Ana Sayfa / Genel / Savaşın 5. günü

Savaşın 5. günü

Savaş’ın beşinci günü: Rusya-Ukrayna hattında yaşanan son gelişmeler

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda yer alan bağımsızlıklarını tek taraflı ilan eden Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıması sonrası Ukrayna’ya girmesiyle başlayan savaş, 5’inci gününde. Bölgedeki gerilim ve diplomatik çıkmazlar devam ederken sivillerin tahliyesi ise sürüyor.

Savaş'ın beşinci günü: Rusya-Ukrayna hattında yaşanan son gelişmeler

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Kiev’in müzakerelerden iki talebi olduğu belirtildi. Açıklamada, “Müzakerelerde ateşkes sağlanmasını ve Rus askerlerinin Ukrayna’dan çekilmesini talep edeceğiz” denildi.

AB Savunma Bakanları acil toplanacak

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’da yaşanan son gelişmeleri görüşmek üzere AB savunma bakanlarını bugün acil bir toplantıya çağıracağını duyurdu.

Donetsk: 18 yerleşim yeri kontrol altına alındı

Bağımsızlığını tek taraflı ilan eden ve geçtiğimiz hafta Rusya tarafından tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Halk Milisleri Sözcüsü Eduard Basurin, DHC’nin ilerleyişini başlatmasından bu yana 18 yerleşim birimini kontrol altına aldığını duyurdu.

Basurin’e göre, kontrol altına alınan yerleşim birimleri arasında Dmitrovka, Svobodnoye, Donskoye, Anadol, Kamenka ve Volnovaha yer alıyor.

‘Ukrayna ordusu, sivillerin Mariupol’den çıkışına izin vermiyor’

Basurin, “Mariupol kentinin kurtarıldığından söz etmek için henüz erken, orada bir kale yaratıldı. Cephe hattından çekilen güçler Mariupol’e çekiliyor. Sivillerin çıkışına izin verilmiyor. Kentin büyük kısmına patlayıcı döşeniyor, sivillerin çıkışına izin verilmiyor. Bu nedenle durum zor, zira yerleşim yerlerine girilmesi büyük can kayıplarına neden olur. Kimsenin ölmesini istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO’dan Ukrayna’ya art arda askeri destek

NATO ve Batı ülkeleri, Rusya’ya Ukrayna topraklarına saldırıları nedeniyle yaptırım uygulamakla kalmayıp, Ukrayna’ya askeri ekipman ve silah desteği konusunda art arda adımlar atmaya başladı.

Başta NATO ülkeleri, Ukrayna’ya binlerce tanksavar ve yüzlerce hava savunma füzesinin yanı sıra yüklü miktarda hafif silah ve mühimmat stoku gönderme kararı alırken Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de 450 milyon avro değerinde silah desteği, 50 milyon euro değerinde koruyucu ekipman yardımı için harekete geçti.

  • ABD: Ukrayna’ya, aralarında tanksavarların da yer aldığı 350 milyon dolarlık silah desteği sağlayacak. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığına yardımın yapılması için onay verdi. Bu yardımla ABD’nin son 1 yılda Ukrayna’ya yaptığı yardım 1 milyar doları aştı.
  • İngiltere: Ukrayna’ya bir ay önce omuzdan fırlatılan tanksavar füzeler teslim eden İngiltere, ardından öldürücü ve öldürücü olmayan kategorideki savunma silahlarını kapsayan ek bir askeri destek paketi daha sağlama kararı aldı.
  • İsveç: Ukrayna’ya hafif silahların yanı sıra 5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask ve 135 bin askere yetecek hazır gıda yardımı yapacak.
  • Almanya: Ukrayna’ya askeri yardım desteğini 5 bin miğferin yanı sıra 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi sağlayarak gösterdi. Almanya’dan silah alan ülkelerin, bu silahları üçüncü bir ülkeye satabilmesi için Almanya’nın onayı gerekiyor.

