Ana Sayfa / İlginç / Moleküler Biyoloji nedir? (bilgikahini)

Moleküler Biyoloji nedir? (bilgikahini)

Bilim, teknik ve teknoloji biyoloji dünyasında önemli kavramlar. Biyolojinin moleküler seviyedeki çalışmalarını konu alan moleküler biyoloji biyolojinin diğer dallarıyla sürekli etkileşim halinde olup, özelliklede biyokimya ve genetik dallarından oldukça fazla etkilenmektedir. DNA, RNA ve protein sentezinin gerçekleştiği işlem basamaklarında görülen moleküler değişimlerle ilgilenmektedir.

Biyoloji kendi içinde çok farklı dalları olan bir bilim kolu. Gelin şimdi moleküler biyoloji üzerine kafa yoralım. Moleküler biyoloji canlılardaki biyokimyasal olayları moleküler seviyelerine inerek inceleyen bilim dalıdır. Bu nedenle de canlılıkta var olan genetik temellerin varlığını taşıyan ve şifreler içeren DNA ve RNA’ların, proteinlerin ve enzimlerin temeline inilerek araştırılmasını ve aydınlatılmasını sağlamaktadır. Aminoasitlerin en temel iskeletinden proteinlerin oluşumuna kadar süreç içerisindeki molekülleri ayrıntılı olarak inceler, başlatıcı ve durdurucu faktörlerin neler olduğunu bulmayı amaç edinir. Moleküler biyoloji alanında günümüzde gelinmiş olunan nokta bulunan teknik ve yöntemlerin çeşitliliğinin fazlalaşması olup, bu sayede hem bilim olarak hem de hastalıların nedenlerinin teşhisinde yardımcı olarak tıp bilimine destek olmaktadır. Öte yandan günümüzdeki biyoteknolojik gelişmelere de yardımcı bilim dalı özelliği de göstermektedir.
Moleküler biyoloji temelde olan moleküler yapıların sırrını araştırdığından artık DNA mikroçiplerinin profillerinin alınması ve genlere ait profillerin elde edilebilişi gerçekleştirilebilmektedir. Moleküler biyoloji biliminin sağladığı bilgiler ışığında PCR ifadesinde gen incelemesi yapılabilmektedir. Moleküler biyolojinin canlılık için katkılarından birisi de rekombiant DNA teknolojisinin çalışması olup, gen alışverişleri artık mümkün hale gelebilmiş ve aynı zamanda hastalıkların tedavisinde günümüzde yeni gelişmelere sahip olan kök hücre teknolojisi işletilebilmiştir.

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de

Gergedan böceği dünyanın en güçlü böceği oldu ve Türkiye’de bulundu. Dünyanın en güçlü böceği Hakkari’de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting