Ana Sayfa / Genel / Kurban eti en iyi nasıl saklanır?

Kurban eti en iyi nasıl saklanır?

Kurban eti saklarken nelere dikkat etmeli? kurban eti nasıl saklanır. kurban eti ne kadar bekletildikten sonra dolaba konmalı. şehirlerarası kurban eti nasıl taşınır, otobüste et nasıl taşınır, uzun yolda etin bozulmaması için taşıma şekli ve kurban Eti değerlendirmesi. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban etiyle ilgili uzmanlardan açıklamalar geliyor. Prof. Dr. Osman Sağdıç, “Etin mutlaka soğuk zinciri bozmadan kesilmesi, taşınması, parçalanması ve saklanması gerekmektedir. Naylon torbalarla gelen etlerin hemen açık bir kaba boşaltılarak serin yerde bir süre dinlendirilmesi yerinde olacaktır. Kurban kesildikten sonra, etin kalitesi, dayanıklılığı ve lezzeti için ortalama 24 saat soğuk hava deposu veya buzdolabında sıfır derece civarında bekletilmesi gerekmektedir. Yani insanlar kurban etini tüketmek için 1 gün bekletsinler”

Kurban eti en iyi nasıl saklanır, kurban kestikten ne kadar süre sonra et buzdolabına yada derin dondurucuya konmalı. derin dondurucuya et nasıl konmalı neler yapılmalı bilgisi. Uzun yol için kurban eti taşıma nasıl yapılır ve kargo ile et gönderilir mi sorusu. Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sağdıç, kurban etinde soğuk zincirin bozulmaması gerektiğini belirterek, “Etin mutlaka soğuk zinciri bozmadan kesilmesi, taşınması, parçalanması ve saklanması gerekmektedir. Naylon torbalarla gelen etlerin hemen açık bir kaba boşaltılarak serin yerde bir süre dinlendirilmesi yerinde olacaktır.” dedi.

Kurban etini tüketmek için 1 gün beklenmeli
Kurbanda etlerin bir kısmının komşulara ikram edildiğini anlatan Sağdıç, kalan kısmının da hemen kullanılmayacaksa buzdolabında bekletilmesinin doğru olmadığını kaydetti. Sağdıç, buzdolaplarının yazın, dolabın doluluğuna göre artı 4 ile 10 dereceye değişen sıcaklıklarda çalıştığını aktararak, şunları kaydetti:
“Bu şartlarda etin uzun süre depolanması mümkün değildir ve bozulacaktır. Bu etlerin parçalandıktan sonra, ilerde kullanacağımız uygun porsiyonlara ayarlandıktan sonra evlerimizde çift kapılı buzdolaplarının üst kısımlarının çoğunda bulunan eksi 18 veya eksi 20 derecede saklanması gerekmektedir. Eğer bu şartlar yoksa buzdolabı şartlarında etler bozulacaktır. Kurban kesildikten sonra, etin kalitesi, dayanıklılığı ve lezzeti için ortalama 24 saat soğuk hava deposu veya buzdolabında sıfır derece civarında bekletilmesi gerekmektedir. Yani insanlar kurban etini tüketmek için 1 gün bekletsinler. Hemen tüketilmesi mümkün ama, lezzet oluşmadığı için daha yavan bir et olmaktadır. Ayrıca kesildikten sonra dinlendirilmeden hemen parçalanmış etlerin, kalitesi, gevrekliği ve dayanma süresi de dinlendirilmiş etlere göre düşük olmaktadır.”

Kurban etinde soğuk zincir uyarısı…Bekletmeden yemeyin…
Çözünen etin tekrar dondurulması doğru değil
Dondurulduktan sonra etin soğukta ve buzdolabında çözünmesi gerektiğini vurgulayan Sağdıç, fazla kalan etin tekrar dondurulmasının kesinlikle doğru olmadığını belirtti. Sağdıç, çözünen etlerin hemen tüketilmesi gerektiğini kaydederek, “Bu nedenle çözüm olarak en iyisi daha önce tavsiye ettiğim gibi, ilk başında eti tüketilebilir porsiyonlarda depolamaktır. Böyle yapıldığı zaman çözününce değerlendirilmesi daha kolay olacaktır.” dedi.
Bayramda insanların sağlık acısından beslenmesine de dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Sağdıç, şunları kaydetti:
“Öncelikle aşırıya kaçmadan etini de, sebzesini de, meyvesini de yiyerek ve aktivitede bulunarak beslenme her zaman en uygunu. Aşırıya kaçmak, eti bol yemek sağlıklı olmayacaktır.

İlginizi Çekebilir

1 Mayıs İstanbul kapalı yol ve caddeler

İstanbul’da kapalı yol ve caddeler ile alternatif güzergahlar listesi. 1 mayıs için hangi yollar kapalı …

Sınırsız Hosting