Ana Sayfa / Manşet / Tek tip askerlik süresi

Tek tip askerlik süresi

Yeni askerlik sistemi yani tek tip askerlik sisteminin ayrıntıları netleşmeye başladı. Tüm askerler için süre 9 aya düşebilir. Askerlik süresi kasılıyor yeni celp döneminde askerler tek tip askerlik yapabilir. tek tip askerlik yerel seçim öncesi yetişecek. Yeni tip askerliğin nasıl olacağı, 9 aya düşüp düşmeyeceği vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Kamuoyunun gündemini uzun zamandır meşgul eden yeni askerlik sisteminde son durum ne? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın askerlik süresinin kısalacağı yönündeki açıklamasının ardından milyonların dikkatini çekmişti.

Tek tip askerlik son dakika gelişmeleri ve ayrıntıları. Askerlik süresi ne kadar olacak ve yeni tip askerlik yeni celp dönemine yetişecek mi soruları. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın askerlik süresinin kısalacağı yönündeki açıklamasının ardından milyonların gözü yapılacak yeni düzenlemeye çevrildi. Ancak sistemin ne zaman uygulamaya geçeceği henüz netleşmedi. Akar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise, “Çalışıyoruz. Herhangi bir şekilde geçici bir konu olmayacak. Eğer yapabilirsek, becerebilirsek ona çalışıyoruz, elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Bakanlıklarımızla, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla görüşmek suretiyle kalıcı bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu bakımdan biraz çalışma dikkatli ve hassas ilerliyor. Öyle bir şey yapalım ki tekrar tekrar gündeme gelmesin. Herkes öngörebilsen, çalışmalarını faaliyetlerin ona göre planlayabilsin şeklinde.” dedi.

Olası yeni sistemle ilgili ise öne çıkan isim “Tek tip askerlik” olarak öne çıkıyor. Söz konusu yeni sistemde askerliğin 9 aya düşürülmesi konuşuluyor.

NİHAİ HEDEF PROFESYONEL ASKERLİK

Yapılan düzenlemelerin asıl hedefi profesyonel askerlik. Profesyonel orduya geçişin büyük oranda yapıldığını belirtiliyor. Örneğin; Doğu ve Güneydoğu’da silah altında bulunan askerlerin çoğu, artık profesyonel asker. Yen sistem ile birlikte askerlik hizmetini yerine getirecek olanlar ön saflarda yer almayacak.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında yeni askerlik sistemine ilişkin beklenen toplantı gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda askerlik süresinin kısaltılması dahil yeni askerlik sistemi ayrıntıları görüşüldü.

Çalışmaların sürdüğü askerlik sisteminde yapılması beklenen değişiklikte, kısa ve uzun dönem askerliğin 9 ay olması planlanıyor. Bedelli askerliğinde kalıcı hale getirilmesi planlanan sistemde yükümlüler üç aylık zorunlu temel eğitimlerinin ardından belli bir bedel karşılığında geri kalan süre için askerliğini yapmış sayılacak.
Plana göre halen 12 ay uzun dönem ve 6 ay kısa dönem olarak uygulanan zorunlu askerlik her yükümlü için aynı sürede, yani 9 ayda tamamlanacak.

Bedelli askerliğin kalıcı hale getirilmesine yönelik yapılan çalışmaya göre üç aylık zorunlu temel eğitiminin ardından yükümlüler belli bir bedel karşılığında geri kalan süre için askerliği yapmış sayılacak.

Çalışmada, öğretmen, hakim, doktor, akademisyen ve sporcular da gündeme geldi.

Yükümlüler, kendilerine uygun zaman dilimlerinde askerlik yapabilecek.

TEK TİP ASKERLİK NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

İlginizi Çekebilir

Bolu Tüneli 50 gün kapanıyor

Bolu Dağı tünelinin İstanbul istikametine olan bölümü 50 gün süreyle kapatılıyor. Bolu Dağı tüneli uzatma …

Sınırsız Hosting