Ana Sayfa / Kime Ait / Sarsılmaz kime ait sahibi?

Sarsılmaz kime ait sahibi?

Sarsılmaz kime ait sahibi ve Sarsılmaz silahları fabrikası nerede ne zaman kim tarafından kuruldu. Tabanca ve tüfek konusunda önde gelen silah şirketlerinden biri olan Sarsılmaz hakkında tüm merak edilenler. Sarsılmaz piyade tüfekleri gelişiyor. 

Sarsılmaz sahibi kim, ne zaman kim tarafından kuruldu. Türkiye’deki büyük silah firmaları ve silah üreten şirketler. Sarsılmaz silahlarının sahibi kim sorusu sıkça soruluyor. İşte Sarsılmaz ile ilgili tüm merak edilenler.

SARSILMAZ SİLAH SANAYİ NE ZAMAN KİM TARAFINDAN NEREDE KURULDU?

Sarsılmaz Silah Sanayi A.Ş., Türkiye merkezli bir ateşli silah üreticisidir. Şirket, 1880 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş olup başlıca ürünleri tabanca ve tüfeklerdir. Şirketin merkezi Düzce’nin Beyköy beldesinde yer almaktadır. Sarsılmaz, 2016 yılı itibarı ile yaklaşık 76 ülkeye ihracat yapmaktadır.
1880’den beri
Silah serüvenine 1880 yılında başlayan SARSILMAZ, Türkiye’de tabanca, askeri silah ve spor silahları üretebilen tek özel kuruluştur.

SARSILMAZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI KİM?

Bir Mühendislik Firması
Ödün vermediği kalite anlayışı ve bilgi birikimi ile dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden biridir. 65.000 m² açık, 38.000m² kapalı alanı ile Avrupa’nın en büyük silah üretim tesisi olan fabrikamızda tüm ürünler, yüksek verim ve kaliteyi sağlayan son teknolojik sistemlerle üretilir.

Bir AR-GE Merkezi
SARSILMAZ’da bilimsel gelişmeler ve yenilikleri takip etme gücü ve daha önce yapılamayanları gerçekleştirme arzusu ile AR-GE’ye büyük önem verilir. SARSILMAZ AR-GE MERKEZİ hafif silah sektöründe Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan ilk AR-GE merkezidir. Türkiye’nin önde gelen bilim kuruluşları ve üniversiteleri ile ortak projeler yürütülmektedir.

Öte yandan ÜR-GE çalışmaları ile portföyümüzdeki mevcut ürünlerimiz de teknolojik gelişmeler ve yeniliklere adapte edilir.

Bir Havacılık Firması

2013 yılında üretim yeteneklerini havacılık sektörüne de açan SARSILMAZ, Sikorsky, BOEING, Agusta Westland gibi dünya devleri, TAI ve TEI için üretim yapmaktadır.
Bir Dünya Markası
Amerika’dan Uzak Doğu’ya, Avrupa’dan Afrika’ya, toplam 76 ülkeye, üretiminin büyük bölümünü ihraç eder. Yurt dışı satışların %50’sinden fazlası SAR USA adıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilmektedir.

Üstün Kalite
Pazarın yıllardır değişmeyen lideri SARSILMAZ, hafif silahlarda kalitenin belirleyicisidir. Sahip olduğu uluslararası ve ulusal sertifikalar ise SARSILMAZ’ın kalite algısının bir göstergesidir

Güçlü Türkiye
SARSILMAZ uzun yıllardır Türk Emniyet Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ürünlerinin kullanılmasının verdiği haklı gururu taşımaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin tek özel tedarikçisi SARSILMAZ uzun yıllardır Türk Emniyet Teşkilatı’nın kadro silahını sağlamanın verdiği haklı gururu taşımaktadır. Milli Savunma Bakanlığı ihalelerinde ürünlerinin gösterdiği yüksek performans sonucu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bütün birimlerinde SARSILMAZ silahları kullanılmaktadır.


ÜRETİM
Teknolojideki hızlı gelişime paralel olarak savunma sanayi alanında silah sistemleri ve teçhizatlardaki değişim ve gelişimin ivmesi artmıştır. Bu hızlı değişim ve gelişimi yakalayabilmek için, üretimimiz 2011 yılından beri, Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Avrupa’nın en büyük entegre silah üretim tesisi olan fabrikamızda yapılmaktadır. Dünya pazarında öngörülen istekler ve ihtiyaçlara en iyi cevap verebilecek ürünler hedeflenir. Üst düzey teknik bilgi ve global deneyimlere sahip ekibi, SARSILMAZ’ın sürdürülebilir kalitesinin güvencesidir.

