Periyodik cetvel elementlerin sahip oldukları atom numaralarına göre 1A’dan başlayarak 8A’ya kadar sıralanmaları şeklinde bir tabloda gösterilmesine denilmektedir. Periyodik cetvelde elementler sembolleri ile belirtilmekte olup, elementlerin metal, ametal ve soygaz özellikleri hakkında bilgi alınabilmektedir. periyodik cetvelde elementler A grubu ve B grubu şeklinde ilerlerken, aynı zamanda yukardan aşağıya doğru 1 ‘den 8’e kadar da basamaklar şeklide okunmaktadır. Bu özelliğinin yanında periyodik cetvelde yukardan aşağıya ve soldan sağa doğru gidildikçe elementlerin atom çapı, iyonlaşma enerjisi ya da değerlik elektron sayısı gibi özellikleri de değişim göstermektedir. Buna göre periyodik cetvelde değerlendirmeler yapılırken periyotlarda soldan sağa doğru gidildikçe farklılaşan özellikler bulunmaktadır. Peki, bu özellikler nelerdir?
Periyodik cetvelde soldan sağa doğru gidildikçe atom no, kütle no, proton sayısı, atom kütlesi, nötron sayısı, elektron sayısı, değerlik elektron sayısı gibi değerler artmakta olup, elementler sahip oldukları gruplarda gösterilmektedir. Bunun yanında atom çapı küçülürken, iyonlaşma enerjisi de artış göstermektedir.
Soldan sağa doğru gidildikçe elementlerin elektron ilgilileri ve elektronegatifliği sadece 8A grubu hariç artmaktadır. Ayrıca elementlerin metal özelliği azalırken, ametal özellikleri de artış göstermektedir. oksitlerin ve hidroksitlerin baz özellikleri azalırken asitlik özellikleri sağa gidildikçe soygazlar hariç olmak üzere grubu artmaktadır. Elementlerin indirgenme özellikleri azalırken, yükseltgenme özellikleri de soygazlar hariç azalmaktadır.