Ana Sayfa / Ekonomi / Madeni 20’lik mi basıldı?

Madeni 20’lik mi basıldı?

Madeni 20 lira mı basıldı iddialar ne gerçek ne? En büyük madeni para kaç türk lirası ve yeni 20 Türk lirası madeni para mı var? Sosyal medyada 20 TL’lik yeni madeni para bastırıldığına dair paylaşılan bir video gündem oldu.

Madeni 20 lira mı basıldı haberler gerçek mi sorusu. Bir TikTok kullanıcısının 20 TL’lik madeni para görüntüsü yayınlaması sosyal medyanın gündemine düştü. Görüntüde yer alan 20 TL’lik madeni parada “Ayasofya Camii” figürü olması dikkat çekti.

Ancak gerçek gözüktüğü gibi değildi.

Bir hesaptan 26 Eylül 2022 tarihinde yayınlanan bir video yeniden gündem oldu. Videoda, 20 TL’lik yeni bir madeni paranın basıldığına dair görüntülerin ortaya çıktığı iddia edildi.

2020 TARİHLİ HATIRA PARASI

2021’in son aylarından itibaren Türk Lirasının değerinde yaşanan kayıplar ve yüksek enflasyon oranları karşısında, yeni birimlerde madeni ve kağıt paraların basılacağına ya da basıldığına yönelik iddialar sosyal medyada aralıklarla paylaşılıyor.

26 Eylül 2022 tarihinde de, benzer iddialar çerçevesinde 20 liralık yeni bir madeni para basıldığına dair paylaşımlar sosyal medyada hızla yayılmaya başladı. Paylaşımlarda yer alan madeni paranın arka yüzünde Ayasofya’nın silüeti ve “1453-2020”, ön yüzünde ise “20 Türk Lirası” ibaresi ve “2020” tarihi yer alıyor.

İddia, anahtar kelimeler ve tersine görsel arama motorları yardımıyla yapılan bir arama ile kontrol edilebilir durumda. Anahtar kelimeler, araştırmacıyı öncelikle T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün e-mağaza hizmetine yönlendiriyor.

ekran-goruntusu-2022-12-28-181652.png

AYASOFYA’NIN TANITIMI İÇİN

Ayasofya’nın bir cami olarak yeniden açılışına özel olarak, koleksiyonerlere yönelik, hatıra niteliğinde ve sınırlı sayıda basılan paralar, tek çeşit değil. 5 bin adet gümüş ve 10 bin adet bronz hatıra paranın yanında, örneğin Euro biriminde de, üzerinde ‘0’ ibaresi bulunan banknotlardan 10.000 adet basılmış ve Ayasofya’nın tanıtımı için kullanılmış.

Güncel olarak bu paralar,  Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün mağazalarından satın alınabiliyor. Hatıra paralarının bir değeri olsa da, mağazalarda veya bankalarda geçerli ödeme yöntemleri arasında yer almıyorlar.

İlginizi Çekebilir

Zamlanan rakı markası

Hangi rakı zamlandı, yeni zamlı rakı fiyatları. Alemcilere kötü haber bi rakı grubu fiyatlarına okkalı …

Sınırsız Hosting