CAD/CAM ve PDS sistemleri kullanılan 11 eksenli CNC tezgahları ile kusursuzluk hedeflenir. Üretim tek bağlamda simultane olarak tamamlanır. Üretimde kullanılan robotik kollar sayesinde makineler arası malzeme transferlerinde maksimum hıza ve üretim kapasitesine ulaşılır.

Namlu üretiminde çok önemli ve kritik önem arz eden yöntemlerden biri soğuk dövme tekniğidir. Sarsılmaz bünyesinde iki adet soğuk dövme makinası bulunmaktadır. Bu makinalar her çeşit çap ve boyda hafif silah namlu dövme işlemini gerçekleştirebilmektedir.

SARSILMAZ AR-GE MERKEZİ, hafif silah sektöründe Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tek AR-GE merkezidir. SARSILMAZ’ın tecrübeli ve dinamik AR-GE Ekibi, ürün geliştirme sürecinde, üç boyutlu özgün tasarım, prototip üretimi ve silah testi konusunda tecrübeli mühendisler, teknisyenler, av-spor tüfek ustaları ve pazar taleplerini araştıran işletmecilerden oluşur. SARSILMAZ AR-GE Merkezinde pazar araştırması, kavram geliştirme, proje yönetimi, bilgisayar destekli tasarım, simülasyon ve tasarım doğrulama çalışmaları ve tasarım doğrulama ile elde edilen sonuçlara göre prototip imalatı, test, imalata yönelik hazırlıkları gerçekleştirilmektedir.

SARSILMAZ AR-GE merkezinde Türkiye’nin önde gelen bilim kuruluşları ve üniversiteleri işbirliği ile projeler yürütülmektedir. Her türlü arazi ve iklim koşulunda etkin; ateş gücü, etkili menzili ve isabet yüzdesi yüksek, hafif ve modüler silah sistemi özelliğine sahip Türkiye’nin ilk piyade tüfeği SAR223 de bu ortak projelerin ürünüdür.

Hafif silah sektörünün yıllardır değişmeyen lideri SARSILMAZ, kalitenin belirleyicisidir. Sahip olduğu uluslararası ve ulusal sertifikalar ise üretimde kaliteye verilen önemin bir göstergesidir.

AS9100 Havacılık Sektörü Kalite Yönetim Standardı Belgesi
ISO 9001:2008 Kalite Sistem Belgesi
TSE Türk Standartları Enstitüsü İLERİ SEVİYE Uygunluk Belgesi
Milli Savunma Bakanlığı Üretim İzin Belgesi
Milli Savunma Bakanlığı Milli Gizli Tesis Güvenlik Belgesi
Milli Savunma Bakanlığı Üretim Hattı Kalifikasyon Sertifikası
SALSILMAZ KİME AİT SAHİBİ
Nur Ala Sarsılmaz, Türkiye’de Atıcılık ve Avcılık Federasyonu’nun ilk kadın başkanı. … Ailesi 133 yıldır silah üretimiyle ilgileniyor. 2000 yılında vefat eden babası Sarsılmaz Aliş’in kurduğu Sarsılmaz Silah Sanayi, hafif silah üretiminde Avrupa’nın ilk üçünde yer alıyor.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile önceki yıl imzaladığı sözleşmeler kapsamında, iki farklı kalibrede yerli makinalı tüfek geliştirmeye başlayan Sarsılmaz, hafif silah sektöründe, tüm kalibrelerde ve her türlü tipte askeri ürün üretebileceğini gözler önüne serdi. Firmanın geliştirmekte olduğu bu silahlar ile ilgili takvimin ayrıntılarını, altyapı yatırımlarını ve çok daha fazlasını, Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş’ten dinledik.
MSI Dergisi: Aral Bey, öncelikle Sarsılmaz’ın son dönemdeki faaliyetlerini sormak istiyoruz. Sarsılmaz, son dönemde, yurt içinde ne gibi yeni projeler üstlendi?

