Nuray Mert’in Cumhuriyet gazetesindeki yazılarına son verildi, yazarın gazeteyle ilişiği kesildi. Şimdi yeniden birçok insan Nuray Mert aslen nereli, neci kim ve yaşı kaç diye merak ediyor. Cumhuriyet Gazetesi’nin aykırı seslerinden olma yolunda ilerleyen Nuray Mert’in gazetenin yayın ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle işine son verildi. Peki, Nuray Mert kimdir?
Yazılarına son verilen Nuray Mert’e karar Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç tarafından iletildi. Erinç, “Silivri’de tutuklu bulunan Cumhuriyet yöneticilerinin bilgisi dâhilinde alındığını” vurguladı.
Cumhuriyet gazetesi Nuray Mert’in işine son verdi. Nuray Mert birkaç zamandır Cumhuriyet Gazetesi’nden çıkan aykırı bir ses olarak nitelendiriliyordu. Bunun nedeni ise evrim teorisine ve müftülerin nikâh kıyması kararına karşı yazdığı yazılarıydı. Müftü nikâhı ile ilgili, “Evliliğe dair hukuki çerçeve değişmediği durumda nikâh kıyan memurun din görevlisi olması neden sorun olur?” sorusunu gazete çalışanlarından Orhan Bursalı büyük bir tepkiyle karşılamıştı.
Tüm bunların üzerine Nuray Mert’in yazılarına son verildi. Nuray Mert Cumhuriyet’e bir veda yazısı yazmayacağını belirtti.
GAZETECİ YAZAR NURAY MERT NERELİ, YAŞI VE KARİYERİ
1960 Trabzon doğumlu olan Nuray Mert Feyziye Mektepleri Işık Okullarından mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’ne girmiş ve Siyaset Bilimi ile Tarih bölümlerinden mezun olmuştur. Gazeteci Nuray Mert yüksek lisan ve doktora eğitimini de Boğaziçi Üniversitesi’nde yürütmüştür. Yüksek lisans tezi “Prens Sabahaddin ve Terakki Mecmuası” başlıklı olan Mert’in doktora konusu ise “Erken Cumhuriyet Döneminde Laik Düşünce”dir.
Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan ünlü gazeteci şuanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesidir.
Aynı zamanda pek çok gazete ve dergide yazı yazan Nuray Mert, Virgül dergisinde, Radikal, Hürriyet, Milliyet, BirGün ve Cumhuriyet Gazetelerinde yazıları yayınlanmıştı
Milliyet Gazetesi’nde yazarken 6 Mart 2011 tarihli yazısına “Doğru bildiklerimizi özgürce yazamayacaksak, yazmanın anlamı yok!” başlığını atmış ve köşesini boş bırakarak protestoya başvurmuştur. Bu olaydan bir yıl sonra işine son verilmiştir.
Daha sonra BirGün gazetesiyle geri dönen Nuray Mert’in ilk yazısına ‘İktidara Değil, Barışa Destek’ başlığını atmıştır. Sonraki dönemlerde, t24.com ve Diken gazetesi gibi yerlerde yazıları çıkmıştır.
Son olarak Cumhuriyet gazetesinde yazan Nuray Mert’in yazılarına yayın ilkesine uymadığı gerekçesi öne sürülerek 9 Ağustos 2017 itibariyle son verilmiştir.