Ana Sayfa / Gündem / Osman Kavala çıkarılıyor mu?

Osman Kavala çıkarılıyor mu?

Osman Kavala serbest mi kalıyor, tahliye mi ediliyor soruları. Osman Kavala’nın cezaevi serüveni son buluyor iddiaları var. Avrupa Konseyi’nin “ihlal prosedürü” kararı sonrası mahkeme, yarın Osman Kavala’nın tutukluluk durumunu değerlendirecek.

Osman Kavala çıkıyor mu sorusu.  Osman Kavala tahliye edilecek iddiaları ve nedenleri. Bin 514 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala’nın serbest bırakılacağı öne sürülüyor. Birleştirilen Gezi ve Çarşı davasının ikinci duruşmasında Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verilmiş ve dava 17 Ocak’a ertelenmişti. Karara yönelik 13. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz edilmişti. Yapılan itiraz ise 10 Aralık’ta mahkeme tarafından reddedilmişti.

Öte yandan, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması kararını uygulamayan Türkiye için “ihlal prosedürü” başlatmıştı.

YAPTIRIM KARARI SONRASI İLK DEĞERLENDİRME

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye yaptırım kararı vermesinden sonra ilk kez, 23 Aralık Perşembe günü Osman Kavala’nın tutukluluk durumunu değerlendirecek.

Kavala, bin 514 gündür tutuklu bulunuyor.

OSMAN KAVALA NE DEMİŞTİ, NEDEN CEZAEVİNDE, SUÇLAMALAR

Tutuklu iş insanı Osman Kavala, tutukluluğunun AİHM kararına rağmen sürmesini; “Siyasi amaçlarla içeride tutulduğumu biliyorum. Çok kötü bir kurguya dayalı iddianamelerle cezaevinde tutuluyorum. Demokrasi ve hukuk adına çok üzgünüm” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi’nin icra komitesi olarak adlandırılan Bakanlar Komitesi’nin Osman Kavala ile ilgili olarak Türkiye’ye ihlal cezası vermesine ilişkin soruya “Biz, Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Olay bu kadar basit. Yok farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar yok hükmündedir. Bunları kaç kez açıkladık. İster anlasınlar ister anlamasınlar. Bizim yargımızın vermiş olduğu kararın üzerinde biz, Avrupa Birliği kararı tanımıyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsınlar” demişti.

Erdoğan’ın bu açıklamaları sırasında CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’yı ziyaret etti.

Muharrem Erkek’in aktardığına göre; Osman Kavala tutukluluğuna ilişkin “Siyasi amaçlarla içeride tutulduğumu biliyorum. Çok kötü bir kurguya dayalı iddianamelerle cezaevinde tutuluyorum. Demokrasi ve hukuk adına çok üzgünüm” dedi.

Muharrem Erkek, Silivri Cezaevi ziyareti sonrası Erdoğan’ın açıklamalarına karşı ANKA Haber Ajansı’na şu değerlendirmeyi yaptı:

“AİHM kararlarını Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştirebilirsiniz beğenmezsiniz ama ‘tanımıyorum’ diyemezsiniz. Böyle bir yetkiniz de yok; hakkınız hukukunuz yok. Çünkü AİHM kararları bizim mahkemeler için bağlayıcıdır. Biz Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesiyiz. Erdoğan rotasını kaybetmiş durumda. Erdoğan; Türkiye’yi Avrupa’dan, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden Avrupa Konseyi’nden ve hukuk devletinden koparmak istiyor. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Erdoğan’ın bugün yaptığı açıklama da demokrasimiz ve hukuk açısından son derece vahim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni hukuk devletinden uzaklaştırıyor.

İlginizi Çekebilir

Korhan Berzeg gizemi çözüldü

Kayıp ekonomist Korhan Berzeg’i yaban hayvanları parçalamış. Kayıp ekonomist gizemi çözüldü. Balıkesir’in Gönen ilçesinde tatil …

Sınırsız Hosting