Canlılarda kalıtsal özelliklerin nesilden nesile aktarılmasının temelinde nükleik asitler yani DNA ve RNA molekülleri bulunmaktadır. DNA ve RNA protein sentezinin temelini oluşturmakta olup, belirli bir dizi moleküler basamakların gerçekleşmesiyle oluşmaktadır. Transkripsiyon ve translasyon protein sentezinin gerçekleşmesini sağlayan basamaklardır. Ve her iki sürecinde başlanma ve sonlamalarında kilit noktalar bulunmaktadır.
DNA, RNA ve bilim. Bilgikahini com olarak zor bir makaleyi dahasizler için yazdık. Transkripsiyon ve translasyon birbirini seyreden iki reaksiyon dizisi olup, moleküler boyutta transkripsiyon; RNA polimeraz enziminin kilit görevi ile DNA’nın tek bir zincirinde bulunan kodlardan RNA dizisini kodlamaya denilmektedir. DNA’dan RNA’nın üzerine aktarılan her bir kopyaya transkripsiyon birimi denilmekte olup, transkripsiyonda 5′ → 3’doğrultusunda RNA sentezi gerçekleşmektedir. Transkripsiyonda promatör bölge kopyalamanın başlamasını ve sonlanmasını kontrol eder ve transkripsiyon mRNA oluşmasıyla sonlanır.
Protein sentezinin gerçekleşmesi için transkripsiyondan sonra translasyon basamağı gelmektedir. Translasyon basamağında ise mRNA aldığı bilgiler ile polipeptid sentezi gerçekleştirmekte olup, katlanarak protein sentezi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca protein sentezinde görev alan ikiçeşit daha RNA bulunmakta olup, bunlar tRNA ve rRNA’dır. DNA’nın trankripsiyonu ile başlayan sentezden sonra mRNA üzerine aktarılan bilgiler kodlar şeklinde aktarılırken tRNA’lar bu kodların antikodonlar şeklinde rRNA’ya taşınmasını sağlamaktadır. tRNA, mRNA ve proteinler arasındaki bir molekül olup, translator görevini üstlenmişlerdir ve mRNA’daki stop koduna kadar aktarıma devam eder. tRNA’daki antikodonlar ribozomdaki rRNA’ya aktarıldıktan sonra aktarılan bilgiler doğrultusunda proteinler sentezlenmektedir.