Ana Sayfa / Genel / Kurşun döktürme caiz mi, işe yarar mı?

Kurşun döktürme caiz mi, işe yarar mı?

Kurşun döktürme bizi nazardan korur mu, kurşun Döktürme dinen caiz mi, kurşun döktürme ücretleri nasıl, kurşun dökme işini kimler yapar, kurşun döktürürken okunan dua var mı, nazara karşı kurşun döktürme korur mu, kurşun döktürürken ne yapmalı bilgileri.

Sen de nazar var git bir kurşun döktür muhabbeti özellikle kadınlar arasında çok yaygındır. peki kurşun döktürmek gerçekten bizi nazardan korur mu, kurşun döktürmenin bilimsel bir yanı var mı? kimler kurşun döker kurşun döktürmek isteyen ne yapmalı, kurşun döktürme ücretli mi kaç para gibi bol bol sual geliyor. Kurşun döktürmek çok fazla inanılan ancak batıl olmasının yanı sıra kötü enerjileri yok ettiği şeklinde nazardan korunmak amacıyla uygulanan bir yöntem olarak yer almaktadır. Peki kurşun dökme nedir? Kurşun döktürme nasıl yapılır?
Özellikle bazı kişiler kurşun döktürdükten sonra bir hayli rahatladıklarını ifade etmektedirler. Halk arasında Kurşun döktürmek olarak bilinen bu durum genelde herkes için geçerli değildir. Kurşun döktürmek çok eski zamanlardan beri inanılan bir nazardan korunma yöntemi olarak yer almaktadır. Genelde çok fazla inançla alakalı olan ve bunun için yapılan bir uygulama şekli olarak birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Özellikle nazar, büyü gibi kötü etkilenmeler için birtakım doğaüstü olaylarının rahatsızlıklar vermesi sonucunda ise sıkıntılardan kurtulmak hasta olmadığı halde bu psikolojiden kurtulmak üzere yapılan kurşun dökme uygulaması bazı vücut rahatsızlıklarına da iyi geldiği yönünde inanç taşınmaktadır.

Kurşun dökme usulüne uygun bir şekilde bilen bir kişi tarafından yapılması gerekli bir uygulamadır. Herkes kurşun dökemez kurşun dökebilen kişiler ince bir detayla hareket ederler. Buna göre kimler kurşun dökebilir bunu bilmek lazımdır. Kurşun dökebilmek için öncelikle el almış olmanın ve aile kökenlerinde kurşun dökme işinin bir gelenek halinde nesillere geçmesiyle bu kişilerin daha bilinçli bir şekilde yapmasını sağlar. Kurşun dökme işi aileden görüp öğrendikten sonra el alınmak suretiyle yapılan bir uygulama olarak yer alır. Kurşun dökmek için öncelikle kurşun, kurşun kepçesi, geniş maden bir kap, kurşundan külçeler, kumaş ve su gerekmektedir. Bir ocak üzerinde kurşun eritme kepçeleri ile kurşun eritilir ve dökülecek kişinin başından bir kabın içerisine dökülür. Bu esnada kişinin başına bir örtü örtülür ve herhangi bir sorun oluşmaması için bu uygulanır. Kızgın kurşunlar sağ ve sol el ile tutulan su dolu bir tas içerisine dikkatli bir şekilde boşaltılır. Bu arada besmele çekilerek kurşuncu ‘’benim elim değil Fatma anamızın eli’’ diyerek kurşunu döker. Sonrasında dökülen kişinin sırasıyla ayaklarına ve göbeğine kurşundan sürülür. Sonra kabın içerisinde bulunan su kişiye içirilir. Ayrıca rahatsız olan bölgelere de kurşunlu su sürmek suretiyle şifa bulması sağlanır. Bunun yanı sıra bazı erzaklar kullanmak suretiyle ekmek su gibi kuşlara verilebilmektedir. Kurşun döken ayrıca içten gelen bir bahşiş de verebilir.

KURŞUN DÖKTÜRME VE NASIL YAPILIR KİLER YAPAR

Suyun içindeki sertleşmiş kurşunu inceleyen kurşuncu kadın, parçalar parlak ve temiz ise hastanın içinin de temiz olduğuna ve yakında iyileşeceğine, kirli, parçalanmış ve iğneler oluşmuş ise üzerinde şiddetli büyü ve nazar olduğuna hükmeder. Bazı uygulamalarda sudaki kurşunda kalp şekli çıkana kadar kurşun dökme işlemi tekrarlanır.
Kurşun dökme işlemi bittikten sonra kurşun dökülen tastan bir kaç yudum su (kurşunun zehirleyici özelliği hatırda tutularak) hastaya içirilir. Hastanın alnına, bileklerine, avuçlarına ve ayaklarının altına sürülür. Soğumuş kurşundan bir parça kopartılarak yanında taşıması için o kişiye verilir. Kurşunun içine döküldüğü suya ekmek parçaları atılır, kurşun dökücünün okuyup üflediği su, içindeki ekmekle birlikte nazara sebep olan cinlere ikram olarak yüksek bir yere dökülür.
Kurşun genellikle bu işte yetki sahibi olarak kabul edilen kurşuncu kadınlar tarafından dökülür. Kurşun dökenin ya kurşun döken bir aileden gelmiş olması (ocaklı), ya da kendisinden önce kurşun dökmüş birinden el, yani destur almış olması (izinli) gerekir. Kurşuncu kadınlara hastanın mali durumuna bağlı olarak, her kurşun dökümünde ve tekrarında, az ya da çok bir para verilmesi âdettendir.
Şamanizmin inancını tipik bir şekilde yansıtan bu âdetin İslamiyetle kesinlikle bir ilgisi yoktur, ancak uygulama sırasında okunan dualar insanlarda, kurşun dökmenin dini bir tarafı varmış inancını doğurmuştur. Türkiye’de kurşun döktürmek yasalara göre suçtur.
Kurşun dökülmesi sırasında açığa çıkan gazın çok miktarda burun yoluyla solunmasının kurşun zehirlenmesine, uzun vadede ise kanser ve deliliğe varan bir dizi vahim hastalıklara yol açtığı biliniyor. Ancak az miktarda kurşun solunmasının beyin üzerinde olumlu etkiler yaratıp zihinsel düzensizliği ve asabi hali ortadan kaldırdığını ileri sürenler de var. Tabii kurşunun X-ışınları gibi, göze görünmeyen tehlikeli ışınlan geçirmeyip insanları koruduğu da unutulmamalı. Her gelenekte olduğu gibi kurşun dökme âdetinde de eskilerin bildiği bir şeyler vardır herhalde.

İlginizi Çekebilir

CHP Konya mitingi tarihi

Konya’da CHP mitingi tarihi belli oldu. CHP AKP’nin en güçlü kalesi Konya’da tarihi mitinge hazırlanıyor. …

Sınırsız Hosting