Ana Sayfa / Sağlık / Soykan Ağar neci, nereli ve kim?

Soykan Ağar neci, nereli ve kim?

Dr. Soykan Ağar nereli, neci ve kim? Soykan ağar buluşları ve ilaçları. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Soykan Ağar, kanser ve koronavirüs tedavisinde önemli bir buluşa imza attı. Ağar, “In silico ilaç Simülasyon ve Modelleme” yöntemi ile kanser hücrelerini ve koronavirüsün genetik materyalini baskılayacak ilaçlar geliştirdi. Ağar, bu ilaçlarla artık insan ömrünün de uzayacağını öne sürdü.

Soykan Ağar neci, nereli, yaşı ve kimdir bilgileri. Doktor Soykan Ağar araştırmaları ve kanser çalışmaları. Kanser ve koronavirüs sebebiyle dünyada milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Bilim ve Teknolojide Avrupa İş Birliği çalışma grubuna seçilen onkoloji alanında çalışmalar yapan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Soykan Ağar, Kanser ve koronavirüs tedavisi için molekül bir ilaç geliştirdi.

Trakea (soluk borusu) kanser tipi başta olmak üzere pek çok kanser tipini ve koronavirüsün genetik materyalini baskılayacak ilaçlar için Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi adına “In silico İlaç Simülasyon ve Modelleme” sürecini yürüten Ağar, çalışmasına yönelik patent başvurularında da bulundu.

4 ANA AŞAMA VAR

Avrupa Birliği çalışma grubunda trakea kanserine yönelik nasıl çalışıldığını anlatan Ağar, “Avrupa Birliği çalışma grubunda hepimiz kendi içerimizde farklı alt işbirlikleriyle gruplar kurarak projeler yazıyoruz ve birbirimizin işlerine çok destek veriyoruz

Bir molekülün ilaca dönme sürecinde 4 ana aşama var. In silico dediğimiz bilgisayarda simülasyonlarda test yaparak hastalıklı hücrelerin sorunlu protein, RNA, DNA düzeyinde ilaç tarafından baskınlıklarını incelemek. Bir sonraki aşama wet-lab dediğimiz in vitro, yani ilacın fiziksel olarak organik kimyasal sentezini laboratuvarda yapıp, kanserli hücre hatları üzerinde baskılanmasını çalışmak. Üçüncü aşaması in vivo hayvan deneyleri kısmı. Dördüncü aşamada da insan faz deneyleri kısmına geçip, son klinik denemeleri yapmak kalıyor” dedi.

Yapay zekayla çalışmalarının hız kazandığını belirten Soykan Ağar, “Bu çalışmayla beraber moleküler kenetlenme ve moleküler dinamik dediğimiz hücrelerdeki protein, RNA, DNA olsun hastalığa sebep olan yapıları baskılayacak olan molekülleri çok etkin şekilde yapay zekayla hızlandırarak çalışabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DÜNYADAN HASTALIKLARI SİLECEĞİZ’

Ağar, yakın gelecek içerisinde hastalıkların artık molekül molekül tasarlanarak sorunlu olan hedef moleküllerini baskılanacağını ve hastalıkları tamamen dünya üzerinden silinebileceğini iddia etti. Cost Action denilen Avrupa Birliği’nin projesinde de nihai hedef bu olduğunu ifade eden Ağar “FDA mesela bir ilaç üretmek için eskiden 15 yıl harcarken, in silico çalışması ile süre 5-6 yıla inebiliyor” dedi. Ağar, kısa vadeli bu ilaçların alımıyla hastaların artık kurtulacağını ifade etti. Ağar’ın çalışmaları Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.

İlginizi Çekebilir

Elektronik sigarada uranyum ve kurşun bulundu

Elektronik sigara içenlerde kurşun ve uranyum izine rastlandı. Elektronik sigaralarda çok büyük tehlike. Sigara ve …

Sınırsız Hosting