thumbs-b-c-b6c66969afb5b40b438a530ee6abf2c5.jpg

  • Estonya: Eski Doğu Almanya (DDR) ordusu stoklarından kalma “D30” tipi 9 obüs ile mühimmatı Ukrayna’ya teslim etmek için Almanya’dan onay aldı.
  • Hollanda: Ukrayna’ya 3 bin miğfer, 2 bin çelik yelek, 30 metal dedektörü, 2 deniz mayını tespit robotu, 2 savaş alanı gözetleme radarı, 5 silah tespit radarı ve 100 keskin nişancı tüfeği ile 30 bin mühimmat yardımı yapacak. Hollanda ayrıca 200 Stinger uçaksavar füzesi ve 50 tanksavar Ukrayna’ya gönderecek.
  • Fransa: Ukrayna’ya askeri ekipman desteğinin yanı sıra yakıt yardımı yapacak. Fransa’nın sağlayacağı ekipman desteğinin içeriğine ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı.
  • Belçika: Ukrayna’ya 5 bin otomatik silah, 200 tanksavar yardımının yanı sıra 3 bin 800 ton yakıt sağlayacak olan Belçika, NATO ve AB’nin bilgisi dahilinde miğfer, yelek ve yön cihazları gibi malzemenin bulunduğunu koruyucu askeri ekipmanı Ukrayna’ya yolladı. Belçika hükümeti, gelecek dönemde de NATO bünyesinde Romanya’ya 300 asker gönderecek.
  • Yunanistan: Ukrayna’ya Polonya üzerinden aralarında C-130 tipi 2 nakliye uçağı ile askeri malzemenin yanı sıra insani yardım sağlayacak.
  • Çekya: Ukrayna halkına destek için makineli tüfek ve keskin nişancı silahlarının yanı sıra mühimmat gönderiyor.
  • Bulgaristan: Ukrayna’ya insani ve askeri lojistik yardım yapacak.
  • Finlandiya: 2 bin kurşun geçirmez yelek, 2 bin miğfer, 100 sedye ve iki acil tıbbi bakım istasyonu yardımı için harekete geçti.
  • Kanada: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı karşısında NATO’yu desteklemek için Letonya ve çevredeki bölgeye ek olarak 460 kadar Kanada Silahlı Kuvvetleri üyesi ve 7,8 milyon dolarlık askeri malzeme gönderdi. Kanada, son olarak, Ukrayna’ya 25 milyon dolar değerinde ek askeri malzeme yardımında bulunulduğunu açıkladı.

Öte yandan Fransa NATO bünyesinde, Ukrayna’nın komşu Romanya’ya 500 asker ile zırhlı araç, Estonya’ya ise Mirage 2000 modeli 4 savaş uçağı gönderecek.

Fransa ayrıca Estonya’ya 200-250 asker gönderecek.

Ukrayna: Çernihiv’de bombardıman sürüyor

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, ülkenin kuzeyinde 28 Şubat yerel saatle 02:00 sıralarında başlayan bombardıman sonucu birçok yerleşim yerinin hasar aldığını duyurdu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, “Burası Çernihiv, 28 Şubat yerel saatle 02.00 sıralarında başlayan düşman bombardımanı sürüyor. Anaokulları, evler ve marketler yıkıldı” denildi. Görüntülerde, ekiplerin müdahaleleri ve bombardıman sonrası yıkıma ilişkin anlar yer aldı.

 

Harkov’da sokağa çıkma yasağı

Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Harkov’da sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi

Ukrayna’dan çıkış yapmaya çalışan siviller Romanya sınırına yığıldı

Ukrayna’da savaş devam ederken, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan Ukraynalı mülteciler, ülkenin Romanya sınırından çıkış yapmaya çalışıyor.

Öte yandan Ukrayna’da yaşanan savaş durumu sebebiyle yağmaların arttığını belirten Kiev’de yaşayan Türk Safter Gözler, ülke çapında yağmacıların halk tarafından yakalanarak cezalandırıldığını ifade etti.

Gözler, Nikolaev’de yakalanan bir yağmacının fotoğrafını paylaştı.

whatsapp-image-2022-02-28-at-11-15-29.jpeg
Ukraynalı yağmacının yakalanarak polise teslim edilmek üzere halk tarafından bir direğe bağlandığı görülüyor.

