Ana Sayfa / Manşet / Stres çarkı yasaklanan ülkeler
STERS ÇARKI YASAKLANDI

Stres çarkı yasaklanan ülkeler

Stres çarkı denen alet bazı ülkelerde yasaklanmaya başladı. Çocukların elinde sıkça gördüğümüz stres çarkı dikkat bozukluğu, bağımlılık yapıyor stres almak yerine strese sokuyor iddiası gündemdeydi. Şimdi 3 ülke stres çarkı oyuncaklarının satışını yasakladı ve büyük destek gördü. Türkiye’de de stres çarkı yasaklanır mı bilmeyiz ancak artık sık sık bu stres çarkı aletini görmeye başladık. 

Bir çılgınlık gibi bir anda dünyayı saran stres çarkı oyuncağı yararlı mı yoksa zararlı mı tartışmaları alevlendi. Stres çarkı diye satılan bu küçük oyuncaklar özellikle çocukların okullarda algısını dağıtıyor. Hatta bazı durumlarda stres çarkı çocukların yaralanmasına bile neden olabiliyor. ABD, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’deki bazı okullarda “Çocukların dikkatini dağıtıyor” gerekçesiyle stres çarkları yasaklanmaya başlandı

3 ÜLKEDE STRES ÇARKI YASAKLANDI

Stres çarkı satışları artarak sürüyor ancak Türkiye’deki gibi bazı ülkelerde stres çarkı yaygınlığı çok daha önceden başladı. ABD, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’deki bazı okullarda “Çocukların dikkatini dağıtıyor” gerekçesiyle stres çarkları yasaklanmaya başlandı.
Gazete Habertürk’te yer alan habere göre; ABD’nin Minnesota, Illinois ve Massachusetts eyaletlerinde çok sayıda okul, yasaklamaya gerekçe olarak öğrencilerin ders sırasında stres açarklarına odaklanmalarını ve arkadaşlarını bu çarklarla rahatsız etmesini gerekçe gösterdi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi ve Dubai kentlerindeki okullarda yasağın bu hafta başından beri uygulandığı belirtildi. Uzmanlar, stres çarklarının dikkat eksikliği, hiperaktivite, anksiyete ve otizm sorunları yaşayan çocuklarda dönüş hareketinden ötürü kaygıyı azalttığını belirtse de gözalıcı renklerinin “dikkati dağıttığını” söylüyor.

‘ÇILGINLIK DİYORUZ’
Uzman Klinik Psikolog Gülten Demirdöven: “Bunlar bağımlılık yapan şeylerdir. Bu oyun piyasası, bir şeyi çıkarır ve piyasaya sürer. Çocuklar dersteyken stres çarkıyla oynamayı düşünüyor. 5 yaşındaki çocuk da 10 yaşındaki çocuk da elindeki stres çarkıyla terapiye geliyor. Bu tarz şeyler insanları transa geçiriyor ve dikkat dağıtıyor. Bunlar takıntı ve bağımlılık belirtisi olan şeyler. Biz bu tip bütün dünyayı saran şeylere ‘Çılgınlık’ diyoruz. Anneler bu konuda dikkatli olmalı. Her istenen alınmamalı.”

İlginizi Çekebilir

Esnek mesai dönemi

Türkiye çalışma hayatında esnek mesai dönemi başlıyor. memurların çalışma saatleri değişiyor. türkiye7de kamuda tatil süreleri …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting