Ana Sayfa / Sağlık / Nu (B.1.1.529) varyantına aşılar etkisiz mi?

Nu (B.1.1.529) varyantına aşılar etkisiz mi?

NU varyantı ne, hangi ülkelerde görüldü ve korona aşıları Nu varyantına etkili değil mi, aşılar çöp mü oldu Yeni korona varyantı B.1.1.529 hangi ülkeden çıktı nasıl bir hastalık ve aşılara karşı direnci. Dünya yeni Covid-19 varyantı olan Nu yani bilimsel adıyla B.1.1.529 varyantını konuşuyor. Dünya yeniden kapanıyor mu? Güney Afrika’da ortaya çıkan B.1.1.529 varyantıyla ilgili paylaşım yapan İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Güney Afrika’da çıkan bu B.1.1.529 kod adlı varyant, deltadan beri ilk defa beni endişelendirdi” diyerek, “Bu ülkeden seyahat derhal durdurulmalı” çağrısı yaptı

Covid-19 yeni varyantı B.1.1.529 hangi ülkelerden yayıldı ve Korona aşıları Nu varyantına etkili değil mi, yeniden aşı mı olmak gerekiyor korkutan senaryolar. B.1.1.529 varyantına karşı başta biontech aşısı olmak üzere diğer aşıların etkisiz olduğu öne sürülüyor. Bilim insanları Güney Afrika’da görülen Kovid-19’un B.1.1.529 varyantının vücudun savunmasından kaçarak daha fazla hastalık dalgasını tetikleyebileceğin tespit edildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada B.1.1.529 varyantının, çoğu aşının bağışıklık sistemini Kovid’e karşı hazırlamak için kullandığı virüsün parçası olan spike proteininde 32 mutasyona sahip olduğu vurgulandı. Spike proteinindeki mutasyonların, virüsün hücreleri enfekte etme ve yayılma yeteneğini etkileyebileceği, aynı zamanda bağışıklık hücrelerinin patojene saldırmasını zorlaştırabileceği belirtildi.

yeni-varyant-001.jpg

İlk kez Botsvana’da görülen varyantla ilgili açıklama yapan Imperial College London’dan Virolog Dr. Tom Peacock, B.1.1.529 varyantının yüksek miktarda mutasyona uğradığını belirterek bu mutasyonların endişelere yol açabileceğini kaydetti.

Yeni varyant ile ilgili bir açıklamada Güney Afrika’daki virologlardan geldi. Virologlar, B.1.1.529 varyantının tespit edildiği Pretoria ve Johannesburg’u içeren Gauteng bölgesindeki vakalarda artış yaşandığını dile getirdi.

Cambridge Üniversitesi’nde klinik mikrobiyoloji profesörü olan Ravi Gupta, laboratuvar çalışmasına göre, B.1.1.529 varyantındaki mutasyonların enfektiviteyi artırdığını ve antikor tanımayı azalttığını bulduğunu kaydetti.

prof-dr-derya-unutmaz.jpg

PROF. DR. Unutmaz: Deltadan beri ilk defa endişeleniyorum

B.1.1.529 varyantına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan ABD Jackson Laboratuvarı İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Güney Afrika’da çıkan bu B.1.1.529 kod adlı varyant, deltadan beri ilk defa beni endişelendirdi. Şu ana kadarki varyantların virüs için en ideal mutasyonlarını toplamış gibi. Güney Afrika’da hızla deltanın yerini alıyor, bu ülkeden seyahat derhal durdurulmalı, PCR’la da tespiti mümkün” dedi.

“Bu kadar çok mutasyonu ilk defa bir arada görüyoruz”

Prof. Dr. Unutmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok fazla veri olmasa da, virüsün işine yarayacak bu kadar çok mutasyonu ilk defa bir arada görüyoruz, oldukça şaşırtıcı. Muhtemelen bağışıklığı düşük birisinde oluştu, başka alternatif zor gözüküyor. Ama daha önemlisi Güney Afrika’dan gelen bilgilerde delta ile rekabet ediyor gözükmesi.”

Unutmaz, İngiltere’nin Güney Afrika’yı B.1.1.529 varyantından dolayı seyahat için kırmızı listeye aldığını söyleyerek, tüm uçuşların, giriş ve çıkışların yasaklandığını belirtti. Unutmaz, “Veriler çok yeni olsa da tedbiren biz de yasaklamalıyız, zira endişemiz doğruysa sonrası geç olur” dedi.

İlginizi Çekebilir

Elektronik sigarada uranyum ve kurşun bulundu

Elektronik sigara içenlerde kurşun ve uranyum izine rastlandı. Elektronik sigaralarda çok büyük tehlike. Sigara ve …

Sınırsız Hosting