Ana Sayfa / İlginç / Prof. Dr. Mehmet Emin Ay Ayasofya imamı oldu

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay Ayasofya imamı oldu

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay aslen nereli neci ve kim. Ayasofya’nın yeni imamı Prof. Dr. Mehmet Emin Ay oldu.

Mehmet Emin Ay aslen nereli, yaşı, neci ve kim soruları. Ayasofya’nın yeni imamı kim bilgileri. AYASOFYA Camisi’ne Cuma namazlarını kıldırıp, Cuma hutbesini okumak üzere Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay görevlendirildi. Daha önce aynı görevi yaptığı skandal açıklamaların ardından görevini bırakmak zorunda kalan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın yapıyordu.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne yeni baş imam atandı. Sesi ve hitabetiyle tanınan Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Ayasofya’nın yeni baş imamı oldu.

Mehmet Emin Ay kimdir, en ünlü ilahileri neler?

1 Nisan 1963 tarihinde Van’da doğdu. Van İmam-Hatip Lisesi’ni 1980 yılında, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni 1984 yılı Haziran döneminde birincilikle bitirdi. Mezuniyet sonrası açılan sınavlarda başarılı olarak, aynı fakülteye 8 Ekim 1984’te Din Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1986 yılında Yüksek Lisansını, 1992 yılında ise Doktorasını tamamladı. 1993 yılında askerlik görevini yerine getirdi. 1995 yılında Doçent, 2001 yılında ise Profesör oldu.

15 Aralık 2011 ve 16 Şubat 2013 tarihinde iki kez Bursa Müftüsü olarak atandı. Branşıyla ilgili yayınlanmış 11 kitabı vardır.

1986 yılından itibaren TRT ve diğer özel televizyon ve radyo kanallarında hazırladığı programları yayınlandı. 1998 yılında ise yerel bir televizyon kanalında bir ay boyunca yayınlanan “ Ramazan Özel Programı”nın yapımcılık görevini bir meslektaşıyla birlikte yerine getirdi.

Taleal Bedru Aleyna albümüyle tanındı

Akademik hayatının ilk senelerinde, çalışmalarından arta kalan zamanlarda, sonraki yıllarda uzun süre hafızalardan silinmeyecek Taleal Bedru Aleyna adlı albümünün beste ve tercüme çalışmalarıyla meşgul oldu. 

Tasavvuf Musikisi ile Klasik Türk Musikisi arasında kendine has bir tavra sahip ilk özgün bestelerini 1990’lı yıllarda vermeye başladı. Süleyman Arif Emre’nin “Leblerimle Emrine Âmâdeyim”, Cengiz Numanoğlu’nun “O Gece Sendin Gelen”, Hayreddin Karaman’ın “Şemâil-i Şerif” adlı eserleri uzun süre dillerden düşmedi.

Şair Bahattin Karakoç’un Münâcât yarışmasında birinci olan “Beyaz Dilekçe” adlı eserini 2001 yılında Beyaz Dilekçe adlı albümde, Nurullah Genç’in, Na’t-ı Şerif yarışması birincisi “Yağmur” adlı eserini ise 2004 yılında Güle Sevda adlı albümde seslendirdi. Bu iki albüm de en çok dinlenen klasikler arasında yerini aldı.

Son albüm çalışması, Kasım 2008’de Aşkın Kanatları adıyla yayınlandı. Hz. Mevlânâ’ya ait eserlerin yer aldığı bu albümde, Türkçe yanında, Farsça, Arapça ve İngilizce metinler özenle seslendirildi. 1988 yılından itibaren geçen süreçte, sayısı yetmişe ulaşan besteleriyle müstakil olarak 21 albüm yaptı. Bestelerinden bir kısmı yerli-yabancı bazı sanatçılar tarafından da seslendirildi.

Müzik alanındaki çalışmalarından dolayı Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından 2009 Yılı Müzik Ödülü’ne layık görüldü.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2008 yılında gerçekleştirilen Kur’ân-ı Kerim Hatm-i Şerifi adlı İnteraktif CD çalışmasında ise Türkçe Meâli seslendirme göreviyle görevlendirildi.

Müzik çalışmaları dışında Hat sanatı ve fotoğrafçılıkla da ilgilendi. Üniversite öğrenciliği yıllarında Hat sanatıyla ilgili kısa bir süre çalışma imkânı buldu. Sonraki yıllarda bazı kitap ve albüm kapaklarının Arapça metinlerini yazdı. 1992 yılında gittiği Özbekistan ve Kazakistan seyahatinde “İstanbul’dan Buhâra’ya” adlı belgesel filmin çekimlerini gerçekleştirdi. Yine aynı yıl, “Bursa Evliyaları” adlı belgesel filmin metin yazarlığı, müzik ve seslendirme görevlerini üstlendi.

2000 yılında, halen görev yaptığı Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin amblemini tasarladı. Verdiği konferanslar vesilesiyle gittiği Orta Asya, Orta Doğu, Avustralya, Amerika, Balkanlar, Avrupa ve İskandinav ülkeleri seyahatlerinde çektiği fotoğraflar ve tanıtım yazıları ilgi gördü. 2008 yılında ülkemizi ziyaret eden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’e, Yeşil Camii’nde düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim okumak üzere görevlendirildi. 2010 yılında “U.Ü. İlahiyat Fakültesinin 35. Yılı” adlı tanıtım filminde senaryo yazarlığı ve seslendirme görevlerini üstlendi. Altı yıldan bu yana, Bursa Ataevler Edebâli Camii’nde Ekim-Nisan ayları arasında Pazar sabahları yaptığı Hadis Sohbetleri ise devam ediyor.

Müzik alanındaki çalışmalarından dolayı Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından 2009 Yılı Müzik Ödülü’ne layık görüldü.

ESERLERİ (Kitap):

Din Eğitiminde Mükafat ve Ceza (doktora tezi, 1993), Diyanet İşleri Başkanlığına Bağlı Kur’an Kurslarının Problemleri ve Beklentileri (doçentlik tezi, 1994), Yaygın ve Örgün Din Eğitimi Üzerine Düşünceler (1994), Ailede ve Okulda İdeal Din Eğitimi (2.bas., 1997), Çocuklarımıza Allah’ı Nasıl Anlatalım? (1998), Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (ders kitabı, M. Öcal ile birlikte, 3.bas., 1998), Çocuk ve Peygamber (1999), Der Prophet und die Kinder, Eğitim Öğretim Açısından İlâhiyat Fakültelerinde Rehberlik (2001), Problemleri ve Beklentileriyle Türkiye’de Kur’an Kursları.

İlginizi Çekebilir

Yahudilerin kızıl İnek kaheneti ne?

Yahudiler için kızıl inek ne anlama geliyor, Yahudiler ve kızıl inek kehaneti ne? Netanyahu neden …

Sınırsız Hosting