Ana Sayfa / İlginç / Referandum 9 nisan’da yapılacak gibi
REFERANDUM 9 NİSAN

Referandum 9 nisan’da yapılacak gibi

Anayasa referandumun 9 nisan 2017’de yapılması kesinleşiyor gibi. Sandığı 9 nisan ya da 16 Nisan 2017’de gidilecek gibi görünüyor. Anayasa referandumunu Erdoğan hemen onaylarsa o zaman da tarih 2 Nisan gibi duruyor. AK Parti kaynakları daha önce 2 Nisan tarihinde yapılmasını öngördükleri referandumun özellikle Doğu Anadolu’daki kış şartları sebebiyle 9 veya 16 Nisan’a çekileceğini söyledi.
Türkiye 9 Nisan 2017 günü yine sandığa gidecek ve anayasa referandumu için oy verecek gibi duruyor. TBMM Genel Kurulunda, 21 Nisan Cuma günü sabaha karşı kabul edilen 18 maddelik Anayasa değişikliği teklifinin ‘Teknik incelemesi’ tamamlanmasına rağmen, Cumhurbaşkanlığına sunulmaması, 60 günlük referandum süresinin hemen başlatılmak istenmemesinden kaynaklanıyor. Genel Kurul’dan geçen bir yasanın Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine ilişkin bir süre sınırı bulunmuyor. Ancak teamüllere göre çok kapsamlı bir yasa olmadığı sürece, Meclis’ten geçen yasalar birkaç gün içinde onay için cumhurbaşkanlığına sunuluyor. Anayasa paketinin önümüzdeki hafta ortası cumhurbaşkanlığına gönderileceği belirtiliyor.
SANDIĞA ‘TARİH’ AYARI
AK Parti kaynakları daha önce 2 Nisan tarihinde yapılmasını öngördükleri referandumun özellikle Doğu Anadolu’daki kış şartları nedeniyle 9 veya 16 Nisan’a çekileceğini söyledi. Başbakan Yıldırım’ın geçen hafta topladığı Bakanlar Kurulu, MYK ve MKYK’da da referandumun 2 Nisan’dan sonraki bir tarihte yapılması görüşü öne çıktı. Yıldırım’ın önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmede de referandum tarihinin en erken 9 Nisan’da yapılmasının gündeme geldiği öğrenildi. AK Parti kurmayları, “Paket Cumhurbaşkanına gider gitmez 15 günlük süre beklenmeden onaylanacak diye planlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı da kendisine gelmesi durumunda anayasa değişikliklerini bekletmeyeceğini açıklamıştı. Bu durumda 60 günlük süre hemen işlemeye başlayacak. Referandumun 2 Nisan’dan sonraki bir tarihte yapılması için paketin bir süre daha Meclis’te beklemesi gerekiyor” görüşünü dile getirdi. AK Parti’nin hukukçu kurmaylarının yaptığı takvime göre, Cumhurbaşkanı 1 Şubat’ta kadar Anayasayı onaylarsa, 2 Nisan’da, 7 Şubat’a kadar onaylarsa 9 Nisan’da, 14 Şubat’a kadar onaylaması durumunda ise 16 Nisan’da referanduma gidilecek. Referandum sürecini yönetecek olan Yüksek Seçim Kurulu ise, 2 Nisan’da referandum yapılacak şekilde hazırlıklarını başlatmıştı. Ancak, bu tarihin değişeceği ihtimali değerlendiren YSK yetkilileri sürece ilişkin alternatifli tarihli genelgeler hazırladı.

İlginizi Çekebilir

Teleferik kazası gözaltına alınan 13 kişi

Antalya teleferik kazası nedeni ne neden kaza yaşandı sorusu. Antalya teleferik işletmesi hangi şirketin kimler …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting