Ana Sayfa / Kime Ait / Taşeron işçi referandum öncesi kadro istiyor
TAŞERON İŞÇİ KAMU

Taşeron işçi referandum öncesi kadro istiyor

Kamuda kadroya alınacak taşeron işçiler anayasa referandumu öncesi kadro istiyor. Kamu ve belediyelerde istihdam edilecek ve kadro alacak olan taşeron işçiler hükümetin Nisan’a kadar adım atmasını bekliyor. Hükümetin de referandum öncesi taşeron işçilere kadro konusunda önemli bir açıklama yapabileceği belirtiliyor. 

Taşeron işçi son dakika kadro gelişmesi ve müjdesi için artık yetkili bakanların yapacağı açıklamayı bekliyor. Evet Türkiye’de en az 720 bin taşeron işçi acilen kadro ve yasal hak bekliyor insan gibi maaş alarak evine ekmek götürmek geleceğe güvenle bakmak peşinde. Taşeron işçiler kadroya ne zaman geçirileceklerini merak ediyor. Taşerona kadro verilmesi 1 Kasım genel seçimleri sonrasında konuşulurken, ‘Özel sözleşmeli personel’ olarak kadroya alınacakları belirtilmişti. Ancak aradan geçen zamana rağmen hiç bir somut adımın atılmaması taşeron çalışanları düşündürüyor.

NİSAN 2017 ÖNCESİ TAŞERON İŞÇİYE KADRO BEKLENTİSİ
Türkiye ekonomik olarak zor günler geçiriyor işçi kesimi ise daha perişan. Özellikle taşeron işçilerin durumu facia. Taşeron işçiler uzun süredir kadroya geçmeyi bekliyor. Seçim dönemlerinde siyasi partilerin seçim vaatleri arasında yer alan taşeron konusu, 1 Kasım genel seçimlerinin ardından çok konuşulmuştu. Taşeron işçilerin “özel sözleşmeli personel” statüsünde kadroya alınacağı vurgulanmıştı ancak beklenen hamle bir türlü gelmedi. Taşerona kadro konusunda somut bir adımın atılmaması taşeron işçileri düşündürüyor. Taşeron çalışanlar, “Taşeronda son durum ne olacak?” sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.

REFERANDUM ÖNCESİ TAŞERON KADRO İSTİYOR

Numan Kurtulmuş’tan taşeron açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bir gazeteciden gelen soru üzerine taşerona kadro konusunda açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş açıklamasında, “Taşeron ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu konu netleştiğinde bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Emeklilere promosyon hakkında ise özel bankalar ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Seçimler sonrasında asıl işi yapan taşeronların kadroya alınacağı söylenmişti. Türkiye’de hem özel sektörde, hem de kamuda taşeron olarak çalışan çok sayıda vatandaş var. Bunların bir kısmı asıl işi yaparken, bir kısmı ise yardımcı işi gerçekleştiriyor. Ancak hangi pozisyonda görevlendirilmiş olsa da, taşeron işçiler genellikle yardımcı işi yapıyormuş gibi gösteriliyor.

TAŞERON İŞÇİ KADRO ALIM SÜRESİ VE SIRASI

Taşeron işçilerin kadroya geçişi nasıl yapılacak?

Seçim sonrasında taşerona kadro konusunda yapılan planda 1 Kasım 2015’ten önce kamu kurumlarında çalışıyor olması gerekiyor. Burada kişilerin devlet memuru olmaya uygun olması gerekiyor. Ayrıca 65 yaşını dolduran ve emekliliğe hak kazananlar da taşerona kadro düzenlemesinden yararlanamayacak.

12 ay boyunca tam zamanlı çalışan işçiler kapsama alınacak ve yasa çıktıktan sonra 1 ay içerisinde kendi kurumuna başvuru yapabilecek. Başvurunun ardından ilgili kurumlar şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek. Adayların güvenlik araştırmaları yapılacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yasadaki gereken şartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecek. Daha sonra kurum düzeyinde bir vize işlemi yapılacak. Yapılacak sınavdan geçenler pozisyonlara atanabilecek.

Taşeron işçiler kadroya alındıklarında taşeronda yaptıkları işleri yapmaya devam edecekler. Görevlerinde bir değişiklik olmayacak. Özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek personellerle üçer yıllık sözleşme imzalanacak. Sürenin tamamlanmasının ardından sözleşme üç yıl daha yenilenecek.

Özel Sözleşmeli Personel nedir?

Taşeron işçilere yapılacak düzenlemede yeni bir çalıştırma modeli ortaya çıkarıldı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırmasına tabi olmayacak ‘Özel Sözleşmeli Personel’ler, işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir çalışma modeli olarak karşımıza çıkacak. Özel Sözleşmeli Personeller için aranacak şartlar, uygulanacak sınav, ödenecek ücret, 3 yılı geçmemek suretiyle yapılacak sözleşme süreleri, bu sözleşmelerin usul ve şartları, diğer hususlarla birlikte Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Bu personeller; Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyonlarda çalışacak. İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek. Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak. Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacak. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

Hak ve maaşlar nasıl olacak?

Özel Sözleşmeli Personel düzenlemesine tabi olacak işçilerin taşeron işçilerle maaş ve özlük haklarının değişmesi beklenmiyor. Bu personellerin sözleşmeleri 3 yıllık aralıklarla yenilenecek. Öte yandan devlet memuru kadrosuna ise alınmayacaklar. Burada aynı haklarla devam eden işçilerin maaş ve hakları firmalar yerine kamu kurumları tarafından yerine getirilecek. Özel Sözleşmeli Personeller için; 01.01.2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak, 01.01.2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde “sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı” kadar arttırılarak güncellenecek, 4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacak, ihale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal hakları dikkate alınmayacak.

 

İlginizi Çekebilir

Recai Kutan öldü (Recai Kutan neci, kim)

Recai Kutan cenazesi ne zaman, nereye gömülecek bilgisi. Recai Kutan aslen nereli, neci, yaşı ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting