Ana Sayfa / Gündem / Okullar 1 Eylül 2021 açılıyor

Okullar 1 Eylül 2021 açılıyor

Bu yıl okullar 1 Eylül’de açılacak MEB açıkladı. 2021 okullar ne zaman açılacak sorusu yanıtını buldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN TÜRK’te Ahmet Hakan’ın moderatörlüğünü yaptığı Tarafsız Bölge programında soruları yanıtladı. Bakan Selçuk, eğitim çalışanlarının tamamının aşı olacağı müjdesini verdi. Bakan Selçuk herkesin merak ettiği, “Yeni eğitim yılı ne zaman başlayacak?” sorusuna açıklık getirdi, LGS ile ilgili kritik bilgiler paylaştı. İşte detaylar..

Okullar 1 Eylül açılıyor 2021. Yeni eğitim öğretim yılı 1 Eylül 2021 pazartesi günü başlayacak. Okullarda yüz yüze eğitim 1 Eylül’de başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarafsız Bölge’de eğitimdeki normalleşme adımlarını ve telafi eğitimin detaylarını anlatıp, yeni dönemle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Selçuk’un açıklamaları şu şekilde;
MÜJDEYİ DUYURDU

7 Haziran’dan itibaren eğitim çalışanlarımızın tamamı için aşı randevuları açılacak. Hekimlerden sonra ilk aşılanan öğretmenlerimiz olmuştu.

‘ÇOCUKLAR OKULU ÖZLEDİ’

Çocuklar okulu özlüyor. Çocuklar gidip sokağa çıkma saatinde, okulun duvarlarına bakıyorlar. Çocuklar birbirlerinden çok fazla şey öğreniyorlar. Biz bırakın ders yapmayı, biz sürekli teneffüs yapsak büyük faydası var.
SALGIN ÖNLEMLERİ

Bir öğrenci toplamda 2 gün okula gidiyor. Bazı okullarda öğretmenlerimiz belli gruptaki öğrencileri davet edip daha fazla da çalışma yapabilirler, bu 2 günün dışında. Biz bu sene ve geçen seneki temizlik bütçemizin 10 katını verdik. Çok şanslıyız ki meslek liselerimiz yapıyor bunun teminini. Temiz okul belgesini alabilecek okullar resmi olarak başvuruyor. Buraları denetçiler denetliyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM NEDEN 2 GÜN?

Bizim okullarımızda devam çok yüksek. Biz diyoruz ki isteyen öğrenci gelebilir, isteyen gelmeyebilir diyoruz. Bizim ödevimiz, gelmeyene de gelmeyene de ortam hazırlamak. En az yüzde 80’i geliyor çocukların. Böyle olunca sınıf çok kalabalık oluyor. Bu sebeple 2 gün. Çocuklar birden hücum ediyorlar. Şimdilik böyle devam edelim. Lisede şöyle bir sıkıntımız oldu; 9-10-11’leri hiç davet edemedik. Sınav gurubun alabildik sadece. Her bir çocuğumuza ayrı bir YKS kampı yapıyoruz. Yapay zeka temelli bir uygulamamız var üniversiteye hazırlık için. Aynı dersi 6 ayrı kişiden alabiliyorlar.

Salgın olmasa Eylül’ün ikinci haftası açılıyor okul. Önümüzdeki sürece baktığımız zaman bizim yazın okul açmamız Türkiye’nin iklim koşullarında kolay değil. Öğretmenlerimizin dinlenmesi lazım. O kadar yoruldular ki… Bir PC karşısında 6-7 saat oturun ve sürekli ekrana bakın sürekli çocukları yönetmeye çalışın bu kadar saat sonra hiç enerjileri kalmıyor. Bizim muhakkak öğretmenlerimize dinlenme fırsatı vermemiz lazım. O yüzden okullar kapandıktan sonra 2 hafta seminer dönemi olurdu ama biz yapmayacağız çünkü o dönemde vereceğimiz eğitimi kat kat yıl içinde aldılar. Seminer dönemimiz olmayacak. Okulların uygun günleri varsa 2 Temmuz’dan önce ya da sonra isteğe bağlı bir takım etkinliklerle ilgili çok sayıda eğitim açıktı.
Anne babalar okullar 5 gün açılsın istiyorlar. Böyle yarım olduğunda çocukların evde kalması ya da bakıcı bulunması gibi durumlar sıkıntı çıkıyor. Çocukların o çanta hazırlama heyecanını görmelisiniz. Ben öğrencilerden gelen videoları gördüğümde vazifesini yapmamış bir adem olarak kendimi görüyorum ve ‘bir şey yapmamız lazım’ diyorum.

Okul müdürlerime buradan özel bir teşekkürüm var. Bu süreci yönetmek kolay değil. Bunların hepsini o kadar güzel idare ettiler ki.
Uyum programı söz konusu. Bütün sınıflar için kritik konu ve kazanımları belirleyen bir kurulumuz var. Bu şu demek, önümüzdeki hafta, hangi konuyu ne şekilde ve ağırlıkta işleyeceğiz. Her ders için. Biz bunu okullar ile paylaşacağız onlar kendi okulları için uygulayacak.