Latif Aral ALİŞ: Son dönemde üstlendiğimiz en önemli projeler; PMT 7,62 mm ve PMT 12,7 mm Makineli Tüfek Projeleri oldu. Bu projelerdeki çalışmalarımız son hızıyla devam ediyor. Ayrıca, geçtiğimiz yıl üstlendiğimiz pek çok projede de yerli imkânlarla ürettiğimiz silahların teslimatlarına hızla devam ediyoruz. Teslimatları devam eden bu silahlar arasında; SSB’nin Özgün Yerli Tabanca Geliştirme (ÖYTG) Projesi’nin test aşamasını, açık ara birinci olarak başarıyla tamamlayan 9×19 mm görev tabancamız SAR9 METE, makinalı tabancamız SAR109 ve SAR223P, SAR308 ve MPT-76 piyade tüfeklerimizi sayabilirim.

MSI Dergisi: Sarsılmaz, bu dönemde yeni ihracat projeleri de üstlendi mi? Eğer üstlendi ise detaylarını açıklayabilir misiniz?

Latif Aral ALİŞ: TURQUALITY programı kapsamında hedef pazarımız olan ABD’de, SAR USA isimli bir şirket kurmuştuk ve bu şirketimizin çatısı altında çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. SAR USA by SARSILMAZ şeklinde lanse ettiğimiz bu şirketimiz sayesinde, ABD pazarında satış oranımız ve adetlerimiz giderek artıyor. Uzunca bir süredir Pakistan Ordnance Factory (POF) ile artarak devam eden iş birliğimiz sayesinde de B6 model tabancamızı Pakistan’da üretiyoruz. Bunların dışında, 81 ülkeye ihracatımız devam ediyor.

Ayrıca şimdilik ismini veremeyeceğim bir ülke ile teknoloji transferi için de anlaşmak üzereyiz.

Sarsılmaz, SAR 240 (üstte) ve SAR 127 (altta) makinalı tüfeklerinin seri üretimden çıkan ilk örneklerini, bu yıl içerisinde teslim etmeyi planlıyor.
Sarsılmaz’ın Marka Değeri

MSI Dergisi: ABD’de kurduğunuz şirketiSAR USA by SARSILMAZ şeklinde lanse etmenizin özel bir sebebi var mı?

Latif Aral ALİŞ: Bilindiği üzere ABD’deki tabanca pazarı, bireysel kullanıcıların çokluğu nedeniyle dünyadaki en zorlu pazarlardan birisi ve bu pazarda çok fazla sayıda marka var. Sarsılmaz ise hafif silah pazarında sahip olduğu 100 yılın üzerinde tecrübe ile çok büyük bir marka değerine sahip. Biz de ABD pazarındaki kullanıcıların, SAR USA şirketinin arkasında, Sarsılmaz gibi bir dünya markası olduğunu özellikle bilmelerini istedik.

Sarsılmaz’dan Sürpriz Ürünler

MSI Dergisi: Son dönemde, ürün ailenize yeni üyeler eklendi mi? Bunlardan, özellikle savunma ve güvenlik sektörlerine yönelik olanlar var mı?

Latif Aral ALİŞ: Son dönemde ürün ailemize eklenen en önemli üyeler olarak, SSB’nin PMT 7,62×51 mm ve PMT 12,7×99 mm projeleri kapsamında hayata geçirdiğimiz; SAR 240 ve SAR 127 makinalı tüfekleri gösterebiliriz. Ancak bunun haricinde, daha da önemli sürpriz ürünlerimizi, yakında sizlerle paylaşıyor olacağız.

Yerli Makinalı Tüfekler Yolda

MSI Dergisi: SAR 240 ve SAR 127 makinalı tüfeklerine ilişkin görüntüleri, geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşmıştınız. Bu silahlar ile ilgili son durum nedir?

“Silah teknolojileri konusunda zaten Türkiye’de bir otorite konumundayız. Bununla birlikte, imalat teknolojileri anlamında da dünyadaki en son çalışmaları sıkı şekilde takip ediyor ve kendi sistemimize adaptasyonunu sağlıyoruz.”
Latif Aral ALİŞ: SSB ile Aralık 2018’de imzaladığımız PMT 7,62×51 mm projesi kapsamında, prototip makinalı tüfeklerimizin üretimini tamamladık ve SSB eşliğinde tasarım doğrulama testlerimizi yürütüyoruz. Salgın nedeni ile verdiğimiz ara, bu projede de bir gecikmeye neden oldu; ancak haziran ayı sonuna kadar bu testlerin tamamlanmasını hedefliyoruz. Yine SSB ile Nisan 2019’da imzaladığımız PMT 12,7×99 mm projesinde ise prototip tüfeklerimizin üretimine devam ediyoruz. Bu projede de salgın sürecinde yan sanayiden temin edeceğimiz parçalarda önemli gecikmeler oluştu. Yine de en kısa sürede prototiplerimizi tamamlayarak seri üretime geçeceğiz.

