Ana Sayfa / Yaşam /  Mustafa Seçkin öldü

 Mustafa Seçkin öldü

Yazar Mustafa Seçkin nereli, yaşı, kimdir bilgileri. Mustafa Seçkin hayatını kaybetti. Tasavvuf dünyasının önde gelen isimlerinden yazar, çevirmen ve akademisyen Mustafa Seçkin (90) İstanbul’da vefat etti. Seçkin’in cenazesi bugün Sayrayıcedid Camisi’nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından yakın dostu Fethi Gemuhluoğlu’nun da medfun olduğu Sahrayıcedit Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Mustafa Seçkin 90 yaşında öldü. Mustafa Seçkin nereli, neci ve kimdiri merak ediliyor. Arapça-Türkçe sözlüğe yaptığı katkılarıyla tanınan, emekli İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi filolog Mustafa Seçkin, aynı zamanda 1967-1970 yıllarında Türkiye Odalar Birliği İstanbul İrtibat Bürosunda yardımcısı olduğu Fethi Gemuhluoğlu’nun da yakın dostlarındandı. Ayrıca, eğitim kurumlarında okutulan Arapça ders kitaplarında imzası bulunan Seçkin, Prof. Dr. Mehmet Maksutoğlu ile birlikte kaleme aldığı ‘Uygulamalı Arapça’ kitabının da yazarıydı.

Seçkin’in cenazesi bugün Sayrayıcedid Camisi’nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından yakın dostu Fethi Gemuhluoğlu’nun da medfun olduğu Sahrayıcedit Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

‘BİR SÜREDİR HAK İLE BERABER AMA DÜNYADA İDİ’

Seçkin’in vefatı hakkında KARAR’a bilgi veren şair Mürsel Sönmez, merhumun son üç yıldır çeşitli hastalıklar nedeniyle hastanede tedaviler gördüğünü belirterek, İstanbul’da tedavi gördüğü bir hastanede Hakk’a yürüdüğünü kaydetti. Sönmez, Seçkin’in ardından şu duygularını paylaştı: “Bir süredir hak ile beraber ama dünyada idi… Bu ülkeyi biraz tanırım, mütefekkir vasfına haiz gördüğüm tek kişiydi. Kesinlikle örtük bir tavasvvuf kimliği vardı.

Ardından Birnokta’da yazdığım göç güzellemesi en anlaşılmayan şekliyle onu anlatan bir özet. Mustafa’nın kelime manası seçkin demektir, o Hakk’ın seçkiniydi. Sıklıkla, ‘Severek değişecek her şey’ derdi… Her şey değişiyor. Onun vefatının ardından, yeryüzünde güzel insanlar azalırsa patronun buraya rahmet indirme rekoltesi düşer diye bir kaygım var.”

Şair Mürsel Sönmez’in Seçkin için kaleme aldığı ve Birnokta dergisinin sosyal medya hesabından paylaşılan göç güzellemesi şöyle:

“Seçkin” idi Mustafâ*, meclis-i Mustafâ’da
Ehl-i hâl idi el-Hakk, mâhirdi ıstıfada**
Halka sevgiyle zâhir, gezinirdi hafâda***
Rücû etti yârine şimdi bitmez safâda

Seçkin’in vefat haberinin ardından İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz DA, sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı: “Göçtü kervan kaldık dağlar başında. Nasıl tarif edilir bilmiyorum ki? ‘Hüzün’ anlatır mı meramı? Mustafa Seçkin hocam da göçtü bu dünyadan. 1985’de, İÜ Edebiyat Fak. Tarih’de öğrenciyken Arapça dersini seçmiş, talebeliği şerefine nail oldum. Özel bir hoca, güzel bir insandı.”

ARAPÇA, FARSÇA VE OSMANLI TÜRKÇESİNDE UZMANDI

1932 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Mustafa Seçkin, 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne, ardından Arap ve Fars Filolojisi’ne girdi. 1962-1964 yıllarında Süleymaniye Kütüphanesinde memur olarak çalıştı. 1964-1967 yılları arasında gazetelere dış politika haberleri için İngilizce, Fransızca ve Arapça dillerinden tercümeler yaptı. 1967-1970 yıllarında Türkiye Odalar Birliği İstanbul İrtibat Bürosunda Fethi Gemuhluoğlu’nun sekreterlik görevini yürüttü. 1970-1976 yıllarında Fiskobirlik İstanbul Şubesinde İngilizce ve Fransızca Tercümanı olarak görev yaptı. 1976-1983 yıllarında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Tıp Tarihi ve Deontoloji Enstitüsü’nde Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi uzmanı olarak çalıştı. 1983-1991 yıllarında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak birçok öğrenci yetiştirdi.

KAYNAK: karar com

İlginizi Çekebilir

Samsun’da halay kavgası, 4 yaralı

Halay çekme kavgasında kan aktı. Vezirköprü’de halay nedeniyle kavga eden grup birbirini yaraladı. Samsun’un Vezirköprü …

Sınırsız Hosting