekleri etkileyen en yaygın solucan grubu tenyalardır. Yatsı bir şekle sahip bu parazitler hayvanın bağırsaklarında bulunur ve tükettiği tüm gıdalarla beslenir. Bu hastalık bozulmuş, çiğ veya az pişmiş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu oluşur.

Hastalanmış köpek

Köpeğinizin vücudundaki parazitleri yok etmek için güvendiğiniz bir veterinerin önerdiği tedavi yöntemini uygulamanız gerekir: Solucanlardan arındırmanız gerekenler sadece yavru köpekler değildir, yetişkin köpekler de parazitlerden kolayca etkilenebilir. Bazen, solucanlar köpeğin dışkısında görülebilir ve tespit edilebilir.

5. Eklem İltihabı

Yaşlı köpeklerde en çok görülen hastalıklardan biri eklem iltihabıdır. Ayrıca, Alman çoban köpeği ve Doberman gibi köpek ırklarını da etkileyebilir. Dahası, eklem iltihabı özellikle kalça ve dirseklerde iltihaplanma ve bozulmalara sebep olabilir.

6. Parvovirüs ( Kanlı İshal )

Bu hastalık esas olarak hayvanın sindirim sistemini etkiler, fakat aynı zamanda kanlarındaki kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalmaya neden olur ve kalp ve bağırsaklarının düzgün çalışmasını engeller.

Veterinerde köpek

Köpeklerde kanlı ishalin belirtileri arasında kusma, iştahsızlık, dışkıda kan, yorgunluk, ishal, depresyon, halsizlik, ve sıvı kaybı bulunur. İyi haber; bu hastalık aşı ile önlenebiliyor. Fakat bir veterinerin yapması gereken bu aşı, sadece yavru köpeklere yapılabiliyor.

7. Mide İltihabı ( Gastrit )

Köpeklerde mide iltihabı düşündüğünüzden fazla görülür. Ve çoğu zaman evcil hayvan sahipleri bu hastalığın farkına varmaz. Temel olarak gastrit, mide mukozasının iltihabı veya tahrişidir. Yanlış beslenme sonucu oluşur: yetersiz beslenme, aşırı fazla porsiyonlar ya da hayvanının çok hızlı yemesi, çiğnemesi.

Köpeklerde mide iltihabının temel belirtileri kusma ve karında şişliktir, ancak iştah kaybı kilo kaybı enerji eksikliği ve aşırı tükürük üretimine de neden olabilir.

8. Leyişmanyaz

Bu hastalık sineklerin ısırmasıyla bulaşır ve daha çok İspanya ve Avrupa’da görülür. Leyişmanyaz hastalığının belirtileri çok çeşitlidir ve bulaşmayı önlemek için en iyi yol, nedeni ortadan kaldırmaktır.

İlginizi Çekebilir

Alerji salgını

Baharla birlikte alerji alarmı. Alerji vakalarında artış yaşanıyor. Alerji çeşitleri ve çocuklarda alerjik reaksiyonlar. Alerji …

Sınırsız Hosting