Ana Sayfa / Manşet / Sahte içki nasıl belli olur?

Sahte içki nasıl belli olur?

YAŞAM HABER. Akşamcılara kötü haber ölüyorsunuz sahte içkiden. peki sahte içki nasıl belli olur gerçek içki ile sahte içki ve sahte rakı nasıl ayırt edilir sorusu. Sahte içki Türkiye’deki içki fiyatlarının yükselmesiyle daha fazla gündeme geliyor. Son günlerde sahte içki sebebiyle yaşanan ölümler birçok kişinin endişe duymasına yol açtı. Sahte içkinin anlaşılabilmesi için bazı ufak detaylara dikkat etmek gerekiyor.

Sahte içkiyi anlama yolları ve sahte içki neden öldürüyor sorusu. Türkiye’de 6 şehirde sahte içkiden ölenlerin sayısı 40’a yaklaştı. Sahte içkilerin zehirleme sebebinin başında etil alkol yerine metil alkol kullanılması yer alıyor. Sahte içkinin anlaşılması renk ya da koku sayesinde olmuyor, yılların alkol tutkunları bile bu tuzağa düşebiliyor.

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?

1– Sahte içki renginden ya da kokusundan değil etiket bilgilerinden anlaşılır.
2– İçki şişesinin üzerinde bakanlık onaylı kayıt numarası olup olmadığı kontrol edilir.
3– Ambalaj üzerinde TAPDK bandrolü aranır.
4– İçkilerin orijinal ambalajında olup olmadığına dikkat edilir.
5– Tüketim öncesi içkinin göz önünde açılması sağlanır.
6– Şüphelenilen durumlarda, 174 Alo Gıda Hattı aranabilir.

DOSYA: Türkiye'de neden bu kadar sahte içki üretiliyor?

UFAK DETAYLARA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Markanın yazılı olduğu etiketin ve şişenin yıpranmış olup olmadığı ile bandrolün düzgün yapıştırılmış olmasına dikkat edilmelidir. İçki şişesinin üzerinde mutlaka hologram bulunmalıdır. Şişenin kapak kodu ve boyun kodunun birbirini tutması gerekir. Alkollü içki şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığına dikkat edilmelidir. Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişeler alınmamalıdır.

Alkollü içkiler, ‘TAPDK Satış Belgesi’ olan perakende satıcılardan alınmalıdır. Şişenin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterilmelidir. Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edilmelidir. Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkiler kesinlikle tüketilmemelidir.

İlginizi Çekebilir

İBB, peşkeş çekilen mülklerini geri alıyor

İstanbul’da TÜGVA ve AKP’ye verilen mülkler tek tek geri alınıyor. İstanbul adeta TÜGVA ve AKP’ye …

Sınırsız Hosting