Ukrayna – Rusya müzakereleri

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşecek görüşmelerin Belarus’un Gomel kentinde bir buçuk saat içinde başlaması bekleniyor.

Rusya heyetinden görüşmeye yönelik yapılan açıklamada, “Ukrayna ile her iki tarafın da çıkarına olacak bir anlaşmaya varmaya hazırız” denildi.

Çin: Yaptırımlara karşıyız.

Çin Dışişleri Bakanlığı Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlarla ilgili açıklama yaptı.

Beijing (Pekin) tarafından yapılan açıklamada, Rusya’ya yönelik yaptırımların onaylamadığı belirtildi. Sorunların çözülmesine yönelik bu yöntemi yanlış bulduğunu belirten bakanlık, “Çin, yasadışı tek taraflı yaptırımlara karşı” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Berdyansk ve Energodar kontrol altında

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’nın Berdyansk ve Energodar kentlerinin Rus güçleri tarafından kontrol altına alındığı ifade edildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın satırbaşları ise şöyle:

  • Yetkililerin silah verdiği çeteler Kiev’de saldırganca eylemlerde bulunuyor. Rus Silahlı Kuvvetleri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna ordusuna ait bin 114 askeri tesisi vurdu.
  • Rusya ordusu Ukrayna’nın Berdyansk ve Energodar kentlerini kontrol altına aldı.
  • Yetkililerin kontrolsüz şekilde halka silah dağıtmasının ardından Kiev’de yağmacı, soyguncu ve milliyetçi silahlı çeteler yayıldı.

Kanada: Rus uçağı yaptırımları ihlal etti.

Kanada Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rusya’ya ait bir Aeroflot’un 111 sefer sayılı uçuşunun yaptırımları ihlal ederek Kanada hava sahasını kullandığı ve durumun incelendiği belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı yaptıkları açıklamada “Aeroflot’un 111 sefer sayılı uçuşunun, bugün erken saatlerde Kanada hava sahasını kullanan Rus uçuşlarında uygulanan yasağı ihlal ettiğinin farkındayız. Aeroflot’un ve bağımsız hava trafiği hizmeti sağlayıcısı NAVCAN’ın bu ihlale yol açan davranışları için inceleme başlatıyoruz. Gelecekteki ihlalleri önlemek için uygun yaptırım eylemlerini ve diğer önlemleri almakta tereddüt etmeyeceğiz” dedi.

Ukrayna: 5 bin 300 Ukraynalı askeri personel hayatını kaybetti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşa ilişkin son durumu ve gelişmeleri açıkladıkları bildiri yayınladı. Rus birliklerinden 4 bin 500 askerinin öldüğü ifade edildi.

Açıklamada öte yandan saldırının başından bu yana yaklaşık 5 bin 300 Ukraynalı askeri personelin hayatını kaybettiği belirtildi.

‘Rus birliklerinin morali düşük’

Rus birliklerinin moralinin düşük olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Düşman personelinin kaybı yaklaşık 4 bin 500 kişiyi buldu. Makariv – Kiev yönünde bir hat hareket ediyor. Ancak işgalci güçlerin moral düşük durumda. Çernihiv bölgesindeki Koryukivka yakınlarında, Rus Silahlı Kuvvetleri askerleri silahlarını bırakmaya ve teslim olmaya hazır. Ukrayna’nın her yerinde yüzlerce arızalı zırhlı araç ve tank terk edildi” denildi.

Ukrayna’da sivil can kaybı 352’ya ulaştı.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, savaşta Ukraynalı 14’ü çocuk olmak üzere 352 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan 116’sı çocuk olmak üzere 1684 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Kiev Ukrayna’nın kontrolüne geçti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev’in Ukrayna kontrolünde olduğunu ve Rusya’nın ilerleme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu. Rus birliklerinin hareketlerinin yakından takip edildiğinin ifade edildiği açıklamada, “İşgalci askeri sütunlar imha edildi. Düşman önemli personel kayıplarına uğradı. Rus birliklerinin morali bozuk ve bitkin. Evimizi davetsiz misafirlerden nasıl koruyacağımızı bildiğimizi gösterdik” denildi.

