Ana Sayfa / Gündem / Sofi Nurettin neci, nereli, kim?

Sofi Nurettin neci, nereli, kim?

Nurettin Sofi aslen nereli, asıl adı ne, PKK’daki görevi ne ne zaman öldürüldü bilgisi. PKK’da en süt düzey öldürülen terörist Sofi Nurettin kod adlı kanlı katil oldu. Peki kimdir bu Nurettin Sofi ya da Sofi Nurettin kod adlı kanlı terörist. Sofi Nurettin kod adlı terörist için “Bahoz Erdal’ın (Fehman Hüseyin) yerini aldı” deniyordu. Sofi Nurettin kimdir?

Sofi nurettin ya da Nurettin Sofi kod adlı terörist nereli, kim, asıl adı uyruğu ve geçmişi. PKK’nın en kanlı teröristlerinden biri olan ve kanlı terör örgütünün Suriye sorumlusu olan kod adı Nurettin Sofi ya da sofi nurettin olan kalleş artık bir LEŞ.

Sofi Nurettin kod adlı terörist için “Bahoz Erdal’ın (Fehman Hüseyin) yerini aldı” deniyordu. O da Fehman Hüseyin gibi Suriyeli. Fehman Hüseyin’in bölgede birçok kesimle kirli ilişkileri olduğu, çok yıprandığı, bu nedenle Sofi’nin öne çıktığı vurgulanıyor. PKK’nın stratejilerinin belirlenmesinde de son dönemde öne çıkan bir isim. ABD’lilerle de sıkı temas halinde olan Sofi Nurettin kod adlı teröristin, Gara Harekâtı sırasında Gara bölgesine yakın bir yerde olduğu, Gara’daki rehineleri Suriye tarafına geçirme işini organize ettiği bildirilmişti.

Gerçek adı Nureddin Halef el-Muhammed. PKK’ya 1990 yılında katılmış. 2003-2007 yılları arasında örgütün Diyarbakır kırsalında sözde eyalet koordinatörlüğü görevinde bulundu. Şubat 2007’de PKK’nın silahlı kanadı olan HPG’nin 4. konferansında ‘Komuta Konseyi’nde görevlendirildi. Nisan 2009 içerisinde de Fehman Hüseyin’in yerine HPG’nin ana karargah komutanlığına getirildi. Uzun süre örgütün Hakkari-Yüksekova-Şemdinli bölge sorumluluğunu üstlendi. Bir dönem örgütün Suriye sorumluluğuna getirilmiş, daha sonra bu görevi Fehman Hüseyin’e devretmiş. SDG’nin eski sözcüsü Talal Silo’nun verdiği bilgiye göre, Fehman Hüseyin’in Kandil’e çekilmesi ile birlikte 2017 yılında tekrar Suriye Genel Sorumluluğu görevine getirilmişti.

ABD’NİN PKK’DAKİ YENİ GÖZDELERİ

PKK üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran ABD, örgütü yeniden yapılandırma kararı aldı. ABD, Suriye’de Ferhat Abdi Şahin (Mazlum Kobani), Kandil’de Nureddin Halef el-Muhammed (Sofi Nurettin)’in önünün daha da açılması için çaba gösteriyor.

ABD’nin PKK üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdığı, örgütü ABD çıkarları doğrultusunda yeniden yapılandırdıkları belirlendi. Barzani’nin bağımsızlık referandumu döneminde Türkiye, İran ve Irak Merkezi Yönetimi’nin birlikte hareket etmesi ve referandumu geçersiz kılması sonrasında bölgede ABD’ye tepkilerin arttığını, PKK içinde de Amerika ile ilişkilerin sorgulandığını kaydeden bölge kaynakları, ABD’nin bölgede oluşabilecek yeni saflaşmalara karşı önlemler aldığını ifade ettiler. PKK içinde bazı grupların İran’a yaklaşma eğiliminde olduğunu da vurgulayan bölge kaynakları, “Türkiye’nin PKK’ya karşı sert tavrı, PKK ile mücadeleyi Irak ve Suriye sınırlarına taşıması, Kandil dahil sınır bölgelerinde PKK’nın başını kaldıracak ortam bulamaması ve ABD’nin bunu engelleyememesi örgütte ciddi tartışmalar yarattı. Bu durum Türkiye içinde de var. ABD de bunu biliyor. O nedenle PKK yönetimini yeniden düzenliyor. Bu çerçevede öne çıkan iki isim var. Suriye’de Mazlum Kobani, Kandil’de Sofi Nurettin. Burada tek sıkıntı ikisinin de Suriyeli olması” dediler.

