Ana Sayfa / Sağlık / Topuk kanı mecburi mi, neden?

Topuk kanı mecburi mi, neden?

Topuk kanı almak mecburi mi neden? Topuk kanı ile DNA tespiti mi yapılıyor neden bebeklerden topuk kanı alınır sağlıklı mı topuk kanı almanın ardından neden ne? Bakanlık, bebeğe aşıyı ve topuk kanı testini reddeden aileye dava açtı.

Topuk kanı almak neden mecburi, alınan topuk kanları ne yapılıyor? Aşı sonrası topuk kanı da gündemde. Dünya insanları artık DSÖ ve onun jandarmalığını yapan sözde sağlıkçılara ve aşı tüccarlarına güvenmemeye başladı. Para ve makam için her türlü kirli işe soyunan bazı aşı tüccarı doktor ve prof.ların olması topuk kanı olayını da gündeme getirdi. DSÖ ve uşakları sizin sağlığınızı değil sizi ne zaman nasıl öldüreceklerini düşünür diye yorumlar bile yapılmaya başlandı.

Yenidoğan bebeklerine topuk kanından tarama yapılmasına izin vermeyen ve çocukluk çağı aşılarını yaptırmayan aile hakkında bulundukları ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü şikayetçi oldu. Bebeğe “sağlık tedbiri” alınması istenerek dava açıldı.

Yenidoğan bebeklerin topuğundan ilk 72 saat içinde küçük bir miktar kan alınıyor. Bu kanda yapılan tarama sayesinde SMA dahil kalıtımsal ve metabolik hastalıklar erken tespit ediliyor ve kalıcı hasar oluşmadan tedaviye başlanabiliyor. Topuk kanından tarama sayesinde her yıl binlerce bebeğin hayatı kurtuluyor.

NTV’de yer alan habere göre; Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın ise, ”Bundan elli yıl önce benim bin bebeğim doğuyor, bunun 134’ü bir yaşını göremiyor. Bakın ne kadar büyük bir sorun. Ama şu anda binde sekiz. Taramalar aşıların olması gibi faktörlere bağlı olduğu kanıtlanmış durumda” diye konuştu.

Ancak aşı reddinin yanı sıra bebeklerinden topuk kanı alınmasını istemeyen aileler var. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Prof. Dr. Sözüer, ”Evet sizin çocuğunuz ama sizin çocuğunuz evinizdeki bir eşya gibi değil ister alırım ister satarım diyemezsiniz. Çocuğun üstün yararı söz konusu olduğunda velayet de gerektiğinde elinizden alınır ve bu konuda Türkiye’de gerekli yasalar var. Ancak bu yasalar maalesef etkili olarak uygulanmamakta. Dileriz yasalarımız etkili olarak uygulansın” dedi.

İlginizi Çekebilir

Elektronik sigarada uranyum ve kurşun bulundu

Elektronik sigara içenlerde kurşun ve uranyum izine rastlandı. Elektronik sigaralarda çok büyük tehlike. Sigara ve …

Sınırsız Hosting