“OKULLAR EYLÜL’ÜN İLK HAFTASI AÇILABİLİR”

Aşı ile beraber önümüzdeki aylarda bir rahatlama geldiğinde okulumuzu gerekirse 1 Eylül’de 5 gün açacağız. Koşulların ne getireceğini bilemediğimiz için hesabımızı yaza göre de kışa göre de yapıyoruz. Eylül’ün ilk haftası açmak istiyoruz. Buna göre hazırlığımız var. Koşullar başka şekilde gelişirse ona da hazırlığımız var.
YIL SONU NOTLARI NASIL HESAPLANACAK?

1. dönemde alınan notları var. Velimize, öğrencimize diyoruz ki ‘İsterseniz 1. dönem notunuz tabii ki geçerli olabilir’ Ama yeniden sınava girip notunu yükseltmek isteyen öğrenciye de ‘tamam’ diyoruz. ‘Ben matematikte notumu yükseltmek istiyorum’ derse sorumluluk sınavına girip yükseltebilir. Hiç girmezse 1. dönem notu geçerli olur.

LGS İLE İLGİLİ DETAYLAR

LGS için belgeler sıranda hazır olacak. Kayıt için okula gelmene gerek yok. Pazar günü kırtasiyeler açık olacak. Sınavda hiçbir değişiklik yok. Yine 2 oturum şeklinde yapılacak. Öğrenciler sınav yerlerini zaten biliyor oluyorlar.

LGS SONUÇLARI 30 HAZİRAN’DA AÇIKLANACAK

Koronavirüs olan öğrencilerimiz ayrı özel bir yerde sınava girecek. Sadece temaslı olan öğrencilerimiz için de ayrı sınav gruplarımız var. LGS sonuçları 30 Haziran’da belli olacak. Tabi maske zorunluluğu var. Tabii çocuğun bir sıkıntısı varsa, bunalırsa, ara ara öğretmenlerle diyalog kurarak bunu açması mümkün.
TELAFİ EĞİTİMİ

Telafi dediğimiz şey sadece dersler değil, sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasını da içerir. UDEP, ulusal destekleme programı demek. Burada çocukların bütün ihtiyaçlarını araştırıp bunlarla ilgili bir tamamlama çalışması yapmak istiyoruz. Bu 1 buçuk sene süren bir süreç. Biz önümüzdeki dönem öğrencilerimizi destekleyeceğiz.
(İYEP NEDİR?) İlkokullarda Yetiştirme programı şöyle, biz okullarda diyoruz ki, eksiği olan öğrencilerimizi alalım, bir üst sınıfa geçerken bu eksikleri giderelim, öyle geçsinler. Kritik kazanımlar merdiven basamağı gibi. Bir sarmal gibi. Bu kritik kazanımları bütün sınıflar için belirledik. Eğer bunu yapmazsak birikimli olarak sıkıntı artacak üst sınıflara sarkacak.

Kayıp nesil çok iddialı bir söylem ve buna asla katılmıyorum. Burada önemli olan şey şu: Çocukların öz denetim becerisi ne durumda? İçe kapanmaması, yalnızlaşmaması önemli. Ellerinde hiçbir veri olmadan böyle bir genelleme yapıyorlar. Bizler birçok öğrenci ile çalışma yapıyoruz. Pazartesi örneğin okullar açıldı, kaç kişi gitti de bu öğrencilerle görüştü, araştırma yaptı?

İlginç bir şey söyleyeyim. Uzaktan eğitim bazı çocukların başarısını artırdı. Bazı öğrenciler, özellikle yaş grubu daha yüksek olanlar uzaktan eğitimden memnun. Durum şu, biz akademik olarak kazanımların edinilmesinde sorun olduğunu görüyoruz. Bu sorunun köy çocuklarımızda farklı, başka çocuklarımızda farklı olduğunu görüyoruz. Bizim çözümünüz şu, köy okullarını 5 gün açıyoruz, sınav gruplarına birçok öğretmenden eğitim alma imkanı sağlıyoruz.

Yaz tatili 2 ay ama okullar açık. Öğrenciler spor yapsın istiyoruz örneğin. Yüzme bilme bilmeyen çocuk kalmasın kampanyamız var örneğin yazın. Spor Bakanlığımız destek veriyor. İstiyoruz ki yazı dolu dolu geçirelim, boş geçmesin.

Tatil beceri edinmek için bir fırsattır. Benim velilerden ricam, bu dönemleri boş geçirmemek. Bir öğretmenimiz ‘boyum kadar kitap’ diye bir proje başlatmış örneğin. Tatil kitap okumak için bir fırsattır. Kitap okuyan öğrenciler sınavlarda açık ara öne geçiyorlar. Ücretsiz yaz okulları, kamplar biz her türlü imkanı hazırlıyoruz. Bu zenginlik getirdi bize. Salgının avantajları benim önemsediğim bir şey. Öğretmenlerimiz dijital becerileri çok gelişti. Öğretmen veli diyalogları gelişti.

İlginizi Çekebilir

İsrail, İran’ı vurdu

İran’a İsrail saldırısı büyük patlamalar. İran’ın hangi şehri vuruldu nereler vuruldu sorusu. İsrail-İran savaşı fiilen …

Sınırsız Hosting