Putin, Zelenski için 400 kişilik suikast ekibi gönderdi.

İngiltere’nin önde gelen basın organlarından Times’a göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve hükümet üyelerine suikast düzenlemek 400 kişilik özel bir ekibi Kiev’e gönderdiği iddia edildi.

‘Wagner Grubu öldür emri aldı’ iddiası.

the-times.png

Suikast listesinde Kiev belediye başkanı Vitali Kliçko ve kardeşi Wladimir de yer alıyor. ‘Wagner Grubu’ olarak bilinen özel suikastçıların, Moskova’nın doğu Avrupa komşusunu ele geçirmesine yardım etmek için Putin’den Zelenski ve diğer 23 hükümet yetkilisini öldürme emri aldığı iddia ediliyor.

Kiev’de sokağa çıkma yasağı 22:00’ye kadar kaldırıldı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı kaldırıldı, yasak 22:00’de tekrar devreye girecek

Pobeda Avrupa’ya olan tüm uçuşlarını iptal etti.

Rus havayolu şirketi Pobeda, Avrupa’ya olan tüm uçuşlarını iptal ettiğini ve müşterilere ücretlerinin tamamının iade edileceği duyurusunu yaptı.

Putin ve Güvenlik Konseyi üyelerine Avustralya’ya giriş yasağı.

Rusya’nın Donbas’a operasyon başlattığını açıklaması ardından sürpriz bir şekilde Ukrayna’yı dört koldan kuşatması sonrası Moskova’ya yönelik yaptırımlar art arda gelmeye devam ediyor. Avustralya hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Güvenlik Konseyi üyelerine ülkeye giriş yasağı getirdiğini duyurdu.

Donetsk: Genel seferberlik askıya alındı.

Bağımsızlığını tek taraflı ilan eden ve Rusya tarafından geçtiğimiz hafta tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, Donbas bölgesinde ilan edilen genel seferberliğin müzakereler öncesi askıya alındığını duyurdu.

Rossiya 24 televizyonunda konuşan Puşilin, “Seferberliğe ara veriliyor zira bu seferberlik kampanyası ile hedef alınan yerlerde yeterli sayıya ulaşıldı” dedi.

Puşilin’e göre DHC’nin kontrolündeki bölgelerde son 24 saatte 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı.

Brezilya: Yaptırımlara karşıyız.

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, dün Rusya lideri Vladimir Putin’le 2 saat telefonda konuştuğunu, ifade etti.

Rusya ve Ukrayna’nın aslında kardeş milletler olduğunu belirten Bolsonaro, “Taraf tutmayacağız, tarafsız kalacağız ve elimizden gelen yardımı yapacağız. Ukrayna nüfusunun büyük kısmı Rusça konuşuyor” dedi.

Blinken: Ukrayna halkının cesaretini ve kahramanlıklarını görüyoruz.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 Dışişleri Bakanları ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını ele aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, Blinken’ın bugün G7 üyesi olan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilciliği ile bir telefon görüşmesi yaptığını, görüşmeye Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın da katıldığını bildirdi.

Görüşmede Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik, “önceden tasarlanmış, gerekçesiz ve gereksiz saldırılarının” ele alındığına işaret eden Price, “Blinken ve G7’deki mevkidaşları, Kuleba’ya Rusya işgaline ortak yanıt vereceklerini bildirdi” ifadesini kullandı.

ABD ve G7 ortaklarının Ukrayna halkını desteklediğini olduğunu ve Rusya’ya sert yaptırımlar getirdiğinin altının çizen Price, “Ukrayna halkının yanında duruyoruz ve onların cesareti ve kahramanlıklarını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İlginizi Çekebilir

Antalyaspor’un hocası Alex oldu

Alex de Souza Antalyaspor’un yeni teknik direktörü oldu. Fenerbahçe efsanesi Alex, Türkiye’de hocalık yapacak. Antalyaspor’da …

Sınırsız Hosting