Ana Sayfa / Manşet / Sahte para nasıl ayırt edilir

Sahte para nasıl ayırt edilir

Gerçek para ile sahte para nasıl ayırt edilir, gerçek paradaki 12 güvenlik özelliği. Gerçek parada güvenlik önlemleri ile sahte para nasıl anlaşılır tüm ayrıntıları. size biri sahte para verirse ne yapmalısınız, sahte para taşımanın cezası nedir bilgileri.

Sahte para gerçeğinden nasıl ayırt edilir sıkça soruluyor. Gerçek kağıt paradaki 12 güvenlikişaretleri ve sahte parayı en kolay anlama yöntemi. Kalpazanlık, neredeyse kağıt paranın tedavüle girmesi kadar eski bir dolandırıcılık olması sebebiyle, banknotlarda bir çok güvenlik önlemi oluşturulmuş. Her geçen günde yeni önlemlerle para güvenliği artırılıyor. Gerçek para ile sahte para arsında, bazı temel farklar bulunuyor. Bu farklar ise; “Dokunarak”, “Dikkatli bakarak”, “Açılı bakma”, “Cihaz yardımıyla” bakma yöntemleri olarak dile getiriliyor. Merkez bankası tarafından tedavüle konulan paralarda 12 güvenlik özelliği bulunduğu belirtiliyor. Bu özelilikler ise şunlar;

1. Holografik şerit folyo
2. Emniyet Şeridi
3. Gizli Görünüm
4. Fligran
5. Bütünleşik görüntü
6. Kabartma baskı
7. Görme engellilere yönelik özellik
8. Mikro yazılar
9. Renk değiştiren şerit
10. Boyut farkı
11. Renklendirilmiş banknot kağıdı
12. Ultaraviyole (Mor ışık) ışın

ÇAMAŞIR MAKİNESİ SAÇ SPREYİ

Merkez bankası tarafından hazırlanan paralarda bunca önlem bulunsa da şebekeler, taklit konusunda her geçen gün farklı bir yöntemle karşımıza çıkıyor. Gerçek parada, banknot kağıdı Belçika’dan ithal ediliyor. Keten, pamuk, sentetik ipek ve bazı özel malzemeler kullanılarak üretiliyor. Sahte para şebekeleri ise, paraları kaliteli kağıda basıyor. Bu durum daha dokunduğunuz anda paranın sahte olduğu algısını oluşturuyor. Ancak, şebekeler, bastıkları paraların gerçeğine benzemesi için, banknotların üzerine saç spreyi sıkıyor. Eski görünmesi için ise çamaşır kurutma makinesine atılıyor. Bu işlemler paranın daha eski görünmesini ve gerçek para kağıdına biraz daha benzemesini sağlıyor.

TÜM ÖZELLİKLERE BAKMAK GEREK

Şebekeler her ne kadar, farklı çabalar içerisinde girse de; uzmanlara göre, birçok güvenlik özelliğini taklit eden kalpazanlar, bu işlemlerde ne kadar başarılı olsalar da gerçeği kadar iyi taklit yapamıyorlar. Özellikle paraların üzerindeki mikro yazılır, iki taraftaki rakamların bütünleşmesi, mor ışık altında parlamayan (Mat) kağıt, açılı bakılınca renk değiştiren hologram gibi özellikler sayesinde “sahte para” kendisini fazlasıyla belli ediyor. Uzmanlar sahte paranın anlaşılabilmesi için Merkez bankasınca hazırlanan güvenlik özelliklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kontrol ederken tek bir güvenlik özelliğinden ziyade imkan ölçüsünde tüm özelliklere bakılması öneriliyor.

MOR IŞIKTA

Uzmanlar, çetelerin, Ultraviyole (Mor ışık) ışınlar altında dahi anlaşılması zor paralar hazırladığını belirtiyor. Özel tozlar serpiştirilen sahte paralarda, mor ışıkla bakıldığında küçük kılcal noktalarda parlama görülüyor. Ancak, mor ötesi ışığa tutulan sahte paranın basıldığı kağıtta parlama meydana geliyor. Gerçek parada ise, parlama olmazken, kırmızı seri ve sıra numarasında canlı ve parlak kırmızı, siyah seri ve sıra numarasında sarımsı yeşil parlama görülür. Ayrıca, Atatürk resminin üzerinde, paranın rakamsal değeri ve “TL” yazısı yer alır. Kılcal parlamalar ise “Mavi” ve “Kırmızı” renkte görülür.

DÖRTLÜ KORUMA

Merkez Bankası tarafından Banknot sahteciliğiyle ilgili hazırlanan broşürlerde, gerçek paradaki özellikler şöyle belirtiliyor.
-Banknotlarımızda bulunan bazı yazı ve rakam grupları ile motifler parmakla dokunulduğunda kabartma hissi vermektedir.
-Banknotlarımızda ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülebilen Atatürk portresi ve kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran ile emniyet şeridi ve bütünleşik görüntü bulunmaktadır.
-Banknotlarımızın ön yüzünde yatay konumda göz hizasında ışığa doğru tutulduğunda görülebilen gizli görüntü ile farklı açılardan bakıldığında holografik şerit folyo, arka yüzde ise renk değiştiren şerit yer almaktadır.
-Banknotlarımızın bazı özellikleri büyüteç ve UV ışık veren cihazların yardımı ile görülebilmektedir.

SAHTE PARA ALDIĞINIZDA NE YAPMALISINIZ?

Uzmanlar, sahte para alındığında, kesinlikle en yakın güvenlik birimine gidilmesi gerektiğini dile getiriyor. Sahte banknotların üzerinde, yazı yazmak ya da delmek gibi uygulamalarda da kaçınılması gerekiyor. Sahte paralarla ilgi güvenlik güçlerine verilen bilgiler, şebekelerin daha kolay ortaya çıkarılmasını sağlıyor. Ayrıca, sahte paradaki seri numaralara, Merkez Bankası’na da bildirilerek kayıt altında tutuluyor.

ATM’DEN ALSANIZ DA BİLDİRİN

Bazı durumlarda, bankamatiklerin dahi sahte para verebildiğini dile getiren uzmanlar, ATM’lerdeki özellik sayesinde sahte parayı bankamatiğe yatıran kişinin tespit edilebildiğini dile getiriyor. ATM’den sahte para alınması durumunda da güvenlik birimlerinin bankayla birlikte bilgilendirilmesi gerektiği belirtiliyor.

İlginizi Çekebilir

Sırrı Süreyya Önder öldü

Sırı Süreyya Önder ne zaman nerede toprağa verilecek. Sırrı Süreyya Önder cenaze programı. Sırır Süreyya …

Sınırsız Hosting