Ana Sayfa / Sağlık / Korona belirtisi testis ağrısı

Korona belirtisi testis ağrısı

Türklere’e has özel korona belirtisii bulundu. testis ağrısı ilk kez Türkiye’de korona belirtisi olarak kabul edildi. Korona aşısında ise Biontech müjdeyi verdi Aralık’ta başlıyor. İstanbul’da yoğun testis ağrısı şikayetiyle hastaneye giden bir hastanın koronavirüs testi pozitif çıktı. İngiliz basınında da haber olan vatandaşın bu belirtiyle tanı konulan dünyadaki ilk vaka olduğuna dikkat çekildi.

Covid-19’un ilk kez bulunan belirtisi Türkler’de ortaya çıktı. Korona virüs üreme organlarını da etkiliyor özellikler erkeklerde testis ağrısına neden oluyor. korona aşısı için Prof. uğur Şahin müjdeli haberi verse de aşıya ulaşmak hiç de kolay olmayacak gibi. işte Koronavirüs ile ilgili dünyadaki ve Türkiye’deki son gelişmeler.  İngiliz basını İstanbul’da yoğun testis ağrısı şikayetiyle hastaneye giden bir hastada koronavirüs çıktığını, vakanın bu belirtiyle tanı koyulan ilk örnek olduğunu yazdı.

Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan koronavirüs salgını, kısa sürede global bir krize dönüştü. Dünya genelinde 56 milyonu aşkın insana bulaşan virüsle ilgili bir yandan aşı çalışmaları devam ederken, diğer yandan da hastalığın şifreleri çözülmeye çalışılıyor. Hastalığın belirtileri ile ilgili çarpıcı bir çalışma Türkiye’de yapıldı. Sonuçları Urology Case Reports dergisinde yayınlanan ve İngiliz basınında da dikkat çeken çalışmaya göre testislerde yaşanan ağrı ve şişkinlik, koronavirüsün nadir görülen belirtilerden biri olabilir.

TEST YAPILAN HASTADA DİĞER BELİRTİLER YOKTU

İstanbul’da özel bir hastanede görev yapan Dr. Hakan Özveri, yaz aylarında 49 yaşındaki bir hastanın testislerinde yoğun ağrı ve şişkinlik şikayetiyle kendilerine geldiğini söyledi. Öksürük, yüksek ateş ile koku ve tat alma duyularını kaybetme gibi Kovid-19’un yaygın görülen belirtilerin hiçbirini taşımayan hastaya, virüs taşıyan biriyle teması olduğu için test uygulandı. Sonuçları pozitif çıkan hastadaki ağrının, ilk görülen belirti olduğu ortaya çıktı. Hastanın başka bir sağlık problemi ya da cinsel yolla bulaşan hastalığı bulunmadığı da öğrenildi.

TESTİS AĞRILARI SALGINLA BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMELİ

Dr. Özveri, erkeklerde yaşanan testis ağrısının Kovid-19’un ilk klinik belirti olabileceğini söylerken, “Kovid-19 genel olarak solunum yolu organlarına saldıran viral bir enfeksiyon. Buna karşın bizim karşılaştığımız vakada akciğerdeki belirtiler yerine testisler gibi genital organlarda semptomlar ortaya çıktı. Hastalardaki genital problemler ve testis ağrıları Kovid-19’la birlikte değerlendirilmeli” dedi.

UZUN DÖNEMLİ HASARA YOL AÇABİLİR

Daily Star’da yer alan habere göre, söz konusu vakanın bu şekilde tanı koyulan ilk örnek olduğu belirtilirken, hastalığın testislerde uzun dönemli etki ve hasara yol açabileceği ifade edildi.

KORONA AŞISI ARALIK’TA BAŞLIYOR MU?

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin Pfizer ile geliştirdiği korona aşısı milyonlarca insan için umut olurken, Şahin aşı için tarih verdi. Şartları karşılamaları durumunda aşının gelecek ay hazır olabileceğini söyleyen bilim insanı, “Aşıların dağıtımına 25 Aralık’tan önce başlayabiliriz” dedi.
Geçen hafta ABD merkezli Pfizer ile Almanya’da Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurduğu biyoteknoloji şirketi BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısında koruma ve etkililik oranının yüzde 90’ları aştığını açıklanmıştı. Dün test sonuçlarının bütün detayları kamuoyu ile paylaşılırken, Covid-19 aşısının başarı oranının yüzde 95 olduğu ve hiçbir ciddi yan etki görülmediği belirtildi.Reuters’a açıklamalarda bulunan Şahin, “Eğer her şey yolunda giderse ABD’den acil durumda kullanım iznini aralık ayının ilk yarısında ya da ikinci yarısının başlarında alabileceğiz. Şahin, Avrupa Birliği’nin şartlı onayının ise aralık ayının ikinci yarısında verilebileceğini dile getirdi. Bunların hepsi şartları karşılamamıza bağlı” ifadelerini kullandı.

“DAĞITIMA NOEL’DEN ÖNCE BAŞLAYABİLİRİZ”

Açıklamalarına devam eden Şahin, “Eğer her şey hayal ettiğimiz gibi gider ve onay alırsak, aşıların dağıtımına Noel’den (25 Aralık) önce başlayabiliriz. Fakat dediğim gibi her şey tamamen pozitif ilerlerse” dedi.

AŞININ YAN ETKİLERİ HAFİF

Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının yan etkilerinin ise çok hafif olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada gönüllülerin ikinci doz aşıyı aldıktan sonra yüzde 3.8’inde halsizlik ve yüzde 2’sinde de baş ağrısı görüldüğü belirtildi. Yaşlı gönüllülerde ise yan etkinin daha az olduğu belirtildi.

İlginizi Çekebilir

Robet Fico öldü mü?

Suikasta uğrayan ülke başbakanı kim ve kimler suikast düzenledi. Slovakya başbakanı öldü mü suikastte kim …

Sınırsız Hosting