Ana Sayfa / Gündem / Sürü göktaşı tehlikesi

Sürü göktaşı tehlikesi

Dünya sürü göktaşı tehlikesi altında. Milyonlarca asteroid dünyamızı tehdit ediyor. Gökyüzünde beklenmedik tehlike mavi gezegenin sonunu getirebilir. Avustralyalı bilim insanları, büyük oranda parçalı yapıya sahip asteroitlerin Dünya’ya doğru savrulması halinde durdurulamayacağını iddia etti. Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden Fred Jourdan’ın liderliğindeki bir araştırma ekibi, dev parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan “sürü halindeki” göktaşlarına karşı kullanılamayacağını belirtti.

Dünyaya sürü göktaşı yağa bilir. Mavi gezegen büyük göktaşı tehlikesi altında. Avustralyalı bilim insanları, büyük oranda parçalı yapıya sahip asteroitlerin Dünya’ya savrulmasıyla durdurulamayacağını iddia etti.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre; yeni bir araştırmada elde edilen bulgulara göre; NASA’nın geliştirmekte olduğu gezegen savunma stratejilerini yeniden düşünmek gerektiği anlamına geliyor olabilir.

NASA’nın geçen yıl DART adlı uzay aracını gezegen savunma denemeleri kapsamında asteroit Didymos’la çarpışmak üzere fırlatmıştı. Uzay aracı bu çarpışma sayesinde asteroidin yörüngesini değiştirmeyi başarmıştı. Didymos, Dünya için herhangi bir tehlike teşkil etmiyordu. Ancak NASA, gelecekte tehlike arz eden asteroitler için de benzer çarpışma görevleri öngörüyor. Didymos çarpışması bu görevlerin bir ön gösterimi oldu.

MİLYONLARCASI BİRARADA

Öte yandan Avustralya’daki Curtin Üniversitesi’nden Fred Jourdan’ın liderliğindeki bir araştırma ekibi, bu stratejinin tek bir gövdeden değil, dev parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan “sürü halindeki” göktaşlarına karşı kullanılamayacağı sonucuna vardı.

Ekip yeni araştırmada, Japon Uzay Ajansı’nın Hayabusa 1 aracı tarafından toplanan asteroit parçalarını inceledi. 2005’te fırlatılan Hayabusa 1, 1600 metrelik alanı kaplayan bir “moloz yığını” olan Itokawa adlı asteroidi ziyaret etmiş ve buradan örnekler toplamıştı. Gezegen bilimleri profesörü Jourdan, “Monolitik asteroitlerin aksine, Itokawa tek bir kaya parçası değil. Bir moloz yığını ailesine ait. Yani tamamen gevşek kayalardan oluşuyor ve neredeyse yarısı boş alan” diye konuştu.

DÜNYA SAVUNMA MEKANİZMASI YOK

En az 4,2 milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilen Itokawa’nın bu kadar uzun süre boyunda dağılmadan kalabilmesi de bilim insanlarını şaşırtıyor.

Jourdan, “Bu, Itokawa büyüklüğünde bir asteroit için şaşırtıcı derecede uzun bir süre. Kısacası, Itokawa’nın dev bir uzay yastığı gibi göründüğünü ve yok edilmesinin çok zor olduğunu tespit ettik” dedi.

Hakemli bilimsel dergi PNAS’ta yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Nick Timms, Itokawa benzeri göktaşlarının düşünüldüğündan daha fazla olduğunu belirterek, “Bu da şu anlama geliyor; dev bir asteroit Dünya’ya doğru hızla geliyorsa, bir moloz yığını olma ihtimali daha yüksek” ifadesini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Cübbeli Ahmet yoğun bakımda mı?

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi yoğun bakımda. korona aşısı övücüsü Cübbeli Ahmet’in aşı kaynaklı kalp …

Sınırsız Hosting