Ana Sayfa / İlginç / Marmara’da Tsunami tehlikesi

Marmara’da Tsunami tehlikesi

Olası İstanbul depreminde Marmara Denizi’nde tsunami oluşur mu, dalgalar kaç metreye kadar çıkabilir sorusu. Tsunami uyarısı İstanbul için. Depremde ve Tsunamilerde en güvenli yer açık denizler olarak açıklandı. Son günlerde yaşanan depremlerle tekrar gündeme gelen Büyük Marmara Depremi ve bu depremin sonucunda ortaya çıkacak diğer riskler bir kez daha tartışılmaya başlandı. Dünya’da yaşanan depremlerin ardından ortaya çıkan bir diğer tehlike olan Tsunami’nin, bir iç deniz olan Marmara Denizi’nde oluşup oluşamayacağı tartışılıyor. Yıldız Teknik üniversitesi Öğretim Üyesi Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy olası İstanbul depremi sonrası risklerden biri olan Tsunami ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Tsunami Marmara’da olur mu sorusu ve İstanbullular’ı tedirgin eden açıklama. Deprem ve tsunamide kara mı yoksa denizler mi daha güvenlidir sorusu. Deprem maalesef en büyük korkumuz ve tedirgin bekleyiş sürüyor. 17 Ağustos 2018’de CNN TÜRK mikrofonlarına konuşan Yıldız Teknik üniversitesi Öğretim Üyesi Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy konu ile ilgili,  ‘Kim Marmara iç denizdir. Tsunami olmaz’ diyorsa bu doğru değildir. Marmara Denizi’nin içerisinde 3 tane derin çukur var. Bunların derinliği 1000 metreyi aşkın. Bu çukurların yamaçlarındaki çamurlar depremler ile silkelendiği takdirde deniz altı heyelanları olabilir. Heyelanlar tsunami’yi tetikleyebilir.” sözleri ile Marmara Denizi’nde tsunami oluşma riskinin gerçekliğini gözler önüne sürdü.

DENİZLER DEPREMDE EN GÜVENLİ YER

Prof. Dr. Ersoy, Tsunami tartışmasının bir diğer başlığı olan dalga boyu ile ilgili olarak ise, dalgaların yükselmesine gerek olmadığı ve sadece 1 metrelik tsunami dalgasının ölümcül olabileceğine dair uyarılarda bulundu. Yıldız Teknik üniversitesi Öğretim Üyesi ayrıca karada olanların tsunami öncesi suların çekildiğini gördüğü anda iç kesimlere ve yükseğe doğru kaçmasını, tekne, vapur benzeri bir deniz aracında olanlarınsa açık denize açılmalarını öneriyor. Ersoy açık denizlerin hem kıyı dalgası olan tsunamilerde hem de depremlerde en güvenilir yerler olduğunu dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

Ücretsiz Avrupa turu başvuru

Ücretsiz Avrupa turu gençler için başvuru yeri ve şartları. kimler ücretsiz Avrupa turuna başvuru yapabilir …

Sınırsız Hosting