Ana Sayfa / Gündem / Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı oldu

Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı oldu

Numan Kurtulmuş, Has parti lideri iken Erdoğan’ın Has adamı olmuştu ve şimdi de TBMM Başkanı oldu. Numan Kurtulmuş’un siyasette şimşek hızıyla yükselmesi sürüyor.  TBMM’nin yeni başkanı üçüncü tur oylamada belli oldu. AK Parti Milletvekili Numan Kurtulmuş, 321 oyla TBMM Başkanı seçildi.

Numan kurtulmuş, AKP ve MHP’nin oyları ile TBMM başkanı seçildi. Bir dönem has parti lideri iken sert muhalefet yapan ev Erdoğan’a karşı en acımasız eleştirilerde bulunan Numan Kurtulmuş daha sonra AKP’ye katılarak Erdoğan’ın has adamı olmuştu. Meclis bugün yeni başkanını seçecek. Meclis Başkanlığı için 7 isim yarışacak. Seçimlerin 3’üncü turunda AK Partili Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanı seçilmesi bekleniyor.

TBMM Başkanlığı için 2 Haziran’da başlayan adaylık başvuruları sona erdi. 28. Dönem milletvekillerinin yemin töreninin yapıldığı 2 Haziran Cuma günü başlayan TBMM Başkanı adaylığı başvuruları, saat 24.00 itibarıyla sona erdi. Genel Kurul, geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında saat 14.00’te toplandı.

 

MİLLETVEKİLLERİ VE BAKANLAR YEMİN ETTİ

Öte yandan yemin etmeyen milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bakanlar bugün Meclis’te yemin etti.

Saat 14.00’te başlayan törende; yemin etmeyen milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yemin etti.

Yemin töreninin ardından Genel Kurul’a 20 dakika ara verildi. Aradan sonra Genel Kurul oturuma devam ediyor.

OYLAMA BAŞLADI

TBMM Genel Kurulu’nda, 28. Dönem Meclis Başkanı seçimi, 1.tur oylaması ile başladı.

İLK TUR SONA ERDİ

TBMM Başkanlığı için birinci tur oylama tamamlandı. Birinci turda 586 oy kullanıldı. Cumhur İttifakı’nın adayı Numan Kurtulmuş 317, CHP’nin adayı Tekin Bingöl 131, İYİ Parti adayı Cihan Paçacı 42 oy aldı. İlk turda 7 adaydan hiçbiri nitelikli çoğunluk olan 400 oya ulaşamadı. Seçim ikinci tur ile sürecek.

İKİNCİ TURDA DA SONUÇ ALINAMADI

TBMM Başkanlık seçiminin ikinc turunda da 400 oya ulaşılamayınca, yarış üçüncü tura kaldı.

KURTULMUŞ 321 OYLA TBMM BAŞKANI SEÇİLDİ

TBMM’de yapılan üçüncü tur oylamanın sonucunda AK Parti ve MHP’nin adayı olan AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, 3. turda 321 oyla 30. TBMM Başkanı seçildi

7 ADAY YARIŞTI

AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun Meclis Başkanı adayı oldu.

Ayrıca, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın adaylık dilekçesini TBMM Genel Sekreterliğine verdi.

ÜÇÜNCÜ TURDA SONUÇ ALINDI

TBMM İçtüzüğüne göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim gerçekleştİ. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor. Meclis Genel Kurulunda, Başkan seçimi gizli oyla yapılDI.

İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (400 oy) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) arandı. Üçüncü turda AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 3. turda 321 oyla 30. TBMM Başkanı seçildi

DANIŞMA KURULU TOPLANACAK

Yeni seçilecek TBMM Başkanı’nın başkanlığında, gelecek hafta Danışma Kurulu’nun toplanması öngörülüyor. Bu toplantıda; TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının kaç üyeden oluşacağı ve AK Parti, CHP, MHP, Yeşil Sol Parti, İYİ Parti gruplarına düşen üye sayısı belirlenecek.

Beş siyasi parti grubu, gruplarına düşen sayıya göre, milletvekillerinin isimlerini TBMM Başkanlığına bildirecek. Daha sonraki süreçte TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının üye isimleri TBMM Genel Kurulunda okunarak, milletvekillerinin oyuna sunulacak.

En yaşlı üye başkanlığında toplanacak komisyonlarda; Başkan, Başkanvekili, Katip Üye ve Sözcüden oluşan Başkanlık Divanı seçimi yapılacak.

İlginizi Çekebilir

Zorlu binasına silahlı saldırı

Zorlu Holding’e silahlı saldırı. İstanbul’da holding binası kurşunlandı. Şişli’de bulunan Zorlu Holding binasına silahla ateş …

Sınırsız Hosting