TOPLU SÖZLEŞMEDE UZLAŞAMAYAN TÜRK-İŞ GREVE GİDEBİLİR. türk-iş’İN GREVE GEDİCEĞİ YERLER BELLİ OLMAYA BAŞLADI. İşçilerin toplu iş sözleşmesi için 3. görüşmeden de anlaşma çıkmadı. Türk-İş Genel Başkanı Atalay, “Dayanma gücümüz kalmadı. Umut ediyoruz, cuma gününe kadar bu sözleşmeyi masabaşında bitirelim. Masabaşında bitmiyorsa kanunun bize verdiği yetkiyle işçinin yapacağı her türlü etkinliğe öncü olmak zorundayız” dedi. Türk-İş 19 Ağustos’ta 30 bini aşkın işçi ile grev kararı almıştı.
Kamu işçileri greve mi gidiyor sorusu. hükümet ile Türk-İş toplu sözleşme konusunda anlaşamıyor 19 Ağustos’ta TÜRK-İŞ genel greve gidebilir. Yaklaşık 200 bin kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeren 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü kapsamında hükümet ile Türk-İş arasındaki 3. görüşmeden de sonuç çıkmadı.
Basın toplantısı düzenleyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Toplu iş sözleşmesi için dün gece hükümetle 3. görüşmeyi yaptık. Ancak taleplerimizi karşılayacak bir rakam bulamadık” dedi. Türk-İş Başkanı, hükümete “Bayramdan önce toplu sözleşmeyi anlaşmayla tamamlayalım” çağrısı yaptı.
TÜRK-İŞ NE TALEP EDİYOR?
Pazarlık masasında işçileri temsil eden Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etmişti.
TÜRK-İŞ NE İSTİYOR HÜKÜMET NE VERİYOR?
Buna karşın hükümet, 9 Temmuz’daki ikinci görüşmede, 3 bin 500 liradan az alan kamu işçisinin ücretinde 60 lira artış, tüm işçilere 2019’un ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 4 zam teklif etti.
Türk-İş’in teklifi kabul etmemesi üzerine, hükümet zam teklifini yüzde 6+4’e yükseltti.
‘DAYANMA GÜCÜMÜZ KALMADI’
Atalay, kamu işçisinin zam pazarlığına ilişkin, “Dayanma gücümüz kalmadı. Umut ediyoruz, cuma gününe kadar bu sözleşmeyi masabaşında bitirelim. Masabaşında bitmiyorsa kanunun bize verdiği yetkiyle işçinin yapacağı her türlü etkinliğe öncü olmak zorundayız” dedi.
19 AĞUSTOS’A KADAR ANLAŞMA OLMAZSA GREV
Anlaşmanın sağlanamaması üzerine, yasal prosedür gereği İstanbul’daki Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nde grev ilanı aşıldı. 19 Ağustos’a kadar sözleşmenin bağıtlanmaması halinde çeşitli iş yerlerindeki yaklaşık 30 bin işçi greve çıkacak.
Cumhurbaşkanı kararı ile grev ertelenirse Yüksek Hakem Kuruluna başvurulacak. Yüksek Hakem Kurulu, en geç 60 gün içerisinde sözleşmeyle ilgili kararını verecek.