MSI Dergisi: Sarsılmaz, bir yandan da bu makinalı tüfeklerin seri üretimi için altyapı kurulum çalışmaları yürütüyor. Bu çalışmalarda hangi aşamaya geldiniz?

Latif Aral ALİŞ: Makinalı tüfeklerin seri üretimi, çok ciddi bir altyapıya ihtiyaç duyuyor. Biz de pandemi sürecini bir fırsata çevirerek PMT 7,62×51 mm projesi için seri üretime yönelik üretim ve montaj hatlarını tamamladık. PMT 12,7×99 mm projesi için de hem prototip üretimine yönelik hem de seri üretim alt yapısına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu noktada da prototip imalatlarında edindiğimiz tecrübeler bize yön gösteriyor.

MSI Dergisi: Eğer COVID-19 salgını olmasaydı, makinalı tüfeklerin seri üretimine ne zaman başlamayı hedefliyordunuz? Mevcut durumda, ne zaman seri üretime başlayabilirsiniz?

Latif Aral ALİŞ: COVID-19 salgını olmasaydı, makinalı tüfeklerin seri imalatına başlamak için SSB ile mutabık kaldığımız tarihler; SAR 240 için 15 Ekim 2020 ve SAR 127 için de 15 Kasım 2020 idi. Evet salgın süreci bizi çok olumsuz şekilde etkiledi; ancak hem SSB’ye hem de Türk Milleti’ne karşı büyük bir sorumluluğumuz var. Bu nedenle Sarsılmaz olarak, salgın sürecinden kaynaklanan aksaklıklara rağmen, SAR 240 ve SAR 127 makinalı tüfeklerimizin ilk teslimatlarını, bu yılın sonuna kadar yapacağız.

Sarsılmaz, özgün makinalı tabancası SAR 109’un yeni bir sürümü üzerinde çalışıyor.
“Önceliğimiz Yurt İçi”

MSI Dergisi: Bu silahlar için, yurt dışında nasıl bir pazar öngörüyorsunuz? Bu silahlarla ilgili ihracat hedefleriniz neler?

Latif Aral ALİŞ: Yerli olarak üreteceğimiz ve bu nedenle hiçbir ihracat kısıtlamasına tabi olmayacak bu silahlar için, dost ve kardeş ülkelerden de ciddi bir talep olacağından eminiz ve bunları da seve seve karşılamak isteriz. Ancak, her zaman belirttiğimiz gibi bizim en büyük önceliğimiz, yurt içindeki güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını bir an önce karşılayabilmek.

MSI Dergisi: COVID-19 salgınının sizi de olumsuz etkilediğini söylemiştiniz. Sarsılmaz, salgınla ilgili ne gibi tedbirler aldı; faaliyetlerinizde ne gibi düzenlemeler oldu?

Latif Aral ALİŞ: Salgın sürecinde, çalışanlarımızın sağlığı bizim için en büyük öncelik oldu. Bu yüzden Sarsılmaz olarak, salgının Türkiye’de başladığı 11 Mart’tan itibaren, çalışanlarımızı korumak için gerekli tüm önlemleri aldık. Bu süreçte de tüm dünya gibi biz de olumsuz yönde etkilendik. Çalışanlarımız içerisinde, kronik rahatsızlıkları olanları ve aile fertlerinde pozitif vaka çıkanları izine gönderdik. Bu nedenle de ciddi yönde iş gücü kaybı yaşadık. Ayrıca, hem yurt dışı hem de yurt içi alt yüklenicilerimizde yaşanan durmalar, yarı mamul temininde ciddi sıkıntılar yarattı. Tabii ki bunların hepsi, üretimimizi önemli ölçüde etkiledi. Bu süreçte fabrikamız hiç kapalı kalmadı; ancak dediğim gibi iş gücü kaybı ve yarı mamul temininde büyük sıkıntılar yaşadık.

