Ana Sayfa / Ekonomi / Süveyş Kanalı kime satılacak?

Süveyş Kanalı kime satılacak?

Sveyş Kanalı kime satılıyor, kaça satılacak merak ediliyor. Mısır Süveyş Kanalı’nı IMF kredisi karşılığı satacak mı? Dünya ticaretinin neredeyse yüzde 12’sinin yararlandığı Mısır’da bulunan Süveyş Kanalı’yla ilgili yeni düzenleme tartışmalara yol açtı. Kanalın otoritesi tepkileri yatıştırmaya çalışırken, insanların endişesi dinmiyor.

Dünyanın önemli geçiş noktalarından biri olan Süveyş Kanalı için satış iddiası gündemde. Mısır’ın en büyük gelir kapılarından olan ve yıllık 6 milyar dolar gibi dev bir gelir kapısı olan Süveyş Kanalı satılırsa ne olur, dünya ticareti nasıl etkilenir merak ediliyor. Süveyş Kanalı’nın varlıklarının satışına ve kiralanmasına izin veren yasa taslağı ülke meclisi tarafından prensipte onaylanırken, taslakla ilgili konuşan Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Usame Rabi, korkuları yatıştırmak amacıyla su yolunun “satılık olmadığını” söyledi.

‘MISIR’IN EGEMENLİĞİNİ BALTALAR’ KORKUSU

Ancak ilgili tasarı, yerli ve yabancı sermayedarların Süveyş Kanalı’nın yönetiminde söz sahibi olabileceği yönündeki endişeleri de beraberinde getirdi. Tasarı sosyal medyada geniş tartışmalara yol açarken, pek çok kişi, fonun, küresel deniz ticaretinin neredeyse yüzde 12’sini oluşturan ve ekonomik krizdeki Mısır için hayati bir döviz kaynağı olan su yolu üzerindeki devletin egemenliğini baltalayacağından korkuyor.

‘MEGA PROJELER YAPMAK İÇİN…’

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Rabi, kanalın “teminat olarak satılamayacağını, kiralanamayacağını veya ödünç alınamayacağını” söyledi ve fonun amacının mega projelere yatırım yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

ESKİ BAŞKAN ‘BÖYLE OLMAZ’ DİYOR

Yetkililer, Mısırlıların öfkesini dindiremezken, yasa tasarısı, bir haftadır ülke gündemindeki yerini koruyor. Süveyş Kanalı İdaresi’nin eski başkanı olan Mohab Mamiş, yeni yasanın “uygulanmasının imkansız olacağını ve Süveyş Kanalı’nın yönetiminde yabancıların varlığına izin veren benzeri görülmemiş değişikliklere kapı araladığını” söyledi. Mamiş, yerel basında yayınlanan sözlerinde, yabancı yatırımcıların “kanal yönetiminin yıllardır dayandığı ve rekor kar getiren sistemi değiştirebileceğini” de ekledi.

IMF’DEN BORÇ ALDI

Önerilen yasa tasarısı, Mısır ekonomisinin artan dış borçla mücadele etmesi ve yerel para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesi ile birlikte geliyor. Ekim ayında hükümet, Uluslararası Para Fonu ile 3 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalandığını açıkladı.

İlginizi Çekebilir

TikTok ABD’ye savaş açtı

ABD’de TikTok davası başlıyor. TikTok AB’ye karşı dava açtı. Tiktok’un sahibi ByteDance, uygulamanın ABD’de yasaklanması …

Sınırsız Hosting