Ana Sayfa / Kime Ait / Tabutta röveşata

Tabutta röveşata

Son bir haftanın ve önümüzdeki bir kaç haftanın da en önemli gündem konuları Türkiye’deki kripto para piyasaları olacağı muhakkaktır. Dolayısı ile konuyu dünyada ki kripto para piyasalarından öte ülkemizdeki hali ile incelememiz gerekmektedir. Ülkemiz açısından bu olayı tek başına bir dolandırıcılık olayı olarak incelemek çok sığ bir yaklaşım olacaktır dolayısı ile sosyolojik, ekonomik ve politik eksende de değerlendirmek konuyu daha iyi irdelememizi sağlayacaktır.

Kripto para borsaları, fırsatçılar, alternatif gelir umudu ve hüzünlü sonlar.. İlk olarak sosyolojik boyutu ile baktığımızda incelememiz gereken boyut özellikle yatırım yapmayı bilmeyen sıradan vatandaşın hangi amaçlar ve nedenler ile piyasalara ilgisinin artması olacaktır. Bunun için en temeldeki sorun ülkemizde tam olarak adı konmamış olan politik nedenler ile gerek rahip krizi gerekse pandemi süreci ile üzeri örtülmeye ekseni değiştirilmeye çalışılan ekonomik sorunlarımız ve insanların yüksek E N F L A S Y O N‘dan dolayı gelir kayıplarını azaltma alternatif arayışlarıdır.

ALTERNATİF GELİR ARAYIŞLARI
İkinci olarak ekonomik boyutu öngörebiliriz; bu konuda içsel olarak baktığımızda temelinde Türkiye ekonomisinin düzelmesi beklentisinin azalmasını ve yerli tasarruf ve yatırım araçlarına güvensizliğin olmamasından dolayı alternatif arayışları olarak değerlendirebiliriz. Daha geniş anlamda düşündüğümüzde özellikle son 6 ayda kripto para piyasalarının B O Ğ A piyasasının hakim olması bu yatırım aracından para kazanan insanların çevrelerine verdikleri yatırım önerileri ile her zamanki gibi bu konjonktürde alternatif arayan insanların iştahını kabarttı dolayısı ile F I R S A T C I-larında…

FIRSATCILAR FIRSATI KAÇIRMAZ

Dolayısı ile sonuç olarak fırsatçılar her zamanki gibi yasal boşluklardan ve çatlaklardan beslendiğini artık bilmeyenimiz yok. Hükümet bu konuda düzenleme sinyali verdiğinde şahsen ilk etapta bende bunu iyi bir haber olarak algılamıştım sonuç olarak bir düzenleme ile yasal bir zemin kazanması ve bu aracı kuruluşların yatırımcısını mağdur edemeyecek şekilde düzenlenmesi ve devletinden bu düzenleme ve teminat altında vergi alması çok olumlu bir sürümdü aslında. Ama her zamanki gibi yine şapkadan çıkan vergi sinyali oldu, piyasada dönen haberlere göre %20’ler civarında vergi söylentisi, şimdi bunların konu ile bağlantısını net anlamak için yerli borsaların çalışma mantığını bilmemiz gerekiyor. Kısaca anlatmamız gerekir ise;

SENİN CÜZDANIN ASLINDA BENİM CÜZDANIM

Kabaca, ben bir platform oluşturuyorum, siz bu platforma para yatırıp kripto piyasalarda alım satım yapıyorsunuz, bunu şu şekilde anlatımı çevirirsem çokta abartılı olmayacaktır, siz benim cüzdanıma para yatırıyorsunuz ve benim cüzdanım aracılığı ile kripto para piyasalarında işlem yapıyorsunuz tüm aldığınız sattığınız benim cüzdanımda ve ben cüzdanı masadan alıp arka cebime koyup kalın sağlıcakla diyorum.
Devletin yapması gereken bu yerli borsa girişimcilerine bir düzenleme ile aracı kurum vasfı kazandırması, gerekli tedbirler ile yatırımın belli bir kısmını teminat olarak güvene almasıydı. Sonrasında kazancı vergilendirmek yerine, direk olarak vergilendirme amacı güdünce yerli borsalardan paralar uluslararası borsalardaki daha güvenilir platformlara çekilmeye başlaması ile cüzdanlarındaki parası boşalmaya başlayan fırsatçılar panik hali ile bir bir cüzdanlarındaki kalanlar ile tabutta röveşata yaptılar.


Sonuç olarak bu sistemin uzun bir ömrü yoktu, hükümet bu yerli borsalara bir yasal statü kazandırıp vergilendirmek yerine sadece vergilendirme mesajı verince böyle bir manzarayı tetikleyen ve sebep olan erk olarak bir öngörüsüzlüğe daha imza attılar,

YASAL STATÜ GEREKİYOR

Tekrar söylemek istiyorum ki yerli borsaları yasal statüye kazandırmak ve devlet yasal olarak arkasında durması, belki de tarihi bir fırsat olarak önümüzde durmaktaydı. “Para Güvenli Limanları Sever” sözünün orta çağ Avrupa’sında Hollanda’nın sermayeye yasal güvenceleri sonucu ortaya çıktığını bilmiyorsanız bu konuyu araştırmanızı ve aslında nasıl büyük bir fırsatın kaçtığını hayal etmenizi isterim.
Konuyu ana hatları ile aktardıktan sonra boyutları daha derinlemesine incelemek için bir dizi makale şeklinde devam edeceğiz.

HABER-ANALİZ: Aziz IRMAK

İlginizi Çekebilir

Cübbeli Ahmet yoğun bakımda mı?

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi yoğun bakımda. korona aşısı övücüsü Cübbeli Ahmet’in aşı kaynaklı kalp …

Sınırsız Hosting