Ana Sayfa / Gündem / Meclis’te İsveç’in NATO üyeliği kabul ediliyor

Meclis’te İsveç’in NATO üyeliği kabul ediliyor

MHP, İsveç’in NATO üyeliğine Evet diyor. AKP ve MHP oyları ile İsveç NATO üyesi oluyor. TBMM, İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklifi görüşmeye başladı.

Meclis, İsveç NATO üyeliği için görüşmelere başladı. Bahçeli., MHP’nin İsveç’e evet diyeceğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulu, Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) İsveç’in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi görüşmeye başladı.

Genel Kurul’da İsveç’in NATO üyeliği ile uluslararası anlaşmaların görüşmelerinin tamamlanmasının ardından en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi, SSK ve Bağkur emekli maaşlarına ilave artış öngören İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçilecek.

İsveç’in NATO’ya üyeliği Türkiye ve Macaristan dışında ittifaktaki tüm ülkeler tarafından onaylanmıştı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkenin ittifaka üyeliğini görüşmek üzere İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’a davet mektubu gönderdiğini açıklamıştı.

NATO, İsveç’in ittifaka üyelik sürecinin temmuz ayına kadar tamamlanmasını bekliyor.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİNE BAŞVURUSU

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya 2022’de, NATO ittifakına katılmak üzere başvuruda bulunmuştu. Ancak Türkiye, terör örgütü olarak tanımladığı grupların iki ülke tarafından korunduğu gerekçesiyle başvurulara itiraz etmişti.

Türkiye, geçen sene Nisan ayında Macaristan ile birlikte Finlandiya’nın başvurusunu onaylamıştı. İsveç’in başvurusunu ise, Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütü olarak görülen PKK üyelerine yönelik sert adımlar atana kadar bekletmişti.

Stockholm, bunun üzerine herhangi bir terör örgütüne üye olmayı yasadışı hâle getiren bir yasayı uygulamaya alırken hem İsveç hem de NATO üyeleri Kanada ve Hollanda Türkiye’ye yönelik silah ihracatı politikalarını gevşetmişlerdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD’nin F-16 tedariği ve Kanada’nın Türkiye’ye yönelik bazı savunma ihracatı kısıtlarını kaldırması halinde TBMM’nin de İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakışını hızlandıracağına inandığını söylemişti.

İlginizi Çekebilir

Müsavat Dervişoğlu neci, nereli, yaşı?

Müsavat Dervişoğlu aslen nereli, kç doğumlu, eğitimi ve siyasi kariyeri nasıl bilgisi. İP Genel Başkanı …

Sınırsız Hosting