Ana Sayfa / Gündem / Paris İklim Anlaşması içeriği, maddeleri

Paris İklim Anlaşması içeriği, maddeleri

Paris İklim Anlaşması içeriği ne, neleri kapsıyor, hangi ülkeler imzaladı ve kaç yılda bir değişiyor bilgisi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’te oylamaya sunacağız dediği Paris İklim Anlaşması ne zaman ortaya çıktı., hangi ülkeleri kapsıyor ve maddeleri neler. Paris İklim Anlaşmasının amacı ne, hedefi ne? 

Paris İklim Analşaması nedir, içeriği maddeleri ve neleri ve hangi ülkeleri kapsıyor. Paris İklim Anlaşması ne zaman ortaya çıktı hangi ülkeleri kapsıyor.

Paris Anlaşması olarak da bilinen Paris İklim Anlaşması, iklim değişikliği, sera gazı salınımının önüne geçilmesi gibi çevreye ve doğaya dair önemli kararları içerir. 2016 yılında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması Türkiye tarafından imzalandı mı, kaç ülke imzaladı?
Fransa’nın Paris kentinde birçok ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta kabul edilen Paris İklim Anlaşması, 2020’den sonra geçerli olacaktı. 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının büyük bölümünü oluşturan ülkelerin bir araya gelerek onaylaması ile yürürlüğe girdi. İşte, Paris Anlaşması detayları…
PARİS İKLİM ANLAŞMASI NEDİR?

İklim Anlaşması, 2015’te Paris’te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde, Kyoto Protokolü’nün 2020 yılında sona erecek olması ile imzalanan bir anlaşmadır. Amacı küresel ısınmayı engellemek temel amacı olan anlaşma, 2020’den sonra geçerli olacak Paris Anlaşması kabul edildi. 5 Ekim 2016 itibariyle, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 55’ini oluşturan en az 55 tarafın anlaşmayı onaylaması ile 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe girdi.
İklim krizinin önüne geçmek amacıyla 197 ülkenin ortak hareket etmeleri gerektiğini kabul ettikleri uluslararası bir anlaşmadır. İklim krizinin önüne geçmek için küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlar. Şimdiye kadar 197 ülke anlaşmayı imzaladı, 191’i onayladı. Onaylamayan altı ülke arasında Eritre, Libya, Irak, İran, Yemen ile birlikte Türkiye de var.
TÜRKİYE PARİS İKLİM ANLAŞMASINI İMZALADI MI?

Türkiye, Paris Anlaşması’nı, 22 Nisan 2016’da New York’ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde 175 ülke temsilcisiyle birlikte imzaladı ancak henüz Taraf olmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’nda, ”Paris İklim Anlaşması’nı, yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.2016’da yürürlüğe giren anlaşma, iklim değişikliğiyle mücadelede yaklaşık 200 ülkeyi bir araya getirmişti.

Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi dönemdekine kıyasla 2 derecenin altında tutulmasını, tercihen 1,5 derecenin hedeflenmesini öngörüyor.

Anlaşmayla her ülke karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini kendisi belirliyor. Niyet edilen ulusal katkı (NDC) olarak adlandırılan bu hedeflerin, beş yılda bir gözden geçirilmesi planlanıyor.
Zengin ülkelerin, iklim değişikliğine uyum sağlayabilmeleri ve yenilenebilir enerjiye geçmeleri için yoksul ülkelere yardım etmesi öngörülüyor.

Değerli okurlarımız Paris İklim Anlaşması nedir haberini verdik. Paris İklim Anlaşması ile ilgili, Paris Anlaşması 2015 maddeleri, paris iklim anlaşması’nı kaç ülke imzaladı, Paris İklim Anlaşması’nı imzalamayan ülkeler, Paris Anlaşması ne zaman imzalandı, Paris İklim Anlaşması ve Kyoto Protokolü farkı, Paris anlaşması Metni, Paris iklim anlaşması ekşi, Paris Anlaşması nedir terimlerini google da aratabilir ve daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bahçeli’den Sırrı Süreyya Önder taziyesi

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Sırrı Süreyya Önder’in ölümü üzerine bir taziye yayınladı. bahçeli, Sırrı Süreyya …

Sınırsız Hosting