MSI Dergisi: Aral Bey,biraz da genel konulardan bahsetmek gerekirse öncelikle son dönemde yürüttüğünüz Ar-Ge çalışmalarından bahsedebilir misiniz?

Latif Aral ALİŞ: 2019 yılı itibari ile Ar-Ge çalışmalarımızın odağında yerli makinalı tüfekler yer aldı. Hafif silah sektöründeki tüm kalibrelerde ve her türlü tipte askeri ürün üretebilmeyi amaçlayarak başladığımız yolda bu çalışmalar, Ar-Ge ekibimizin tüm tecrübe ve bilgi birikimini harmanladığı birer proje oldular. Bununla beraber, makinalı tüfek ailesinde eksik kalan üyeler için de yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Yine ürün gamımızda bulunan piyade tüfeklerinin yeni sürümlerinin hayata geçirilmesi için de yoğun çalışmalarımız oldu. Ayrıca SAR9 tabanca ailesini genişletme konusundaki çalışmalarımız da devam ediyor. Bu kapsamda, SAR9 SPORT ve SAR9 COMPACT’ın ilk üretimlerini tamamlayarak satışlarına başladık. Bu yıl içerisinde pazara sunmayı hedeflediğimiz SAR9 SUBCOMPACT’ın ise tasarımına devam ediyoruz.

Sarsılmaz, SAR 308’in yeni versiyonunu yakın zamanda tanıtmayı planlıyor.
20 mm’lik Top için Test Sahası

MSI Dergisi: Makinalı tüfeklerin seri üretimi ile ilgili olanların haricinde, Sarsılmaz’ın son dönemde gerçekleştirdiği başka altyapı yatırımı da oldu mu?

Latif Aral ALİŞ: Düzce’deki mevcut fabrikamızın hemen arkasında, 20.000 metrekarelik alanda, 200 metre uzunluğunda yeni bir atış ve test poligonu kuruyoruz ve bu tesisin, bu yılın sonunda da hizmete girmesini hedefliyoruz. Burada, makinalı tüfeklerimizden, geliştirmekte olduğumuz 20 mm çapındaki otomatik topumuza kadar pek çok silahın atış testlerini yapacağız. Bununla beraber, tezgâh yatırım çalışmalarımızda da önemli aşamalar kaydettik ve bir süre önce Endüstri 4.0’a geçişi de başlattık. Silah teknolojileri konusunda, zaten Türkiye’de bir otorite konumundayız. Bununla birlikte, imalat teknolojileri anlamında da dünyadaki en son çalışmaları sıkı şekilde takip ediyor ve kendi sistemimize adaptasyonunu sağlıyoruz.

MSI Dergisi: Sizinle geçtiğimiz yıl, aynı dönemlerde yaptığımız söyleşide, çalışan sayınızın 1.600’ün üzerinde olduğunu belirtmiştiniz. Güncel istihdam rakamınızı öğrenebilir miyiz?

Latif Aral ALİŞ: Salgın sürecinde, hiçbir çalışanımızı kaybetmedik. Aksine çalışan sayımızı arttırma yönünde çok büyük çaba sarf ettik ve grubumuza katılan yeni şirketler ile çalışan sayımız da 2.000’i aştı.

MSI Dergisi: IDEF 2019 sırasında, MPT-76’nın hafifletilmiş sürümünü sergilemiştiniz. Diğer ürünlerinizle ilgili de buna benzer çalışmalarınız oldu mu?

Latif Aral ALİŞ: MPT-76’nın hafifletilmiş sürümü, kullanıcı talepleri doğrultusunda oluşmuş bir versiyondu. Benzer olarak, yine kullanıcı yorumları ve talepleri doğrultusunda; SAR 223P ve SAR 308 piyade tüfeklerimizin de yeni sürümleri üzerine çalışmalarımız oldu. Bunları da çok yakın zamanda kullanıcılarımızın beğenisine sunacağız. Aynı şekilde, SAR 109 makinalı tabancamız için de böyle bir çalışma yapıyoruz.

İlginizi Çekebilir

Tapuya yeni zam

Tapu döner sermaye zamlandı. Yeni ev alan tapuya gittiğinde döner sermaye için 6 bin liraya …

Sınırsız Hosting