İŞTE PKK’NIN SURİYE SORUMLUSU SOFİ NURETTİN’İN FOTOĞRAFI

FIRAT’IN DOĞUSU ÖNE ÇIKTI

ABD’nin “Kürt politikası”nda eskiden Irak birinci planda iken şimdi önceliğin Suriye’de olduğunu ifade eden bölge kaynakları, şunları söylediler:

“Şu anda bölgede ABD’nin elindeki en önemli unsur PKK. Talabani bölgesi paramparça. Çok sayıda grup var. Bu bölünmüşlük PKK’ya yarıyor. PKK, Süleymaniye ve çevresinde etkili hale geldi. Barzani ABD’nin PKK planını anladığı için PKK ile köprüleri yıktı. Barzani bölgesi Türkiye ile birlikte çalışıyor. Irak’ta Haşdi Şabi de dengeleri değiştiren bir başka unsur. Kısacası Irak çok karıştı. Ama Suriye’de tüm ipler ABD’nin kontrolünde. PKK da bölgeye hakim. ABD, Türkiye’nin tepkisi nedeniyle başka grupları öne çıkarmaya çalışsa da PKK bölgeye hakim. Ayrıca bölgedeki petrol kuyularının geliri ile PKK’yı da finanse ediyor. Yani ABD’nin Kürt politikasında şu anda Suriye’de Fırat’ın doğusu öne çıkmış durumda. Bu nedenle PKK üst yönetiminde önceliği Suriyelilere vermesi de normal. Bu durum ilerde sorun yaratır mı? Yaratır. Ama ABD kısa süre içinde Irak’ın kuzeyi ile Suriye’de Fırat’ın doğusunu birleştirme hamlesi yapacak. Bu süreçte Suriyelilerin öne çıkması bir dönem idare eder.”

ÖRGÜTTE BÖLÜNME

Ortaya çıkan bu yeni durumun örgütte bölünmelere yol açtığını vurgulayan bölge kaynakları, şu bilgileri verdiler:

“Sofi Nurettin HPG içinde çok güçlü. Ama Cemil Bayık ikinci bir Bahoz Erdal sendromu yaşamak istemiyor. Sofi Nurettin biraz daha büyürse PKK artık Kandil’den değil Haseke’den yönetilir. Mazlum Kobani Sofi Nurettin’i çok sever. Sözünü asla geri çevirmez. Kandil, Mazlum’un ön plana çıkmasından oldukça rahatsız. Mazlum, PKK’nın başına diktiği 7 üst yöneticiyi önce Sincar’a sonra Kandil’e yolladı. Cemil Bayık tedirgin. Bunu da çeşitli ortamlarda dillendiriyor.”

IŞİD YENİDEN SAHAYA SÜRÜLÜYOR

Bu arada CIA ve MOSSAD’ın yarattığı IŞİD’in yeniden canlandırılması faaliyetlerinin arttığı bildiriliyor. ABD hem Irak’ta hem de Fırat’ın doğusunda IŞİD’i yeniden harekete geçirirken, Suriye’nin resmi haber ajansı SANA 2 ABD helikopterinin 10 IŞİD militanını Deyrezor’un çöl bölgesine taşıdığını açıkladı. Ocak ayında da ABD’nin hapishanelerde bulunan 70 IŞİD militanını ABD üslerine götürdüğü konuşulmuştu.

İlginizi Çekebilir

Temel Karamollaoğlu siyaseti bırakıyor

Temel Karamollaoğlu Saadet Partisi liderliğini bırakıyor. Temel Karamollaoğlu emekliye ayrılıyor. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun …

Sınırsız Hosting